Octubre 2020
Publicitat
../ad-63/
Estudiar a casa o a la biblioteca? Una elecció molt personal

Estudiar a casa o a la biblioteca? Una elecció molt personal

Per Miquela Vidal
J'ha arribat el període d'exàmens, una època en què les biblioteques desborden les expectatives d’ocupació. Així, en aquests mesos s’omplen d’estudiants que, en la proximitat dels exàmens, es tanquen per fer un dur esprint que els ha de permetre aprovar.Per aquest motiu, fins i tot amb l’ampliació de l’horari fins a les 24 h d’algunes biblioteques, es fa necessari habilitar altres espais per poder donar un servei als estudiants que cobreixi les seves necessitats. Cadascun d’ells porta el seu horari d’estudi, té els seus hàbits, i la biblioteca ofereix la possibilitat de no variar els seus costums que pel que fa a l’estudi, ja que sol ser un ritual molt definit per alguns. Una prova del ritme hardcore d’aquestes dates és l’afluència massiva enregistrada en les primeres jornades de l’obertura de més espais d’estudi i nou horari especial. Si sumam els metres quadrats de les set biblioteques del campus universitari, ens trobam amb la xifra d’uns 4.000 m2 aproximadament.  A més, s’han de comptar les diverses sales d’estudi habilitades a diferents plantes de cadascun dels edificis i totes aquelles biblioteques amb les quals la UIB té signat un conveni de col·laboració, com són la Biblioteca Alberta Giménez, Biblioteca Bartomeu March, el Centre de Documentació Europea...; per tant, l’oferta és prou interessant. Les sales de l’edifici de Sa Riera obrin de porta en ample de dia i nit, la biblioteca de l’edifici de Filosofia i Lletres Ramon Llull roman oberta els caps de setmana,i de dilluns a divendres la biblioteca de Son Lledó també està al servei dels estudiants. Per una altra banda, la tecnologia ha afegit un nou incentiu, perquè les biblioteques del campus de la UIB disposen del sistema de xarxa sense fils (WiFi) que permet navegar per Internet amb un ordinador portàtil i sense necessitat de cables ni de punts de xarxa, i fins i tot permet utilitzar-lo pels voltants dels edificis. Per obtenir el nom d’usuari i la contrasenya d’accés, els usuaris que vulguin gaudir d’aquest servei han de donar-se d’alta seguint les instruccions de la pàgina del Servei de Xarxa sense fils del Centre deTecnologies de la Informació. Ara bé, no tots consideren la biblioteca com el lloc idoni per estudiar. L’opció estudiar a casa o a aquella planteja uns avantatges i inconvenients:
ESTUDIAR A CASA, AVANTATGES: algun material personal més a mà, és més còmode, no t’has de desplaçar, ho pots fer amb pijama, et pots donar una dutxa per aclarir el cervell a qualsevol hora i tens més intimitat...INCONVENIENTS: no tens qui resolgui els dubtes, tens més distraccions (telèfon, timbre, germans, televisió, el sofà, la cuina i la gelera,les ganes sobrevingudes de fer net o posar ordre als CDs, visites inesperades, les martellades del bricolage del veïnat...), costa més aixecar-se del llit i posar-se a estudiar.
ESTUDIAR A LA BIBLIOTECA, AVANTATGES: pots trobar ajut en la resolució de dubtes, tens contacte amb la gent i estàs al dia de les novetats de les assignatures, parles amb d’altres estudiants i descobreixes algunes fixacions o predileccions d’alguns professors, ambient d’estudi, tranquil·litat, tenir més a l’abast el material específic, la motivació de veure que els altres saben menys que tu. Si no aconsegueixesl’objectiu, que ha de ser estudiar, potser n’aconsegueixis d’altres, lligar,conèixer gent…INCONVENIENTS: t’has de desplaçar amb totes les eines personals necessàries, potser et molesti el “renou ambiental”, has de respectar les normes derivades de compartir un espai amb altres subjectes, t’adones que els que t’envolten estan més preparats i tenen milors apunts, no tens intimitat, oblidar que has vengut a estudiar i no a lligar. Així doncs, es tracta d’una elecció personal.
Publicitat
../ad-68/