Agost 2022

MITES I REALITATS SOBRE L'ACNE, MÉS QUE UN PROBLEMA DE LA PELL

Per B. A. / AMIC/ E. H. i A/.T.


Afecta a més del 80% dels adolescents i suposa el 25% de les consultes al dermatòleg. Es tracta de l'acne i tractar-lo a temps –i amb els productes adequats– suposarà molt més que una pell lliure d'imperfeccions. Suposarà guanyar en autoestima. Però alerta! No tot el que es diu de l'acne és cert, per això et revelem mites i realitats sobre l'acne que molts creuen a ulls clucs.


Més que un problema de pell

Només les persones que l'han sofert en l'adolescència poden saber el molt que els ha limitat en les seves relacions amb els seus amics i, el que és més important, com els ha limitat en conèixer a altres joves. Aquesta patologia de la pell pot induir personalitats introspectives i solitàries o, per contra, agressives i antisocials amb el seu consegüent efecte negatiu sobre la vida escolar, social, laboral, familiar i sexual.

La pell juga un important paper en la percepció de la pròpia imatge i és l'òrgan principal del contacte social. Qualsevol anormalitat, gra o taca pot reduir seriosament la pròpia autoestima. La societat ha construït un model d'imatge atractiva i al/la jove amb acne li és difícil adaptar-se i sobretot en aquesta etapa de la vida que és l'adolescència.

Mites i realitats sobre l'acne

En la societat de la informació, la desinformació pot ser molt important si no es consulten les fonts adequades, per això hem recorregut a un professional de gran prestigi i que ens ofereix tota la confiança del món: el doctor Victor Georgescu, dermatòleg i director mèdic dels Laboratorios dermatológicos Avène. A ell li hem llançat tres preguntes:

La junk food o menjar ràpid propicia l'acne?

Veritable i fals. Només se subratllen els excessos. A priori, l'abús de greix no és un factor agreujant de l'acne. En canvi, els sucres ràpids, amb un elevat índex de glucèmia, estan implicats en l'aparició i la persistència de l'acne, tals com els caramels i altres llaminadures, així com el pa de les hamburgueses i les patates fregides.

Inversament, sembla que el te verd i els seus polifenols serien beneficiosos per a la pell acneica, limitant la producció de sèu. Seguirem la pista.

L'acne acaba per desaparèixer ell sol

Veritable i fals. A vegades és veritat. En els casos d'una acne hormonal correlacionada amb els trastorns de l'adolescència, l'acne es mitiga progressivament cap als 20 anys. En canvi, com més temps passa, més nombrosos són els casos d'acne adult. Alguns d'ells estan correlacionats amb les hormones, però uns altres poden estar vinculats a la contaminació o a l'estil de vida, fins i tot relacionats amb un microbioma desequilibrat. És per això pel que convé assumir l'acne per a vèncer-ho.

Tocar els grans empitjora l'acne

Més aviat veritable. No cal témer dispersar els bacteris dels grans si els toquem amb les mans. Tocar-se la galta sovint o fregar-se suaument el front no té cap incidència sobre la gravetat de l'acne. Però atacar de front les imperfeccions, sí. En canvi, compte amb les lesions inflamatòries plenes de pus i, per tant, de bacteris. El fet de manipular-les pot crear una cicatriu definitiva en la pell.

La pell neta: la millor mesura contra l'acne

Una pell neta permet a les cures dermatològiques penetrar millor i ser més eficaces. Una etapa clau, fàcil de controlar. Aquests són els passos que has de seguir:

Netejar al matí i a la nit. A la nit, és evident, per a netejar el maquillatge i la contaminació. Al matí, és igual d'important per a eliminar el sèu que la pell secreta durant la nit.

Triar els aliats correctes. Idealment, un gel netejador suau, que és el millor per a eliminar seriosament l'excés de sèu amb suavitat, no obstant això hem de reconèixer que a vegades dóna molta mandra seguir tot el ritual de neteja. En aquests casos l'aigua micel·lar és el teu producte, sempre aplicant-lo amb lleugers tocs, sense fregar.


Després de la neteja arriba el moment dels tractaments específics per a reduir els grans i la producció sebàcia amb un munt de productes que es poden emprar...
Publicitat