Gener 2020
Publicitat

CONSULTORI D'AUTOESTIMA: RESPOSTES DE LA DOCTORA A LES VOSTRES PREGUNTES (5)

Pots fer preguntes per WhatsApp al 699 76 55 89

Per LLUCIA CALDÉS, PSICÒLOGA
1. Hola! Vaig aprovar tot el curs i selectivitat després d'un gran esforç i en comptes d'estar feliç estic amb els ànims més baixos que mai, com pot ser? Teniu alguna resposta? Francina, 18 anys.

Benvolguda Francina. Quasi tot té una explicació i crec entendre el motiu que fa que et sentis baixa d'ànims. Quan has estat dedicant temps, força i ànims a preparar els exàmens finals de curs, els nervis per com t'anava, haver aprovat i de cop i volta activar la marató de preparar-te la selectivitat, després fer-la... Aleshores, quan el cos ha passat el que entén com a "perill" és a dir, el temps d'estar pendent de preparar els exàmens i acabar-los fa una davallada brusca entenent l'ordre de "ja no cal estar pendent" i és quan ens surt l'esgotament. Però no sols l'esgotament físic sinó també el psicològic. De manera que si sents que estàs tristona, baixa d'ànims i rara no t'espantis. Dóna't permís per treure nervis fora, i alliberar-te. Aprofita per descansar, si pots, i fer activitats per distreure't. I si no millores i et dura molt més temps i sents que va a més en comptes de millorar em contactes i cercam altres solucions. De moment entra dins la més absoluta normalitat. No pateixis. Salutacions

 Dra. Emotion 


2. Quin mal dec haver fet per haver d'aguantar una mare que no em deixa viure perquè ho vol controlar tot, ni puc tenir un secret i m'enfonsa la moral constantment. Té 52 anys potser la menopausa? Com me la puc llevar de damunt i recuperar l'ànim? Carol, 17 anys.

Uf!, estimada Carol. El primer de tot, no et culpabilitzis pel fet de si has fet algun mal o no. Jo sempre dic que la família no es tria, ve adjudicada, en canvi la parella i els amics sí que es poden elegir. Amb això vull dir, que sovint podem percebre que no connectam amb el que s'espera de nosaltres o que com en el teu cas la teva mare és de les que ho necessiten saber tot i tenir-ho tot controlat. Sens dubte et faltarà oxigen en moltes ocasions i paciència. Creu-me que per ella tampoc deu ser fàcil, en el sentit d'haver de, justament emprar el control per sentir que "controla" quan en realitat l'ideal és confiar. Tema secrets teus ja és una altra cosa. Els secrets bons formen part de la teva intimitat i els comparteixes només amb qui vols. Malgrat que sigui la teva mare si no s'ha generat la confiança i/o tu no vols compartir, no estàs obligada a fer-ho malgrat que insisteixi. Més que llevar-te-la del damunt o fer atribucions hormonals poc elegants (tu també tindràs la menopausa algun dia i no t'agradarà gens que t'ho retreguin, o que et diguin si estàs malhumorada perquè tens la regla... en fi que no podem caure en la trampa i trepitjar-mos) el que sí que podries fer, malgrat que no tinguis la resposta desitjada: que ta mare estigui contenta; és que estableixis límits. Dir que no estàs d'acord o expressar com et sents quan et sents tan controlada. Que per tu és vital i necessites el teu espai personal. I lluitar per aconseguir-lo.Ànims i si em necessites, xiula'm: D

Dra. Emotion


3. Desamor, desamor!!! Fa 3 vegades que em deixa la mateixa al·lota i som tan "pringao" que torn amb ella cada cop; deu pensar que som el seu canet, no tinc cap amor propi, faci ella el que faci, algun consell? Pere, un desgraciat, 19 anys.

Estimat Pere. La mala notícia és que per gaudir d'una relació sana heu de sentir la mateixa espurna els dos. Aleshores si només estira un o ella sent menys que tu el que no hem de fer per AUTOESTIMA (et sona la parauleta?) és que ni en nom de l'amor ni en nom de res, acceptar ser un segon plat. Estimar-se significa també cuidar-se, i això significa que malgrat que et "xifli" i t'abdueixi la jove no tot val. Has de pensar també amb tu. No es val m'estim més poc a res; per què t'assegur que cada trepitjada a la teva autoestima fa que quan et deixa estàs fatal. Estic fent referència a la teva dignitat. Tu vals molt i creu-me, no hi perds, hi guanyes tu per què només has/hem de voler estar amb persones que valguin la pena però que ens donin també, no només que rebin. Intentaràs pensar més amb tu? Intenta-ho i em contes, ok?Força i "recàrrega" del dipòsit d'autoestima.

Dra. Emotion
autoestima-ets-jove-fes-te-valer
../ad-48/
Publicitat
../ad-20/