Desembre 2021

CUIDA'T: PROTEGEIX-TE DELS RAIGS SOLARS

Per B.A. /E.H./ G.G

El dia 13 de juny, és el Dia Europeu de la Prevenció del Càncer de Pell i, encara que tots estem cada vegada més informats dels efectes negatius que té prendre el sol sense protecció, no està de més que recordem com i per què hem de protegir-nos, i és que el 50% dels tumors que es diagnostiquen anualment acostumen a ser per càncer de pell.

El melanoma és un tipus de càncer de pell que representa el 4% dels tumors malignes de la pell, però és el més agressiu i és el responsable del 80% de les morts. Es forma en les cèl·lules que produeixen melanina i pot manifestar-se en qualsevol zona del cos, sobretot, en aquelles zones més exposades al sol, com les cames, els braços o l'esquena.

L'exposició a la radiació ultraviolada de la llum solar augmenta el risc de tenir melanoma i la gran majoria de persones que pateixen aquest tipus de càncer acostumen a ser dones menors de 40 anys.

Les persones que tenen la pell clara i s'exposen en excés al sol són les que tenen major probabilitat de patir aquests tipus de càncer. També ho són els qui tenen antecedents familiars de melanoma o de cremades produïdes pel sol i amb un nombre alt de pigues de diferents grandàries, més coneguts com nevos displàstics.

Els vuit manaments per a una correcta protecció

Compartim amb tu els consells per a una protecció solar segura, que ens ha explicat Begoña Gómez, d'Yves Rocher,

1. Protecció cada dia de l'any. Després del contorn d'ulls, el sèrum i la crema hidratant (o tractament facial), has d'aplicar sempre un producte amb SPF, a no ser que el teu tractament facial ja l'incorpori. En el dia a dia, pot ser de 30, però per anar a la platja o piscina, has de triar un de 50+.

2. Aplica-ho 20 minuts abans, a no ser que es tracti d'un filtre físic, que comença a actuar en el mateix moment de l'aplicació, els fotoprotectors químics necessiten aquest termini perquè la pell els absorbeixi del tot i es produeixi l'efecte protector.

3. La quantitat sí que importa. 2 mg de producte per centímetre de pell és la dosi necessària perquè sigui veritablement efectiu. Seria l'equivalent a sis cullerades de cafè per al rostre i cos. Si un envàs de 200 ml et dura més de 10 dies, és que ho estàs fent malament.

4. Mai sobre la pell mullada, perquè les gotes d'aigua actuen com una lupa i augmenten el risc que es produeixin cremades. A més, el producte no es pot estendre correctament amb la pell humida.

5. Compte amb les zones crítiques. L'esquena no és l'única part del cos que acostuma a quedar desprotegida. Sovint oblidem estendre el producte per les orelles o la part alta del front. A més, les parpelles i el dors dels peus i de les mans també necessiten protecció.

6. Torna a aplicar cada dues hores, encara que no t'hagis banyat, ni hagis suat. Passat aquest temps perd eficàcia la teva pell i estarà poc protegida.

7. Compte amb els termes waterproof o water ressistent. Aquests dos termes indiquen que el producte no perd eficàcia dins de l'aigua, però independentment d'això, cal tornar a estendre el protector solar després de cada bany una vegada s'assequi la pell.

8. Alerta amb els esprais. Encara que són molt còmodes i arriben a qualsevol racó, tenen menys poder de permanència. Les cremes i les llets són més resistents a l'aigua i a la suor. A més, si ho tornes a aplicar a la platja i hi ha brisa, és possible que part del producte se l'emporti el vent.
Publicitat