Agost 2020
Publicitat
../ad-63/

CONSULTORI D'AUTOESTIMA: RESPOSTES DE LA DOCTORA A LES VOSTRES PREGUNTES (7)

Pots fer preguntes per WhatsApp al 699 76 55 89

Per LLUCIA CALDÉS, PSICÒLOGA


PREGUNTA: Uep! Vaig aprovar el curs al juny, no he fotut res en tot
l'estiu i ara em costa una muntanya tornar-me posar teniu algunes
vitamines per arrancar? Estic un poc cop piu i baix d'ànims. Frederic,
21 anys.


RESPOSTA:
Benvolgut Frederic.
Si has gaudit d'unes merescudes vacances, tornar a la rutina és fotut!
Aleshores entra dins la més absoluta normalitat que entenguis els ànims
més en baixa forma que a l'estiu que possiblement estaves de "subidón".
S'anomena a aquest fenomen la síndrome postvacacional.
La bona notícia
és que a mesura que t'hi poses i passen els dies t'anirà fugint el
rovell i estaràs a tota novament.
Així que la millor vitamina que et puc
recomanar es diu gratitud; pensar en el luxe d'haver-te pogut passar
unes bones vacances gràcies al fet que tu has fet feina tot l'any i que
si tot va bé i fas el mateix esforç, tot apunta que l'estiu que ve serà
igual.
En comptes de mirar el tassó mig buit, apostem pel que està ple,
ja sé que no et canviarà res i que el que necessites és reviscolar, però
amb perseverança en unes setmanes estaràs on fire.
Confia en les teves possibilitats!.
Salutacions

Dra. Emotion

PREGUNTA: Vaig conèixer una jove aquest estiu, varen tenir una bonica relació i m'ha dit que això era tot perquè té un "nòvio" i se'n torna amb ell (jo sóc una dona), m'he quedat un poc destrossada perquè no entenc aquesta bisexualitat amorosa... Cris, 19 anys.

RESPOSTA: Hola Cris.
T'acaben de trencar el cor, després de l'eufòria i alegria del moment i relació viscuda amb la jove. Així que entenc que estiguis fotuda i que necessitaràs un temps per pair el trencament i el dolor. T'aconsell no centrar-te a entendre la bisexualitat de la teva ex jove, sinó donar una passa més i tot i el dolor acceptar que no vol seguir la relació amb tu i que torna amb el seu "novio". L'embull el té o l'ha tengut ella, no tu que ho tens clar.I si ha elegit un altre camí sense tu, francament hi guanyes tu per no voler estar amb algú que no sent el mateix que tu. No podem "retenir" a les persones que estimam sols per què les volem, hem de ser dues i amb reciprocitat. Aleshores si no suma, com és el cas, és que no et convé. Ara toca cuidar-te, estimar-te i passar el dol.
Ja veuràs que vendran temps millors i noves experiències on segur que no sols et correspondran sinó que anireu les dues en el mateix vaixell.
T'ho mereixes i és al que has de voler aspirar.
Molts ànims i sort en la nova etapa.

Dra. Emotion

PREGUNTA: Estic canviant la veu i se'n riuen de jo perquè retur o parl un poc atropellat, he d'anar a un logopeda? Pere, 15 anys.


RESPOSTA: Hola Pere. Si les persones que dius que se'n riuen són de la mateixa edat teva o similar (quintos) aleshores la que riu som jo: "cuando veas las barbas de tu vecino pelar, pon las tuyas a remojar" et sona? Si estàs transitant per l'edat que tens, de la veu de nin a la d'adult no és ni ha de ser motiu de rialla sinó d'acceptació. Però llegint la teva consulta el que possiblement et succeeix és que avalues per si en algun moment algú ha rigut de la teva veu, que t'agafa complex i quan has de parlar davant altres et poses nerviós i l'ansietat fa que et returis o que acceleris el ritme per acabar aviat la conversa.

Punts a tenir en compte:

• Una cosa és ser graciós i l'altra que se'n riguin de tu (pot cridar l´atenció el teu nou to de veu. Inclús si ets dels primers que fan el canvi).


Si valores el canvi de veu com a normal i necessari i que forma part de
la teva evolució on deixes el cos de nin tira a tira i es va conformant
un nou cos d'un futur homenet: ORGULL i mai vergonya. Amb la cara ben
alta.

• Si t'acceptes i li cerques la part bona del canvi,
augmentaràs en seguretat i confiança i et returaràs menys. Tampoc caldrà
que acceleris la teva conversa.

