Agost 2022

BONS PROPÒSITS: TROBAR TEMPS PER CUIDAR-TE

Tots ho sabem: hem de cuidar-nos. Però, ho fem realment? O anem tirant? És cert que la voràgine del dia a dia ens porta a viure una mica de qualsevol manera, de vegades amb massa pressa per complir amb l'urgent i, sovint, aparcant el realment important. Sabem que no cal fer-ho, però la vida ens porta... I acabem sentint-nos malament. No obstant això, per gaudir de la vida no necessitem realment grans coses. Fa un parell d'anys, un grup d'especialistes mèdics del Grup Hospitalari Quirón va presentar quines eren les claus per gaudir d'una vida plena: somriure, tenir diàriament una activitat intel·lectual, dormir bé, menjar sa, beure aigua i tenir cura de la vista. Sembla tan senzill que és increïble que no ho aconseguim!

Per això et proposem 5 moments per cuidar-que segurament podràs trobar al llarg del dia, o de la setmana, i que realment necessites per estar bé i molt més guap@:

  1. Dorm. El recomanable són 8 hores, tot i que hi ha qui amb 7 té prou i qui necessita 10, però és important dormir bé i amb un somni reparador. Perquè justament aquesta és la funció vital de la son: reparar el nostre organisme perquè puguem enfrontar-nos al dia següent amb la força i l'energia suficient. Un mal descans ocasiona multitud de problemes de salut, una d'elles l'envelliment cutani, però també altera les funcions cerebrals i provoca depressió.
  2. Somriu davant del mirall. Quan t'aixequis i t'enfrontis a mirall del bany al matí, somriu. Les emocions positives són font de benestar, enforteixen l'autoestima i afavoreixen un estat d'ànim alegre, ja que el cervell interpreta que si somrius és perquè estàs content i allibera substàncies químiques que et fan sentir bé. A més, projectaràs una imatge més atractiva i et sentiràs millor amb tu mateix@. Al llarg del dia, no perdis el somriure. Descobriràs que és empàtic i que moltes persones te'l tornaran, que t'ajudarà no només a estar més content@, sinó també a seduir, a donar les gràcies, a demanar perdó, a trobar solucions i a reforçar llaços d'amistat.
  3. Mima't quan et rentis. A la dutxa a l'aplicar-te el sabó o aclarir-te, al rentar-te la cara o les dents, al pentinar, a l'afaitar-te, al posar-te la crema corporal, fes-ho de forma conscient, vivint el moment present i el que estàs fent. Pren consciència de que estàs tenint cura de la salut del teu organisme, que és bo per a tu, que la teva pell i totes les cèl·lules del teu cos rebran aquesta higiene i aquestes cures i es mantindran més sanes i fortes. I fes-ho amb afecte, mimant-te, perquè et vols i ets una persona important per a tu i per als altres. No et portarà més temps fer-ho d'aquesta manera, només que, enlloc de pensar en mil altres coses, has d'aprendre a gaudir del moment present i el que fas. En la mesura del possible, procura viure el moment present al llarg de tot el dia i de tota la vida ja que, segons els experts, és la millor manera d'allunyar l'estrès, l'ansietat i la depressió.
  4. Dedica almenys 30 minuts diaris a fer alguna cosa que t'agradi. Per a tu. Per llegir, escriure, arreglar les plantes de la terrassa, veure un capítol de la teva sèrie preferida... Si pot ser, que sigui un temps que et enriqueixi o et relaxi mentalment i no sigui una ocupació que «s'hagi de fer», sinó que fas perquè veritablement et ve de gust i et proporciona benestar. Un altre consell: millor que sigui només teva. Els moments per compartir també són molt importants, però no són aquests.
  5. Carrega't d'energia. Com les piles de les joguines, la nostra energia pot esgotar-se al llarg del dia o la setmana. Identifica què te la treu i evita-ho en la mesura del possible. Però investiga també què et proporciona energia vital i busca moments per recarregar la bateria. Potser aquesta energia procedeixi de la família, la parella, els amics, la natura. Hi ha persones que es recuperen després d'un passeig pel bosc o a la vora del mar, a l'enfonsar les mans a la terra per plantar unes hortalisses o unes flors, o senzillament en contemplar l'enorme que és un arbre o com volen els ocells. Té un sentit: el nostre organisme en aquestes condicions canvia el seu tempo i se situa en harmonia amb l'entorn natural, asserenant-se. Al Japó es diu a aquesta pràctica shinrin-yoku (banys de bosc) i se sap que disminueix l'estrès i augmenta la sensació de benestar.
Com veus, el que et proposem és senzill i, alhora, requereix un esforç: ser conscient que hem de cuidar-nos en cada moment. T'apuntes?
Publicitat