Agost 2022

REBOBINEM LA HISTÒRIA DE LA DEPILACIÓ I LES SEVES CONTROVÈRSIES

Per B. A. / AMIC/ E. H. i A/.T.

Sucre, aigua, llimona, mel i oli. Sabies que amb aquests ingredients s'han creat algunes cremes depilatòries? La tendència a eliminar els pèls no és nova i ens remet a l'edat antiga i ha anat evolucionant, sense deixar a un costat les controvèrsies. Fa un mes la famosa model Emily Ratajkowski va publicar orgullosa les seves axil·les sense depilar, com a manera de reivindicar la seva llibertat a no caure en els paràmetres estètics. I com l'etern debat depilació sí o no, en homes o en dones, continua estant d'actualitat, us presentem aquest article que repassa la seva evolució, que ens proposa Germaine Goya.

Les fulles o navalles de coure, ferro, sílex o petxines de tortuga eren les eines ideals per a eliminar completament els pèls en l'Antic Egipte. També existien les cremes depilatòries creades amb sang de ratapinyada, cucs o cogombre, mentre que les ceres naixien de la fusió de l'aigua, sucre, llimona o oli i mel. Tota aquesta obstinació està vinculat amb l'ideal femení en el qual tenir el cos lliure de pèl era símbol de puresa i netedat.

En els inicis de la civilització a Grècia i Roma, també existia una gran preocupació pel culte al cos i en aquest marc existien els 'alipilarius', esclaus especialitzats en la depilació que duien a terme la tasca d'eliminar el pèl púbic de les cortesanes. Temps després, en l'era mitjana, deixar la pell lliure de pèls va passar a ser un costum practicat exclusivament per dones, que en els segles XIII i XIII comptaven amb habitacions especialment dissenyades per a això.

La primera maquineta va fer la seva aparició estel·lar a principis del segle XX i en els anys trenta les faldilles i els escots van convèncer a moltes per a retirar-se el pèl.

I el làser quan apareix? A la fi dels anys cinquanta però només amb finalitats dermatològiques, en 1980 l'empresa Lasertron va emprar el làser per a depilar, mitjançant la coagulació dels fol·licles però no va obtenir el resultat esperat perquè tractaven els fol·licles de manera individual.

El primer sistema a fer la seva aparició va ser el làser Rubí (que ha caigut en desús per la seva baixa eficàcia). En l'actualitat, el més utilitzat és el Díode (que s'empra en pells d'I a VI i bronzejades) i l'últim és el Soprano (que va aterrar en 2017 i el principal avantatge del qual és que és indolor).

Publicitat