Agost 2022

DENTS BONIQUES I SANES: SOLUCIONA ELS PRINCIPALS PROBLEMES BUCALS

Un somriure bonic pot ser un clar reflex d'uns hàbits de vida saludables, igual que una boca i unes dents descurades poden indicar tot el contrari. L'alimentació i la higiene d'una persona és essencial per tenir unes dents boniques i sanes, però també és important acudir al dentista amb regularitat per realitzar els controls pertinents. Et comentem alguns dels problemes bucals més freqüents així com les possibles solucions per tenir una boca bonica i sana.

Problemes bucals més comuns

Dents grogues

El tabac o el consum excessiu de begudes com el vi, el cafè o el te solen provocar un mal color en les dents. Existeixen alguns productes i pastes dentals blanquejants o antitaques que poden millorar aquest problema, però cal tenir molta cura amb què no siguin productes agressius que puguin danyar l'esmalt. En Salud Natural pots trobar informació molt completa sobre remeis naturals per a *dents grogues. És molt bona pàgina web perquè tot el que publiquen està basat en estudis científics.

Càries
El 90% de les persones sofreix o ha sofert càries alguna vegada en la seva vida, per això és la malaltia més comuna al món entre humans. Es poden evitar mantenint una higiene dental adequada i constant, raspallant la boca tres vegades al dia i usant els productes apropiats. En la seva fase inicial, les càries es poden solucionar fàcilment a través dels empastaments, per això és molt important acudir al dentista i mantenir un control regular, per evitar que s'agreugin i haver d'aplicar tècniques més severes.

Herpes
Encara que és més comú que afecti els llavis, també és freqüent veure casos d'herpes a l'interior de la boca i en les genives. També conegudes com a nafres bucals o febres, els herpes són unes butllofes molt doloroses que solen aparèixer en èpoques d'estrès, febre o defenses baixes.

Halitosis
El que comunament es coneix com el mal alè és provocat per una suma de circumstàncies. D'una banda, una higiene dental pobra o insuficient, una mala alimentació i una falta d'hidratació, però també cal tenir en compte que per la boca passen i habiten una quantitat innombrable de bacteris. Per millorar aquest problema, no solament cal cuidar més la higiene sinó que també caldria evitar la ingesta d'aliments amb olors forts i incrementar la d'aquells que ajudin a produir més quantitat de saliva com la taronja, la llimona o l'aranja.

Gingivitis
És una malaltia que causa inflamació i sagnat en les genives per una acumulació de bacteris. A pesar que la higiene també està darrere d'aquesta patologia, la gingivitis també es pot donar en persones que es raspallen les dents tres vegades al dia. Ja sigui per la forma de les dents o per l'espai entre les peces dentals, l'habitual és que això ocorri perquè es queden restes de placa a les zones interdentals, per això, la millor forma d'evitar-ho és usant fil dental entre totes les dents diàriament.

Periodontitis
Aquesta malaltia és molt semblant a la gingivitis. Es manifesta de la mateixa forma, enrogiment, inflamació i sagnat de les genives, i també es deu a una falta d'higiene per l'acumulació de carrall. La diferència és que la periodontitis és molt més greu i severa, ja que suposa la possible pèrdua de l'os al voltant de la dent, i en els casos més greus, fins i tot la pèrdua de les peces dentals. La solució també és la higiene, l'ús del fil dental i les neteges periòdiques professionals.

Consells per conservar la teva salut bucal

Els millors aliments per a la salut bucal són aquells que contenen calci (verdura verda, nous...), fòsfor (ous, fruita seca...), vitamina D (olis, peix blau...), vitamina A (mantegues, formatges...), vitamina C (verdures, hortalisses...), vitamines del grup B (carns, llegums...).

Per tenir una boca sana, i en conseqüència, bonica, és essencial adquirir uns hàbits diaris d'higiene i ser molt constant amb ells. Es recomana raspallar les dents una mitjana de tres vegades al dia, però l'ideal és fer-ho després de cada menjar, esperant sempre un temps prudencial en el cas que s'hagi consumit menjar àcid, ja que pot estovar la geniva i danyar-la.

D'altra banda, l'ús de la seda o fil dental hauria de ser tan important com el del raspall de dents, ja que aconsegueix complementar al raspall arribant als espais on s'acumulen les restes de menjar i el raspall no pot arribar.

Beure molta aigua també és essencial, no solament per millorar els problemes amb el mal alè i la producció de saliva, sinó també per netejar la boca de restes de menjar. Es recomana beure al principi i al final dels menjars evitant fer-ho durant el transcurs d'aquestes.

Finalment, encara que ja ho hem comentat diverses vegades al llarg d'aquest article, la prevenció és la clau. Per evitar que problemes lleus es converteixin en lesions greus, fes-te revisions periòdiques.

Publicitat