Octubre 2020
Publicitat
../ad-63/
Qui va dir que era fàcil ser estudiant…

Qui va dir que era fàcil ser estudiant…

Per E.H.
 Anar a classe, passar els apunts a net, llegir llibres, fer treballs, estudiar per als exàmens… la vida dels estudiants pot ser ben agitada i estressant. Ho saben això els professors? Tot el que pateixen i sofreixen per tal d’arribar a temps per entregar un treball o per aprovar? Aquest, però, no és un sofriment en silenci el dels estudiants. Perquè els estudiants es queixen. I molt. Se’l coneix com “el dret de queixar-se”. Faltaria més, després de tot el que han de suportar! Angoixes, estrès, depressions... no és per desitjar-ho a ningú! Segur que alguns de vosaltres ha viscut més d’un pic -i dos, i tresalgunes de les situacions que enumeram a continuació. Pensant en vosaltres, hem parlat amb tres psicòlogues especialitzades en tècniques d’estudi del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Balears. Els seus consells potser faran que més d’un aprovi, i amb nota, aquest curs:

                                                                    
1.Tenc tantes coses per fer, que no sé com organitzar-me. És massa!:

“Què? Un treball de 500 pàgines per al mes que ve? Impossible!”. I és clar, no és només això, s’ha de treure temps també per anar a classe, llegir els apunts, de pas baixar a la cafeteria, també fer una volta per desconnectar, per actualitzar el Facebook... i tot s’acumula, tot s’acumula! L’estrés en aquest punt, i sentir-se angoixats és d’allò més normal. Per això, els professionals coincideixen en què és fonamental una bona planificació de l’estudi. “Si fóssim capaços d’organitzar un mètode de treball igual que organitzam un viatge d’estudis, tendríem els millors resultats. No sempre els millors alumnes són els més intel·ligents, sinó els que han organitzat adequadament el seu temps de dedicació a l’estudi”, assenyala Inma Gómez, psicòloga. Està clar, és vital organitzar-nos i marcar-nos un planning, però tampoc vos passeu.“Ens podem sentir culpables si no feim el que ens hem marcat, però també ens sentirem angoixats si ens perseguim a nosaltres mateixos amb massa rigidesa. Per això ser flexible és bo, però no cal abusar”, comenta Christina Moreno, psicòloga.

2.No hi ha manera, no me puc concentrar!:

 Si hem d’estudiar amb l’ordinador... apa, aquí ja sí que l’hem feta bona. Tot és un món de distraccions! Qui obre l’ordinador i no encén el seu messenger? O no mira si l’han deixat algun comentari al Facebook? Són costums, potser no molt recomanables, però hi són. I si som a una biblioteca i tenim la mala sort de tenir un bombó al davant nostre... això sí que és una tortura! I comences a pensar... en sortir a fumar un cigarret i parlar amb l’altre bombó que has vist a la porta. O en si te’l pots trobar de festa i pot acabar en alguna cosa més... i ja ha passat una hora, i els teus estimats apunts continuen allà, esperant que els facis cara... què dur és tot. Calma. Hem de saber que la concentració està relacionada “amb allò que ens interessa i ens preocupa. Haurem de facilitar-la, creant un bon ambient, evitant les incomoditats i les interrupcions i per això, s’ha de tenir en compte com i on s’estudia”, explica Christina Moreno, qui aconsella llegir en veu alta o fer-se preguntes sobre el que llegim per anar invocant la concentració. També s’ha de pensar que “no tots rendim igual. Hi ha persones que necessiten la tranquil·litat de la nit per concentrar-se i d’altres que necessiten l’energia i el sol del matí. Conèixer-se a si mateixos és de gran ajuda per augmentar el rendiment i poder concentrar-se bé”, assenyala Francisca Muñoz, psicòloga. 

3. TRES. El nombre de dies que necessit per estudiar:

Això de posar-te a estudiar amb un mes d’antelació no va amb tu. Ets així amb la resta de la teva vida, no t’agrada massa això d’organitzar-te, creus que és perdre el temps. La vida flueix, clar. El fet és que a molta gent li va bé això d’estudiar tres dies abans, agafant un parell de litres de cafè i passant-se les hores a la biblioteca. Però ens hem de demanar si aquest mètode és el més eficaç per aprendre i consolidar els coneixements que adquirim. “Entrar en una voràgine esgotadora de jornades d’estudi maratonianes només ens aportarà estrés, tensió, poca satisfacció, i de vegades, ni serveix per aprovar ni molt manco per aprendre. A sobre, de vegades es considera pels altres com una heroïcitat”, assenyala Inma Gómez. “Aquest excés de seguretat té a veure amb el narcissisme. És cert que hi ha persones que funcionen millor sota pressió, fet que produirà un estrés major i pot ser esgotador. A més, el que s’ha après d’aquesta forma no roman gaire temps a la memòria”, adverteix Christina Moreno.

4. Per més que ho llegeixi, no m’entra!:

Aquests apunts només són piles i piles de lletres. Potser la cal·ligrafia no és força entenedora, però i el llibre? Això no és normal, tanta festa m’està deixant empanat. “La falta de concentració és deguda, moltes vegades, a la anogixa que provoquen els exàmens. N’hi ha tècniques que poden ajudar a controlar-ho, com aprendre a respirar en els moments de tensió i incloure activitat física intensa per cremar adrenalina”, explica Francisca Muñoz. Per tenir un bon context d’estudi, s’haurien de combinar, amb l’exercici físic i l’estudi, d’altres activitats de relaxació, d’oci i diversió, de bona alimentació i d’un bon descans per estar en plena disposició per obtenir matrícula d’honor!

 5. Ho veig negre, no aprovaré:

Has estudiat hores i hores i, de sobte, ho has oblidat tot? A part de tenir ganes de cridar, aquesta és una situació força comuna entre els estudiants de tots els nivells. Segons els professionals, és deguda a una falta de seguretat en nosaltres mateixos, i aquesta falta de seguretat està vinculada directament amb l’autoestima. “El sentit comú ens diu que si estudiam, aprovarem. Un bon exercici d’autoestima és recordar-se totes les coses que feim bé i totes les coses positives que tenim (que són moltes). Una altra tècnica és tancar els ulls i visualitzar-nos aprovant, mirant les llistes de les notes o com ens feliciten, per exemple”, explica Christina Moreno. Aquests consells ens empenyeran i ens donaran aquest copet de seguretat que ens fa falta per presentarnos a l’examen amb totes les de guanyar. “No ens hem de deixar influir pels altres. Les persones tenim una tendència a minimitzar els nostres propis coneixements i habilitats i maximitzar els dels altres. No és cert que els altres sàpiguen més que tu, hem de tenir confiança en nosaltres mateixos i en les nostres possibilitats per adquirir l’èxit desitjat”, planteja Inma Gómez. frases que desperten la inspiració: “Fer preguntes és prova de que se pensa” (R. Tagore) “Quan no sabem a quin port ens dirigim, tots els vents són desfavorables” (Séneca) “El triomf no està en vèncer sempre, sinó en no desanimar-se mai” (N. Bonaparte) “La confiança en sí mateix és el primer secret de l’èxit” (R. Waldo) 
Publicitat
../ad-68/