Octubre 2022
AQUESTA ÉS LA CANDIDATURA DE CARME ORTE AL RECTORAT DE LA UIB

AQUESTA ÉS LA CANDIDATURA DE CARME ORTE AL RECTORAT DE LA UIB

El 20 de maig hi ha eleccions a la UIB per elegir RECTOR O RECTORA

Per Per Margalida Coll
Després d'una setmana d'emoció a través de les xarxes socials, la catedràtica Carme Orte ha completat la publicació dels noms dels 10 membres, que formaran el seu equip de candidatura al rectorat de la UIB, unes eleccions que se celebraran telemàticament el pròxim 20 de maig.

Amb aquesta innovadora fórmula, Carme Orte ha anat desvelant la següent candidatura paritària (5 dones i 5 homes) de persones de reconeguda trajectòria tant d'investigació com de gestió: 

1. Per al vicerectorat d'Innovació, Transferència i Tecnologia, el candidat serà el catedràtic de Ciències de la Computació en Intel·ligència Artificial, FRANCISCO JOSÉ PERALES LÓPEZ. És professor de la UIB des de 1986, director de recerca de la Unitat de Gràfics i Visió i Intel·ligència Artificial (UGiVIA), membre de l'Institut Universitari d'investigació en Ciències de la Salut (IUNICS). Ha publicat més de 170 treballs d'investigació. 

2. Per al vicerectorat d'Investigació, la candidata serà la catedràtica d'Enginyeria Química des de l'any 2009, SUSANA SIMAL FLORINDO. És membre del Grup de Recerca en Enginyeria Agroalimentària. Ha publicat més de 100 articles científics en revistes indexades. 

3. Per al vicerectorat de Campus, el candidat serà el professor titular de l'àrea d'Educació Física i Esportiva de la UIB, PERE ANTONI BORRAS ROTGER. Ha publicat més de 70 articles científics i més de 50 treballs en llibres. És membre de la HEPA Europe i del grup d'investigació de la Schools for Health in Europe Network Foundation (SHE).

4. Per al vicerectorat de Docència i Títols, la candidata serà la professora de Dret Penal,  MARIA ISABEL MONSERRAT SÁNCHEZ-ESCRIBANO. Va ser secretària i coordinadora de mobilitat de la Facultat de Dret de la UIB i ara és subdirectora de l'Oficina de Suport a la Docència. 

5. Per al vicerectorat d'Educació Digital, el candidat serà el professor del departament de Ciències Matemàtiques i Informàtica, CARLOS GUERRERO TOMÉ. Fa més de 9 anys que gestiona, com a director, el Màster de Tecnologies i Informació. És subdirector de l'Escola Politècnica Superior. Grau d'Enginyeria Informàtica.

6. Per al vicerectorat d'Economia i Transparència, serà la professora titular del Departament d'Economia de l'Empresa, MARIA MAGDALENA MASSOT PERELLÓ. Va ser secretària de l'Escola Universitària de Ciències Empresarials (2002-2009). Vicedegana de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials (2002-2009).

7. Per al vicerectorat d'Internacionalització i Cooperació, el candidat serà el catedràtic del Departament d'Enginyeria Industrial i Construcció (on és el subdirector), ANTONI CLADERA BOHIGAS. Té més de 60 articles científics i capítols de llibres publicats. Ha treballat en cooperació internacional com a enginyer expert en aigua.

8. Per al vicerectorat d'Estudiants i Vida Universitària, la candidata serà la professora del Departament de Biologia, MAR LEZA SALORD. Investiga abelles i altres insectes. Subdirectora de l'Escola Politècnica Superior. Cap d'estudis del grau d'Enginyeria Agroalimentària i del Medi Rural. Membre del grup d'Investigació sobre el Canvi Global (ICG). Aquesta especialització amb abelles la va fer protagonista fa poc més d'un any del conegut programa televisiu La Resistencia (a YouTube supera el milió de visualitzacions). 

9. Per al vicerectorat de Professorat, el candidat serà JAVIER CAPÓ PARRILLA. Professor titular de l'àrea d'Economia Aplicada, especialitzat en Macroeconomia, professor de la Universitat Oberta per a Majors (UOM), mentor d'alumnes al programa MENTORiment (espai on compartir el talent i dirigit a l'alumnat) i ponent del Programa d'Orientació Universitària.

