Desembre 2019
Publicitat
Efecte protector dels estrògens sobre la funció mitocondrial del teixit adipós blanc en un entorn inflamatori. Paper dels receptors estrogènics

Efecte protector dels estrògens sobre la funció mitocondrial del teixit adipós blanc en un entorn inflamatori. Paper dels receptors estrogènics

Aquest és el títol de la tesi doctoral de Marcos Guillermo Bauzà Thorbrügge llegida a la Universitat de les Illes Balears i publicada el 3 d'agost passat. Va ser desenvolupada dins el programa de doctorat sobre Nutrició i Ciències Alimentàries de la UIB.

Per LES TESIS DOCTORALS DE LA UIB (14)
La investigació del nou doctor, identifica els receptors estrogènics ER-alfa i GPER com els responsables de l'acció protectora d'aquestes hormones enfront de la inflamació del teixit adipós. Per entendre-mos, el fet conegut que "les dones presenten menor mortalitat per malalties cardiovasculars que els homes, igual que menor incidència de desordres metabòlics en el fetge com l'esteatosi hepàtica, que tenen com a manifestació bàsica l'acumulació de lípids fos del teixit adipós".

Això és així fins que "aquesta protecció es perd durant la menopausa, la qual cosa suggereix que les hormones sexuals femenines que podrien exercir un paper clau en aquest dimorfisme".  Se sap que els mitocondris tenen un paper clau en la correcta funció dels adipòcits, fonamentals en la protecció.

També se sap que "aquests mateixos mitocondris contribueixen a evitar una expansió patològica del teixit adipós que provoca inflamació local i altera el funcionament normal". 

Prèviament ja s'havien realitzat estudis usant teixit adipós de les rates femella, per part d'El Grup de Metabolisme Energètic i Nutrició de la UIB.

La tesi ens indica que "aquest teixit presenta una funció mitocondrial més eficient que el dels mascles. Aquest dimorfisme podria ser la causa de la protecció més gran que presenten les dones enfront del desenvolupament de patologies associades a l'obesitat i podria estar relacionat amb les accions dels estrògens que milloren la funció mitocondrial".

La tesi en concret, ha analitzat el paper dels estrògens en la modulació de la funció mitocondrial del teixit adipós en condicions d'inflamació, fent especial èmfasi a identificar els principals receptors estrogènics que intervenen davant aquestes hormones.

Segons el resum de què disposam: "En la recerca es van combinar estudis amb models animals d'obesitat dietètica i privació d'estrògens, i estudis in vitro amb adipòcits 3T3-L1 per estudiar els efectes específics dels estrògens en condicions d'inflamació i identificar els receptors implicats mitjançant l'ús d'agonistes i antagonistes específics"

Amb tot, "els resultats obtinguts posen de manifest que els estrògens són importants estimuladors de la funció i la biogènesi mitocondrial en el teixit adipós en situacions patològiques d'inflamació que comporten alteracions del metabolisme energètic dels adipòcits", segons revela la recerca.

Per últim, "Aquests efectes dels estrògens en el teixit adipós són intervinguts pels receptors ER-alfa i GPER, però no per la ER-beta. Els components de les vies de senyalització activades per aquests receptors serien elements clau en el desenvolupament d'estratègies terapèutiques per tractar desordres associats a alteracions de la funció mitocondrial".

La recerca del nou doctor, Marcos Guillermo Bauzà Thorbrügge, s'ha realitzat en el si del Grup de Metabolisme Energètic i Nutrició de la UIB, el qual forma part de l'Institut Universitari de Recerca en Ciències de la Salut (IUNICS), de l'Institut de Recerca Sanitària Illes Balears (IdISBa), i del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa – Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn) de l'Institut de Salut Carlos III.
universitat
../ad-40/
Publicitat