
Més articles a Camí cap a la universitat
- ÀNIMS PER SUPERAR EL MAL TRÀNGOL DE LA SELECTIVITAT...
- CAMÍ CAP A LA UNIVERSITAT: SI T'HAS DE PRESENTAR A LA SELECTIVITAT, DEIXA EL MÒBIL!
- QUÈ VOLS SER QUAN SIGUIS GRAN?
- AMB L'AUGMENT DE LES NOVES TECNOLOGIES, L'AUTOAPRENENTATGE ARRIBA A L'EDUCACIÓ
- UNS "DIMARTS A LA UIB" ESPECIALS PER CONÈIXER BÉ ELS ESTUDIS QUE OFEREIX AQUESTA UNIVERSITAT
- ELS HORABAIXES A LA UIB
- DES DE JORNADES I TROBADES, FINS A SETMANES DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA
- PARTICIPA AMB LA UIB!
- LA UNIVERSITAT DELS NINS I LES NINES
- EL PROGRAMA D'ACTIVITATS SERÀS UIB JA HA OBERT LA INSCRIPCIÓ PEL CURS 2018-2019
- VINE A LA UIB (DEL PROGRAMA SERÀS UIB 2018-2019)
- LA UIB ET VISITA (XERRADES, CONFERÈNCIES, TALLERS I EXPOSICIONS)
- EL PORT-UIB INICIARÀ LES NOVES ACTIVITATS PER CONÈIXER LA UIB...
- CONSELLS PER A SUPERAR AMB ÈXIT ELS EXÀMENS DE SETEMBRE
- APROVADA LA BAIXADA DE PREUS DE LES TAXES UNIVERSITÀRIES!
- L'ART DE RELACIONAR-SE BÉ AMB ELS ALTRES
- XARXES SOCIALS. ALIADES O ENEMIGUES
- COM AFRONTAR ELS EXÀMENS
- CAMÍ CAP A LA UNIVERSITAT: LA SELECTIVITAT, CONSELLS PER SUPERAR AQUEST PRIMER OBSTACLE
- CONEIX EL SUPORT QUE T'OFEREIX LA UIB
- ELS DIFERENTS RECURSOS QUE TENS AL CAMPUS DE LA UIB
- NO ESPERIS MÉS. VINE I CONEIX LA UIB
- EL PROGRAMA D'ORIENTACIÓ I TRANSICIÓ A LA UNIVERSITAT (POTU)
- LES 21 RAONS QUE DÓNA LA UIB PER ESTUDIAR EN AQUESTA UNIVERSITAT
- ALGUNS CONSELLS PER AFRONTAR LA VIDA UNIVERSITÀRIA
- MILS I MILS D'ESTUDIANTS HAN FET AQUESTS DIES LA SELECTIVITAT
- EL 92,3 per cent dels estudiants que han fet la "selectivitat" (PBAU) són APTES. Enhorabona!
- LA FÓRMULA PER APROVAR LA SELECTIVITAT
5 TÈCNIQUES PER APROVAR ELS EXÀMENS DE SETEMBRE
Estar motivats, trobar una estratègia d’estudi i visualitzar el dia de la prova són algunes de les claus per passar de curs sense suspensos
En només unes setmanes els estudiants d’ESO i primer de batxillerat que no van aprovar totes les assignatures al juny i els que tenen pendent passar la selectivitat s’hauran de tornar a examinar. De mitjana, un 35% dels alumnes d’ESO i batxillerat s’ha de presentar a alguna recuperació de setembre. La professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) Mireia Cabero assenyala cinc tècniques que ajudaran aquests joves a fer un últim esforç per a superar els temuts exàmens de setembre.1) Treballar l’automotivació. Segons Cabero, és fàcil desenvolupar-la si els estudiants són capaços de trobar sentit al que estudien. «Aquests sentits poden ser diversos: professionalitzadors (he d’aprovar matemàtiques perquè vull ser enginyer o enginyera), útils per al seu dia a dia (aprendre anglès em servirà per a fer estades i fer-me entendre a Londres o Nova York) o, senzillament, per a aprovar (si hi dedico hores, superaré aquest tema i passaré el curs sense arrossegar assignatures)», exemplifica l’experta.
2) Planificar. És important que durant les tres setmanes que queden abans de fer els exàmens es facin un pla de treball en què deixin clar quantes hores dedicaran a l’estudi, i cal que les compleixin. «Si la planificació del dia respecta activitats que els agrada fer, com anar a la piscina o sortir amb els amics, és més fàcil que es posin a estudiar», detalla Cabero.
3) Presència a l’hora d’estudiar. Si han planificat que cada dia estudiaran tres hores, durant aquell temps els estudiants han de posar tota la seva atenció en el que estan fent. «Només així aprofitaran al màxim tota la seva capacitat d’aprenentatge».
4) Trobar l’estratègia d’estudi que més s’adeqüi a les seves capacitats. Per a aconseguir-ho primer s’ha de tenir clar quins són els objectius d’aprenentatge que avaluaran els professors. «Cal aprendre allò essencial i deixar de banda la palla», deixa clar Cabero. Un cop feta aquesta divisió, entra en joc l’autoconeixement per a saber quina és la millora manera d’aprendre-ho. «Si l’alumne té memòria visual, és més fàcil que opti pels esquemes; si és més discursiu, es pot decantar pels resums», explica.
5) Visualitzar el moment de fer l’examen. Aquesta tècnica consisteix en el fet que l’estudiant visualitzi amb els ulls tancats la manera en què vol fer la prova. «Normalment acostuma a ser d’una manera tranquil·la, amb seguretat i capaç de resoldre el que se li està preguntant». Mentre ho visualitza –explica Cabero– el cervell activa una sèrie de xarxes neuronals que s’aproximen molt a les que també s’activaran el dia de l’examen. «Com més visualització, doncs, més possibilitats que el dia de la prova l’estudiant actuï tal com ho ha visualitzat».
Tres de cada deu alumnes repeteixen l’ESO
Gairebé un 16% dels alumnes espanyols ha repetit alguna vegada a primària. Segons dades de l’OCDE, el percentatge puja a un 34% quan l’alumne acaba l’ESO. És una xifra que queda lluny de la mitjana dels altres països que formen part d’aquest organisme, on el percentatge de repetidors entre els estudiants de quinze anys és del 13%.