Octubre 2022
10 RECOMANACIONS PER CONTAMINAR MENYS AMB EL COTXE

10 RECOMANACIONS PER CONTAMINAR MENYS AMB EL COTXE

Per CUIDA'T/ E.H./A.T.
Ara que tant es parla de coses que podríem fer per evitar el canvi climàtic, d'accions en favor del medi ambient i, per altra banda, dels problemes de salut que provoca la contaminació atmosfèrica, hem cercat una sèrie de consells d'experts, que observen que amb uns petits canvis en la forma d'entendre la conducció d'automòbils, ja podríem aconseguir afegir un gra d'arena a la reducció del problema.

La conducció eficient de l'automòbil privat és un element fonamental pel que fa a la reducció d'emissions de CO₂ a l'atmosfera. Cal recordar, en aquest sentit, que més del 15% del total de l'energia que es consumeix en el nostre país està associat a l'ús del vehicle privat, i que més d'un 32% de les emissions totals d'aquest mateix gas prové del transport per carretera. Amb aquests antecedents, tota acció destinada a facilitar una reducció substancial de les emissions de gasos d'efectes hivernacle a l'atmosfera ha d'aspirar a incidir sobre la conducció de vehicles privats, com a element decisiu a l'hora d'introduir criteris d'eficiència i racionalitat en un sector bàsic per a qualsevol estratègia orientada a combatre les causes del canvi climàtic i a reduir els seus efectes. En aquest sentit, aquests 10 consells pretenen introduir el concepte de conducció responsable i eficient a partir de les següents conductes:

1.
 • Respectar, en circumstàncies normals, la velocitat a la qual el teu cotxe arriba a la màxima eficiència energètica (normalment entre els 80 i els 100 quilòmetres per hora sempre que ho permetin les normes del trànsit).

  2.- Vigilar l'adequat manteniment del cotxe: un motor desajustat pot incrementar les seves emissions de CO₂ en un 10% més de l'habitual.

  3.- En el cas que el teu cotxe utilitzi benzina com a carburant, pot iniciar la marxa immediatament després d'haver engegat el motor. En canvi, si és un vehicle diesel, és convenient esperar uns segons abans de començar a circular.

  4.- Sempre que sigui possible, circula amb les marxes llargues (quarta o cinquena), en lloc de marxes curtes (de fet, utilitza la primera marxa només quan sigui estrictament imprescindible), ja que el vehicle genera menys emissions en el primer supòsit.

  5.- Mantenir la velocitat estable a l'hora de conduir –evitant frenades brusques o acceleracions innecessàries- és un bon sistema per garantir un menor consum de carburant.

  6.- En el cas de frenades i desacceleracions, retira el peu de l'accelerador i redueixi la marxa de forma successiva. En el cas d'aturades prolongades (més de 2 minuts), és altament recomanable apagar el motor del vehicle.

  7.- Si parlam de trànsit urbà i/o de trajectes curts, és aconsellable no circular amb el vehicle privat si no és estrictament imprescindible, ja que en aquest supòsit el cotxe pot arribar a generar el doble d'emissions que quan es tracta de trajectes per carretera.

  8.- El pes excessiu d'un vehicle incideix directament sobre el seu volum d'emissions, per la qual cosa és aconsellable alleugerar el vehicle de qualsevol càrrega innecessària.

  9.- És important fer un ús prudent de l'aire condicionat a l'interior del cotxe, procurant que la temperatura se situï al voltant dels 24 graus. Una utilització excessiva de l'aire condicionat pot suposar un increment de fins a un 25% pel que fa al consum de carburant i, per tant, un augment notable del volum d'emissions del vehicle.

  10.- Per acabar, un recordatori: circular amb les finestres del vehicle totalment obertes –un hàbit molt estès, en especial durant els mesos d'estiu- té una incidència directa sobre el consum de carburant, i de fet pot incrementar les emissions de CO₂ fins a un 5%.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/