10. Per al vicerectorat de Projecció Cultural i Universitat Oberta, la candidata serà la professora titular de Filologia Francesa, CATERINA CALAFAT RIPOLL. És intèrpret de conferències i traductora literària. Ha realitzat estades a Mont-real, Nova York, Londres, etcètera.


CARME ORTE SOCIAS SERÀ LA CANDIDATA A RECTORA

Aquesta candidatura estarà encapçalada per la catedràtica de Pedagogia Social de la UIB, CARME ORTE SOCIAS.

Serà així la segona dona que es presenta a unes eleccions a dirigir el rectorat de la nostra universitat, en els més de quaranta anys d’existència d’aquest organisme educatiu públic. 

La catedràtica Carme Orte presenta, a més d’una àmplia carrera professional, una llarga trajectòria de gestió pública i de creació de nous reptes educatius com va ser la fundació de la Universitat Oberta per a Majors (UOM).

Per resumir, en l’àmbit de la investigació Carme Orte s’ha especialitzat en els temes socials i educatius tant de la infància, com de l’adolescència, com de les famílies i de la gent gran. La major part d’aquests estudis amb un important impacte internacional. D’aquest darrer sector d’edat, és la directora de l’Anuari de l’envelliment de les Illes Balears, com hem dit, fundadora, i directora molts d’anys de la UOM, etcètera. A l’àmbit juvenil ha dirigit la investigació de la inadaptació social, les addicions i una de les darreres investigacions (transformades com a moltes altres en llibres de gran importància) sobre les relacions afectivosexuals i l’impacte de la pornografia en els adolescents.

Dues notes més que pensam que ressalten de la seva extensa biografia científica i de gestió pública són el càrrec de directora general de l’Imserso (organisme del Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social l’any 2018) i una diversitat de premis d’investigació i altres aspectes socials, com ara el premi Bálsamo que li fou atorgat per l’Associació de Dones de les Illes Balears per a la Salut fa tres anys.

"Un grup preparat per dur la UIB on es mereix”, segons Carme Orte

La catedràtica assenyala que els criteris per triar aquest equip han estat, fonamentalment que “són persones amb talent i experiència que em mereixen plena confiança i estan molt motivats per emprendre el repte de dur a la UIB cap a l’excel·lència plural”. 

El vessant social és un dels fonaments de l’equip de la candidatura. “L’equip de la nostra candidatura està format per gent amb fortes conviccions i compromís social, honestes, amb capacitat de feina i uns apassionats de la vida universitària. Formen un grup cohesionat que han creat una xarxa cooperativa que treballa col·lectivament i transversalment cap a un objectiu comú”, destaca Orte.

Així, la candidata posa especial esment en la capacitat del seu equip per “dur la UIB on es mereix; estem preparats per fer-ho, i comptam amb punts de vista plurals per fer realitat el compromís comú de millorar la UIB”.

Coratge, comunicació i creativitat

Amb aquestes tres “C” resumeix Orte els fonaments del seu equip. “Tenim la capacitat de comunicar allò que volem aconseguir i de nodrir-nos de les demandes que ens fan arribar estudiants, personal administratiu i de serveis de la Universitat i el professorat”, sosté Orte.

“Però no n’hi ha prou amb comunicar i rebre informació, hem de ser creatius i dur a terme amb coratge els projectes que plantejam per a la nostra Universitat, i que hem d’encarar des del primer dia per fer la UIB que mereixem a les nostres illes”, assevera la precandidata. 

“El món ha canviat, no només per la pandèmia, sinó per les noves formes d’aprendre, de comunicar i de resoldre problemes, i és hora que la UIB esdevingui capdavantera i assumeixi els reptes dels nous temps”. En aquest sentit, Orte destaca que la UIB ha de recuperar el paper social que correspon a la Universitat, amb una comunicació directa i bidireccional amb actors socials, econòmics i polítics, per esdevenir un pol de generació de progrés social. “Formam persones que, com jo mateixa, després tenen la vocació de tornar a la societat tot allò que ens ha donat, i la UIB pot esdevenir l’escenari d’aquest progrés”, conclou Orte.

Publicitat
../ad-20/