Agost 2020
Publicitat
../ad-63/

CONSULTORI D'AUTOESTIMA: RESPOSTES DE LA DOCTORA A LES VOSTRES PREGUNTES (1)

Pots fer preguntes per WhatsApp al 699 76 55 89 o pots escriure al correu lluciapsicosex@gmail.com

Per LLUCIA CALDÉS, PSICÒLOGA
PREGUNTA: Tinc 15 anys, sempre m'han dit que era guapa, simpàtica, som bastant intel·ligent i els estudis em van molt bé ... Però estic molt deprimida, perquè malgrat que sempre he tingut la sensació d'agradar a molts d'al·lots, totes les meves amigues s'han enrotllat amb algú i jo encara no...! Això fa que em senti molt malament perquè som l'única que no pot xerrar d'aquestes coses amb les amigues i diuen que és una sensació meravellosa. Com ho puc fer per enrotllar-me amb algú i fer-ho bé? CATI, 15 anys.

RESPOSTA: Hola Cati. Entenc que sentis curiositat per saber què se sent i com se sent en primera persona enrotllar-se amb algú. Mentre estàs a l'aguait esperant i desitjant que et passi, m'agradaria que valoressis un aspecte que penso és important, i que penso que has de valorar, el fet que no t'hagis enrotllat amb cap persona no fa que deixis de ser guapa i atractiva ni pels altres ni per a tu mateixa. Això significa que res a veure amb què no agradis a les altres persones; sinó que no ha arribat el moment ni la persona. I és quan va la segona reflexió. Que les teves amigues siguin i són molt importants i claus en la teva vida no significa que sempre hàgiu de coincidir en tot ni fer el mateix. De vegades podràs sentir, pensar, inclús fer coses diferents i seguir essent amiga. No cal fer el mateix que els altres malgrat que tothom ho faci menys un mateix. El que ens fa autèntics és precisament ser diferents i estimar-nos i cuidar-mos molt per poder decidir amb qui estem, i quan és el moment. Diu la dita que "qui espera desespera" però també hi afegiria que intentis no estar pendent ni obsessionar-te, ni et sentis inferior a la resta i quan sigui el teu moment ja ho podràs viure en directe i compartir si et ve de gust. Mentrestant, cuida't i quan et miris al mirall no dubtis del teu potencial tant de dintre com per fora. I si m'has de menester, ja saps, la doctora Emotion hi serà en tot el possible. No estàs sola. Una abraçada! 

Llucia Caldés, @doctoraemotion 


PREGUNTA: Com ho puc fer per saber si un al·lot m'agrada de veres o és simplement un amic? CARME, 16 anys. 

RESPOSTA: Hola Carme. En referència a la teva pregunta et diré que la resposta es redueix a un tipus de sensació. M'explico, quan una persona t'agrada sents papallones en l'estómac; el teu cos respon diferent de quan estàs amb un amic. No sé si t'has enamorat alguna vegada. Per si de cas en parlem, si alguna vegada t'has enamorat, el més probable és que la sensació de papallones a l'estómac que abans he esmentat et resulti familiar. Aquest pessic a la panxa i que et regira el cos quan estàs davant de la persona estimada, et diu una paraula a l'orella o et mira amb aquells ullets i tu et fons, no poder deixar de pensar en ell... es diu enamorament. Sabem que quan ens enamorem sentim tal sacsejada que fins i tot ens altera la química del nostre cervell. M'explico: el nostre cervell fa un màxim, un còctel on s'alliberen un munt de neurotransmissors (substàncies que ens provoquen sensacions): papallones a l'estómac, sensació de benestar quan estem amb ell, cor accelerat, excitació, dilatació de les pupil·les i un llarg etcètera. Aleshores i resumint, si sents totes aquestes sensacions, sabràs que estàs enamorada del teu amic; i si no ho sents, serà que no. Amb un amic pots sentir-te molt a gust, precisament per què no hi ha cap pressió, pots ser tu mateixa, t'accepta tal com ets i et fa sentir bé però les sensacions són "sense papallones". Això sí, en moltes ocasions succeeix que de categoria amic pot passar a enamorat amb el temps. Així és que només amb el temps sabràs com va la cosa. Espero haver-te aclarit un poc més la diferència entre un estat i l'altre. Una abraçada.

Llucia Caldés, @doctoraemotion


PREGUNTA: He sentit un comentari en què l'al·lot d'una molt bona amiga meva està pensant deixar-la... Estic pensant si l'hi he de dir o no, però a ell també el conec i penso que si sap que he estat jo, s'enfadarà amb mi... Què puc fer? JAVI, 17 anys.

