Agost 2020
Publicitat
../ad-63/
TOLERÀNCIA ZERO AMB LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

TOLERÀNCIA ZERO AMB LA MUTILACIÓ GENITAL FEMENINA

El Dia Internacional de la Tolerància Zero amb la Mutilació Genital Femenina se celebra anualment el 6 de febrer per denunciar els efectes de l'extirpació total o parcial de teixit dels òrgans genitals femenins, particularment del clítoris (clitoridectomia), a fi d'eliminar el plaer sexual en les dones, considerant raons culturals, religioses o qualsevol altre motiu no mèdic.

Per C.E./AMIC/E.H./A.T
En el Dia internacional de la tolerància zero amb la mutilació genital femenina, l’alta representant d’Afers Exteriors i de Política de Seguretat i vicepresidenta de la Comissió Europea, Federica Mogherini, el comissari de Política Europea de Veïnatge i Negociacions d’Ampliació, Johannes Hahn, el comissari de Cooperació Internacional i Desenvolupament, Neven Mimica, i la comissària de Justícia, Consumidors i Igualtat de Gènere, Věra Jourová, s’han reunit per ratificar el ferm compromís de la UE amb l’eradicació de la mutilació genital femenina i han fet pública la següent declaració:
«En el Dia internacional de la tolerància zero amb la mutilació genital femenina reiterem la nostra ferma determinació de posar fi a una pràctica dolorosa i traumàtica que a llarg termini pot tenir seqüeles per a la salut. La mutilació genital femenina és una pràctica que gairebé sempre s’infligeix a menors i constitueix una violació dels drets humans fonamentals i una forma extrema de discriminació contra les dones i les nenes.

Tanmateix, tot i els esforços esmerçats per la Unió Europea i els seus socis, encara hi ha 200 milions de nenes que continuen patint aquesta mena de violació arreu del món. A més, es calcula que justament d’aquí al 2030 aquest mateix nombre de nenes corre el risc de patir aquesta pràctica.

Encara avui dia n’hi ha que en són víctimes, d’aquest acte il·legal, fins i tot a Europa. La Comissió està treballant per prevenir-ho mitjançant la formació de professionals que estiguin en contacte amb nenes en situació de risc, com ara jutges, metges o funcionaris responsables de tramitar les sol·licituds d’asil. A més, la Comissió ha aprovat un seguit de normatives per garantir que aquesta pràctica no resti impune a Europa. La mutilació genital femenina està tipificada com a delicte a tots els estats membres de la UE, a la majoria dels quals també s’hi poden iniciar accions judicials contra aquelles persones que s’enduguin nenes de la UE per mutilar-les. Finalment, val a dir que a la UE les víctimes d’aquesta mena de pràctiques gaudeixen d’un alt nivell de protecció.

A nivell internacional hem engegat, juntament amb les Nacions Unides, la iniciativa anomenada «Spotlight», un moviment sense precedents per eradicar qualsevol forma de violència contra les dones i les nenes. Mitjançant aquesta iniciativa concentrarem tots els nostres esforços en la lluita contra la mutilació genital femenina a l’Àfrica subsahariana, una regió on aquesta pràctica encara és força freqüent, i donarem un suport directe i específic a les víctimes d’aquesta mena de pràctiques tan perjudicials.

La Unió Europea continuarà col·laborant amb qui tingui la determinació d’eradicar la mutilació genital femenina: pares, activistes de totes les edats, incloses les menors, metges i altres professionals de la salut, professors, defensors dels drets de la infància i dels drets humans, autoritats judicials, dirigents polítics, líders socials, dignataris religiosos i governs.

També continuarem construint sòlides associacions a través de la cooperació bilateral i multilateral. Tots els organismes de les Nacions Unides i els representants especials del seu secretari general, totes les organitzacions regionals i, especialment, la Unió Africana i la societat civil són els nostres socis en aquest esforç conjunt per aconseguir un món més segur per a les dones i les nenes, que esperem que doni pas a unes societats més resilients, més pacífiques i més inclusives.

Volem una societat on les dones deixin de patir violència i tinguin llibertat per poder canviar el món».

Rerefons
La mutilació i l’ablació genital femenina afecta cada dia la vida i la salut de dones i nenes dins i fora de la Unió Europea. Els coneixements mèdics han demostrat que aquesta pràctica pot pertorbar greument nombroses funcions fisiològiques, augmentar la mortalitat materna i infantil i provocar traumes psicològics permanents, a més de danys físics. Aquestes formes de violència física impedeixen a dones i nenes participar en la vida pública en la mateixa mesura que els homes. La mutilació i l’ablació genital femenina tenen un cost enorme per a la societat.

Introduir un canvi en les comunitats que practiquen la mutilació genital femenina requereix molta feina de prevenció. Vet aquí per què la UE dóna tot el seu suport als canvis socials en aquestes comunitats locals i és tan activa en les xarxes regionals i internacionals. La UE facilita la transmissió de coneixements entre les parts interessades, governs inclosos, en matèria de prevenció, actuacions judicials i tramitació de les sol·licituds d’asil en favor de les víctimes fent conèixer metodologies per mesurar la prevalença i el risc a què estan exposades les víctimes potencials i posant a disposició dels professionals un web amb eines pràctiques per fer a aquest costum.

A més, la UE proporciona ajuda constant a UNICEF (Fons de les Nacions Unides per a la Infància) i a l’UNFPA (Fons de població de les Nacions Unides) per accelerar el canvi social a disset països. Aquesta mesura és decisiva per acompanyar els països socis en l’adopció de plans d’acció nacionals i dotacions pressupostàries que permetin posar fi a aquesta pràctica. Alhora, la UE ajuda més d’1,5 milions de nenes i dones a accedir als serveis de protecció i assistència i encoratja més de 3 000 comunitats, que representen un total de 8,5 milions de persones, a fer conèixer públicament la seva situació de desemparança.

Reiterem el nostre compromís amb la plena aplicació de l’Agenda 2030 per al desenvolupament sostenible, que aborda l’eradicació de la mutilació genital femenina en el seu objectiu núm. 5 sobre la igualtat de gènere i en el seu objectiu específic núm. 5.3 sobre l’eliminació de pràctiques perjudicials per a la salut.

Publicitat
../ad-68/