Tot passa, i arribarà un moment
en què tots arribareu al mateix lloc amb tons de veus diferents i amb
cossos que van mutant... i de sobte us mirareu al mirall i trobareu a un
nou Pere. Aleshores, cal integrar-lo i seguir el camí amb ganes i
orgullós del que ets i representes per dintre i per fora. Tots i totes
hem sobreviscut. Fa respecte, t'entenc, però amb coratge anirà bé.

Una abraçada

Dra. Emotion


PREGUNTA: Tenir uns tocaments sexuals amb un amic (per plaer) pensau que pot influir en el meu futur sexual, és que a mi m'agraden les dones i això ho fèiem un poc beguts... Joan 14 anys.RESPOSTA: Hola Joan.
El criteri únic que empraré per a respondre a la teva pregunta és la paraula que esmentes: plaer. En sexualitat el consentiment és imprescindible per dur a terme qualsevol pràctica. Aleshores si en una o inclús diverses ocasions us heu acariciat i sentit plaer no hi ha res a dir, i em qued amb la conclusió no sé si errònia, tu ja em corregiràs, clar, de què és possible que te /us va agradar. Si la resposta és afirmativa, et deman per què penses que podrà influir al teu futur sexual? Tant dóna si el teu desig s'activa perquè siguis acariciat voluntàriament per un jove o una jove; en el fons sentim la necessitat de posar etiquetes a tot per tal de justificar-mos i encaixar. Tant es val si la teva orientació sexual es veu sacsejada per uns tocaments amb un amic. Si penses que el fet que anàveu un poc beguts pot disfressar i justificar els tocaments, com a sexòloga em toca fer de dolenta de la pel·lícula i dir-te que una cosa no lleva l'altra. A més, l'atenuant seria que l'alcohol desinhibeix i abaixa la guàrdia al que ens ve degust i desitjam, malgrat que després apareix la culpa. T'anim a viure una sexualitat lliure, sense haver-hi de posar nom a qui vols desitjar. El que compte és que sigui una decisió lliure, i això significa que sense cap pressió facis el que sentís amb qui et vengui de gust i ho vulgui compartir amb tu.
Un apunt important al meu consell, sempre en igualtat de condicions ok? El món va canviant a poc a poc, compartesc un estudi d'aquest estiu 2018 per si és del teu interès: "Entre los y las jóvenes existe un sentimiento general de aceptación de todas las orientaciones sexuales: la homosexualidad es rechazada por un 11,4%, la bisexualidad por un 13,8% y la asexualidad por un 14,4%".

Font: http://adolescenciayjuventud.org/sala-de-prensa/noticias/ampliar.php/Id_contenido/126982/

Salutacions.

Dra. Emotion

PREGUNTA: He tingut una xicota quasi 7 anys, des dels 16, fa uns dies em va dir que ja no sentia res i podíem quedar amics. La veritat és que me quedat més fred que altra cosa. No sé si està interessada en un altre, però potser és millor no anar a cercar-ho i seguir la meva vida, no trobau? Miquel, 23 anys.

RESPOSTA: Hola Miquel.
Després d'una relació de 7 anys amb la teva jove, s'entén que si no t'ho esperaves que t'hagis quedat glaçat i amb molt dolor. Però si fas la teva vista enrere tu que coneixies com ningú a la teva jove, no t'havies adonat que la seva mirada cap a tu estava canviant? Havíeu parlat d'això alguna vegada?.
De vegades arriba el desamor, que no és més que de sobte deixam de sentir la gràcia que abans sentíem respecte a la parella. El que oblidam sovint és que el desamor és legítim i ens pot arribar a tots/es en algun moment de la vida. Entenc que a part de respectar la seva decisió, t'agradaria saber els motius que han fet que ella decidís trencar.
Si no li has demanat, t'ajudarà malgrat el dolor parlar amb ella per aclarir el que ha succeït i saber amb quin escenari us situeu:

• Si ella no es troba a gust en la relació i podries fer alguna cosa.

• Si a ella li ha arribat el desamor.

• Si hi ha una altra persona.

• Si necessita un parèntesi sense parella.

• Etc...


Només parlant sabràs què ha succeït i després començarà si ella segueix
ferm en la seva decisió, de fer l'esforç malgrat el dolor, de digerir
la pèrdua i seguir endavant.

Així, un cop elaborat el dol per la
pèrdua, a llarg termini podràs integrar el que heu viscut i que ha
quedat de la vostra relació com a una experiència i les noves que
esdevindran a curt o llarg termini que no haguessis pogut viure i que
també seran nous aprenentatges.

Els millors desitjos.

Dra. Emotion
autoestima-ets-jove-fes-te-valer
../ad-48/
Publicitat
../ad-68/
../ad-20/