RESPOSTA: Hola Javi i gràcies per haver confiat amb la doctora Emotion. Entenc el dilema que sents i el dubte que et genera saber una informació que pot ocasionar canvis en persones que són importants per a tu. El primer que se m'ocorre és demanar-te si el comentari que vas sentir, penses que és fidel 100%. M'explico, potser has entès que aquest al·lot vol deixar la teva amiga; però també pot ser que ho hagis entès malament. De vegades es pot generar un malentès escoltant d'enfora i interpretant a la nostra manera. Si creus que has entès bé; no som ningú per dir-te el que has de fer, però ja m'avanço en dir-te que no hi ha respostes bones ni trucs infal·libles a la teva qüestió. Facis el que facis hi haurà brou; si t'avances al jove i li dius a la teva amiga ell tal com intueixes té dret a enfadar-se i si no ho dius, és normal que et generi mal rotllo. Aleshores i com que no hi ha una resposta màgica-infal·lible on tothom quedi content; et proposo dues estratègies perquè les valoris: 1) Fer una llista de pros i contres de si li dius a la teva amiga o no. 2) Valora si és necessari, és a dir, pensa en les possibles respostes si ho dius, les conseqüències. Un cop facis pros i contres i valoris si és necessari; decideixis el que decideixis segur que estarà bé. Ja que ho hauràs fet amb el cor i amb la millor intenció. I sobretot, la teva decisió haurà estat valorada. Segur que ets una persona especial, que valora l'amistat i això diu molt de tu en positiu. M'agradaria saber de tu i com t'ha anat. Una abraçada.

Llucia Caldés, @doctoraemotionPREGUNTA: Hola! Estic preocupat perquè he hagut de canviar d'institut, tinc un munt de granets a la cara (suposo que és acne) i estic molt empegueït de fer noves amistats. Que m'aconsellaria? JOAN, 16 anys.

RESPOSTA: Hola Joan. Entenc que sigui important la teva imatge per a tu en aquests moments. També la imatge que creus que capten els altres de tu. Però de cap manera els granets hormonals típics i tan empipadors de l'adolescència hem de voler que suposin un handicap a l'hora de relacionar-nos. En l'adolescència l'acne ve a ser un efecte secundari del creixement i de les hormones. Hi ha joves que tindran més granets que d'altres, però ningú se n'allibera. I el/la que no té molts grans tindrà segur una altra "punyeta": dents que necessiten brackets, creixement dels pits desmesurat que a algunes al·lotes els encanta però a d'altres gens ni mica... Per autoestima, és important que valoris que la imatge és important però que un o varis o molts grans no són suficients per a presentar-te en societat ni mirar-te al mirall. No és just que un tret actual (l'acne només hi serà un temps després desapareixerà) et faci sentir en inferioritat de condicions respecte als altres. Aleshores dues propostes: 1. CUIDAR-TE. En això et podrà ajudar a anar a un especialista (dermatòleg) per tractar els granets (no solen anar-se'n) però amb alguns trucs milloren. 2. ACCEPTAR-TE. Anar amb la cara ben alta amb acne o sense, amb ganes de conèixer a gent nova, pensant sobretot que val la pena i que et mereixes això i molt més. Si el canvi d'institut pot suposar estar un temps a l'aguait fins que t'adaptes. Què tal si en comptes de posar-te traves a tu mateix, et dónes oportunitats i obres portes? Estic segura que ho pots aconseguir i t'animo a intentar-ho. Només així sabràs el resultat i que val la pena. Aprendre a cuidar-se i estimar-se és tot un repte. Una abraçada

Llucia Caldés, @doctoraemotion


PREGUNTA: No he tingut mai èxit amb els al·lots i crec que no som massa atractiva, però m'ha passat una cosa que m'ha emocionat i ara no sé què fer: l'al·lot d'una companya de classe que és molt guapa m'ha dit que li agrado i a més m'ha enviat uns Whatsapps molt "afectuosos". Estic espantada que faig? MARIA LLUÏSA, 16 anys. 

RESPOSTA: Hola Maria Lluïsa. Que fins ara no hagis sentit que tens èxit amb els al·lots, no significa que no agradis; potser es tracta de la teva impressió i en cas que t'estimis poc (no sé com vas d'autoestima) pots haver tingut devora teu, fans sense que te n'hagis adonat precisament per estar tancada amb l'actitud de "no agrado a ningú" "qui es fitxarà amb jo" bla, bla, bla... M'alegra que a través dels missatges afectuosos d'aquest al·lot t'hagis emocionat, i tant de bo et faci sentir que estàs en el "mercat" (en realitat ja hi estaves abans). Però tot i que el telèfon va molt bé per rompre el gel i enviar missatges més atrevits; som una gran defensora de viure els moments en directe. Això vol dir, que ara que ell ha romput el gel, i fet un apropament, pots moure fitxa i proposar una cita en persona. No cal parlar, ni dir res que un no vulgui, sinó simplement estar devora per saber com et sents, com t'ha fet sentir l'altra persona i valorar si després de l'experiència us heu quedat amb ganes de més, o ja ha estat prou i no ha estat com imaginàveu. I això només se sap en directe. T'animo que quedeu i a què et sentis atractiva i autèntica amb tu mateixa quan et miris al mirall. És imprescindible valorar-se i intentar dins les possibilitats de cadascú veure's amb bons ulls; independentment de com ens mirin els altres. La teva mirada amb tu mateixa, és fonamental. Els meus millors desitjos.

Llucia Caldés,  @doctoraemotion
autoestima-ets-jove-fes-te-valer
../ad-48/
Publicitat
../ad-68/
../ad-20/