Desembre 2019
Publicitat
ESFERA PÚBLICA I SOCIETAT EN XARXA: EL NOU SUBJECTE POLÍTIC

ESFERA PÚBLICA I SOCIETAT EN XARXA: EL NOU SUBJECTE POLÍTIC

Tesi doctoral de Pedro Macías que té com tema central els canvis que ha produït en la política i l’esfera pública la revolució digital

Per LES TESIS DOCTORALS DE LA UIB (12)
Abans de començar la ressenya d'aquesta tesi, pensem que són molt interessants uns comentaris que ens ha enviat el nou doctor, Pedro Macías, pel que fa al moment que vivim en relació a la comunicació, la xarxa d'internet i la manipulació política:

"Avui en dia, la racionalitat i l'ètica es veuen amenaçades per la presència del discurs d'extrema dreta en internet, que s'està obrint pas d'una manera populista i grollera. L'extrema dreta, amb el seu odi i la seva xenofòbia recorre constantment a arguments falsos i, per desgràcia, està convencent a una part de l'electorat. No descartaria que tot aquest odi sobtat que es veu en internet es promogui des de determinades elits polítiques i econòmiques que, com diu Chomsky, volen tenir-nos ocupats i controlats".

"No cal ser pessimistes. Internet també ha servit per despertar consciències sobre les injustícies que ocorren a la nostra regió, país o fins i tot en qualsevol part del món. En part, està servint per mobilitzar a la ciutadania i per controlar al poder polític".

"Una de les pitjors conseqüències d'internet, a part de la propagació de l'odi, seria la reculada intel·lectual. D'una banda, ara produïm més informació que mai, tan periodística com a acadèmica, la seva qualitat és pitjor que fa un temps perquè procedeixen de treballs molt menys rigorosos. I d'altra banda, està el dany que fem a la nostra ment. Com comencen a dir en universitats tan importants com Harvard o Stanford, internet ens està acostumant a ser «éssers multitasca» que fan diverses coses alhora i que reben múltiples estímuls informatius al mateix temps. Ho diré clar: la consulta contínua i simultània de Whatsapp, Instagram, Facebook, Twitter, YouTube i la falta de lectura de textos més complexos, com els que hi ha en els llibres, està atrofiant la nostra capacitat de concentració. I això és especialment preocupant entre els joves, els adolescents i els nens. Si es redueix la nostra capacitat de concentració, es redueix la nostra intel·ligència i serem més vulnerables davant qualsevol que ens vulgui controlar".

ESFERA PÚBLICA I SOCIETAT EN XARXA: EL NOU SUBJECTE POLÍTIC (ressenya)

No hi ha dubte que la revolució que vivim en la comunicació digital està canviant cada cop més el món, en les relacions culturals, econòmiques, polítiques, etcètera. D'aquesta manera Pedro Macias vol contestar en la seva investigació quines són aquestes transformacions que la societat en xarxa produeix sobre l'esfera publica i sobre les formes de pensament i reflexió de l'actuació política.

Aquesta tesi doctoral presentada pel departament: Psicologia/Filosofia i Treball de la Universitat de les Illes Balears i dirigida per Joaquim Valdivieso, dins el programa de doctorat: Cognició i Evolució Humana té com a referència la teoria de l'acció comunicativa i de la democràcia deliberativa del conegut filòsof i sociòleg alemany Jürgen Habermas. També és deutor de la teoria de l'espanyol Manuel Castells, sociòleg, economista i professor universitari en la Universitat de Califòrnia en Berkeley, sobre la societat en xarxa i sobre diverses idees d'autors relacionats amb la teoria crítica de l'economia política.

Tres nous conceptes o realitats es proposen en aquesta investigació: l'homo media, com un nou tipus de subjecte cultural; el ciberneoliberalisme,, com una nova concepció econòmica que afavoreix especialment els grans oligopolis tecnològics; i la irrupció d'un nou subjecte polític, que constitueix un nou tipus de públic. Aquest nou subjecte que es detecta a la investigació s'implica activament en la construcció i el control de la democràcia i ho fa mitjançant un discurs que pretén ser reflexiu, racional i ètic. Una de les conseqüències que té aquest fet és que hi ha més oportunitats per observar i controlar el poder tradicional.

Per últim, en la investigació es posa atenció sobre les oportunitats i els riscs que comporta Internet. Si, per una banda, considera que pot contribuir a millorar la qualitat de la democràcia i al desenvolupament d'un nou tipus d'identitat ciutadana, observa, per una altra, que també pot ajudar a incrementar el control sobre la ciutadania per part del poder polític i econòmic i promoure l'individualisme. D'aquesta manera, reivindica la necessitat de promoure amb més força les cultures política i cívica entre la ciutadania, i un ús més democràtic de les tecnologies de la informació i la comunicació.
universitat
../ad-40/
Publicitat
../ad-20/