Octubre 2022

CUIDA'T: UN FUTUR DE FEINES DE CIENCIA FICCIÓ

D’aquí uns anys les professions més demandades estaran vinculades amb el canvi climàtic i el desenvolupament científic i tecnològic

T’imagines cursar una carrera i que el professorat imparteixi les classes per videoconferència, que si una assignatura se't resisteix, que t’implantin un xip al cap amb tota la matèria, que un assistent t’organitzi la feina perquè amortitzis el millor possible el dia, que un robot et prepari el bany, la roba i el dinar...


T’ho imagines? Doncs tot això que avui només és viable a les pel·lícules futuristes d’aquí a vint anys estarà a l’ordre del dia. Així, és com veu el futur Fast Future. A petició de governs com el britànic o el nord-americà, aquesta entitat elaborà un exhaustiu estudi sobre les professions més demandades d’aquí a dues dècades. Entre elles sobresurten les feines vinculades amb les noves tecnologies i amb l’ecologisme i la protecció del medi ambient. Es tracta d’oficis als quals entren en joc múltiples disciplines combinades. Psicòlegs enginyers, metges informàtics, policies ecologistes... Totes elles, segons universitats com les d’Oxford o Barcelona, tenen un denominador comú: els vertiginosos avanços tecnològics. A continuació us en referim algunes. Tu què vols ser?


1

 • Cirurgia d’augment de memòria: Aquesta professió permetria implantar petits xips al cap, amb l’objectiu d’ampliar la nostra memòria com si fos un ordinador, amb l’ajuda de la  nano medicina.


  2- Executor de quarantenes: L’objectiu d’aquesta feina seria atendre emergències en cas de pandèmia o fins i tot imposar quarantenes en els focus principals d’infecció.


  3- Nano metge: Es tracta d’un metge vinculat als avanços tecnològics, en una era d’aparells minúsculs, de mida subatòmica, que canviarien les tècniques i implants quirúrgics.


  4- Fabricant de parts del cos: Aquesta professió estaria avalada pels avanços que actualment s’observen en la combinació de cirurgia plàstica, robòtica, genètica i generació de  teixits.


  5- Policia del clima: Es tractaria de persones que facin complir les normes i lleis vinculades al cuidat del clima. Entre les seves feines hi haurà la de controlar, vigilar i autoritzar l’explosió a l’aire de coets que contenen iodo de plata, que provoca la precipitació dels núvols, ja que cada vegada s’estudia que la provocació de certs fenòmens meteorològics com la pluja és molt necessari.


  6- Broker del talent: Persona que administrarà i vendrà talent. Identificarà les capacitats adquirides pels treballadors i els comercialitzarà en empreses o organitzacions a escala global.


  7- Expert en ètica científica: Es tractaria de regular les investigacions científiques per impedir que es faci mal ús dels nous descobriments.


  8- Pilots, arquitectes i guies turístics... espacials: Aquestes professions estarien motivades per exemple pels vols turístics a l’espai com ara els de l’empresa Virgin Galactic Airlines.


  9- Biotecnopagès: Els productes ecològics s’imposen en el consum pel qual el pagès aprendrà tot el relatiu a la genètica de plantes, ajudat, això sí, de robots intel·ligents que li faran la feina. Per si sols sembraran, realitzaran el tractament químic i la recol·lecció dels cultius. També s’aposta per l’anomenada agricultura hidropònica, mètode que cultiva plantes emprant solucions minerals envers sòl agrícola i com no, les plantacions submergides on es conraran i criaran diferents espècies vegetals i animals per al consum. Actualment ja es fa feina amb mol·luscs i algues en recintes controlats.


  10- Especialista en reversió del canvi climàtic: La ciència i enginy al Server de la recerca de solucions per evitar el cataclisme. En aquest camp també es demandaran creadors de microclimes, especialistes a revertir el canvi climàtic i experts en clonació forestal.


  11- Professor virtual: Ja n’hi ha alguns. Professors que envers impartir les seves ensenyances de forma presencial ho fan de forma virtual.


  12- Organitzador virtual: Es tractaria d’especialistes que ajuden a organitzar l’ample volum de feina de les persones. Com una espècie de gerent del benestar, o inversor del temps, articularia plans de beneficis per millorar la salut laboral i l’equilibri entre la feina i la vida personal. Avui a països com Noruega això ja és més que una realitat.


  13- Ajudant de networking a xarxes socials: Persones especialitzades a millorar la relació social dintre de la xarxa dels seus clients. Aquí hi entraria també ‘l’agility consultant’, un

  consultor que vetllarà per millorar l’agilitat i la simplicitat en els negocis. Ajudarà a racionalitzar els processos, les seves estratègies i el màrqueting.


  14- Especialista en benestar de la Gent Gran: Aquesta activitat ja funciona però s’anirà professionalitzant força amb el pas del temps.


  15- Misser virtual: Un advocat que oferirà els seus serveis en línia.


  16- Enginyer de vehicles alternatius: Aquesta professió ja és una realitat en temps on les energies alternatives són la prioritat dels fabricants de cotxes.


  17- Controlador de dades personals: També ja present, es tracta de protegir les dades personals a Internet.


  18- Recicladors ambientals: La necessitat de preservar els recursos naturals impulsarà l’aparició de nous especialistes del reciclatge. Aquests s’encarregaran de reconvertir els residus tòxics, en matèries primeres per a la producció o en noves fonts d’energia no contaminant.


  19- Dissenyador de videojocs: Els videojocs són ja una de les indústries més poderoses de l’entreteniment i la tendència anirà en augment amb la creació de milers de llocs de feina per als dissenyadors.

cuidat-problemes-dels-joves
../ad-37/
Publicitat
../ad-20/