Octubre 2022
ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 2021-2022 ALS ESPAIS PROTEGITS DE MALLORCA (5): LA FINCA PÚBLICA DE SON REAL

ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 2021-2022 ALS ESPAIS PROTEGITS DE MALLORCA (5): LA FINCA PÚBLICA DE SON REAL

Per E.H./A.T./C.M.A.T (IBANAT)
El Servei d'Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ofereix, un any més, la GUIA D'ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL (2021/2022), on, presenta activitats i recursos d'educació ambiental que ofereixen diverses institucions i entitats de les Illes Balears.

Segons s'explica:  La Guia de recursos i activitats d'educació ambiental per al curs 2021-2022 s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. En aquesta guia podeu trobar l'oferta de diferents administracions i entitats. Totes les activitats són GRATUÏTES, tot i que no inclouen el transport quan duen implicat un desplaçament.

Continuam exposant i difonent algunes d'aquestes activitats educatives que s'ofereixen. Avui les que es proposen als ESPAIS NATURALS PROTEGITS DE MALLORCA I EL PARC NACIONAL DE CABRERA, oferides per l'Institut Balear de la Natura (IBANAT), organisme de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears. Aquí teniu les de la:


FINCA PÚBLICA DE SON REAL

Son Real, una de les grans possessions de la marina de Santa Margalida, ofereix una important diversitat de paisatges i ecosistemes i jaciments arqueològics de diferents èpoques amb monuments únics a tot Mallorca, com és la coneguda necròpoli de la punta dels Fenicis.

Seguim amb la col·laboració entre la Finca pública de Son Real i la Xarxa Forestal de les Illes Balears, això fa que us puguem oferir les activitats de sempre juntament amb altres més forestals.

A causa de les restriccions en la comunicació i les relacions causades per la Covid-19, hem hagut de fer alguns canvis. Per això, seguim treballant per oferir-vos activitats en diferents formats: en línia, amb mitjans digitals, acostant-nos nosaltres al centre escolar o en algun espai proper o a la mateixa finca de Son Real. Esperam que malgrat les dificultats, pugueu conèixer un poc més els tresors que amaga la finca pública.

ACTIVITATS QUE S'OFEREIXEN

BLOC 1: PASSEJANT PER LA PREHISTÒRIA

*Coneixem el jaciment des Figueral
A més de la Necròpolis, a Son Real tenim altres jaciments,com és el Figueral de Son Real, que es troba a 500 m delcentre d’informació. Aquesta proximitat ens permet visitar-loamb els més petits. També disposam d’un terrari on podran experimentar de primera mà com es desenvolupa la tasca dels arqueòlegs.

Objectius:–Introduir el coneixement de la prehistòria de les Illes Balears.–Apreciar les diferències en les formes de vida i costums que es produeixen amb el pas de temps per aplicar-les a l’estudi de la història de les Illes Balears.–Experimentar en una simulació d’una excavació com treballen els arqueòlegs.Nivell educatiu: 6è d’educació infantil i 1r cicle cicle de primària.Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19Lloc: finca pública de Son Real.Horari: de dimarts a divendres entre les 9:00 i les 14:00 h.Durada: 3 hores.Observacions: recomanat a la tardor i a l’hivern. 

*Visita a la Necròpolis de Son Real

La costa de Son Real és un tresor arqueològic únic al món.Coneixerem la necròpolis talaiòtica i els costums funeraris del'època. 

Objectius:

–Promoure el coneixement del nostre passat.–Emmarcar els diferents elements i èpoques dins els diferents estadis culturals a través del patrimoni.
–Conèixer els ritus funeraris de la cultura talaiòtica.
–Conèixer l’entorn natural proper al jaciment.
Nivell educatiu: 2n cicle de primària, secundària i batxillerat.
Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19.
Lloc: finca pública de Son Real o també ronda del Torrent, Can Picafort (platja de Son Bauló).
Horari: de dimarts a divendres entre les 9.00 i les 14.00 h.
Durada: 3 hores.Observacions: l’itinerari té 4 km sense desnivell. 

Bloc 2: Ens submergim en la garriga

*Na Tonina-Les tortugues de Son Real

La tortuga mediterrània és abundant a la finca de Son Real. Contarem un conte en el bosc que ens aproparà al seu estil de vida i les seves característiques principals. Intentarem veure’n algun exemplar i també recollirem materials de la natura per, amb la tècnica de collage, fer-ne un dibuix.

Objectius:–Conèixer diferents espècies de l’entorn de la finca.
–Fomentar el respecte i protecció de la tortuga mediterrània.
Nivell educatiu: infantil.
Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19.
Lloc: finca pública de Son Real.
Horari: de dimarts a divendres entre les 9.30 i les 13.30 h.
Durada: 3 hores.
Observacions: us recomanam venir a la primavera.

*Xerrades forestals

També us podem oferir xerrades forestals, aquestes tracten diferents aspectes dels nostres boscos (valors i funcions, incendis, erosió, sanitat forestal, etc.) i temes forestals d’actualitat.

Objectius: millorar la relació de les persones amb els boscos i aconseguir una disminució del nombre d’incendis forestals.Lloc: : Finca pública de Son Real. Possibilitatde fer-la en línia o presencial a l’escola o en un espai adient.Durada: 50 minuts.
Observacions: preferentment centres educatius i associacions situats en comarques forestals.
TEMES FORESTALS:

1. Els boscos i la protecció del sòl: erosió i desertització.
2. Salut forestal: desequilibris i control.
3. Importància dels descomponedors en la conservació del sòl.
4. Les tempestes, els boscos i el canvi climàtic.
5. Incendis forestals: prevenció, extinció i restauració.
6. Conte “Ni 1 foc al bosc!”

*Reforestació i jardins forestals
Les reforestacions amb plantes autòctones contribueixen la creació o millora de les masses forestals amb una presa de consciència davant els incendis forestals. També es presenta la possibilitat de realitzar jardins d’espècies autòctones a zones públiques o centres educatius.Objectius: millorar la relació de les persones amb els boscos i promoure la planta autòctona forestal per a realitzar xerojardins.Destinataris: adults i grups de tots els nivells educatius.
Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19Lloc: espai forestal a determinar, jardí públic o del centre educatiu.Durada: 2-3 hores aproximadament. Observacions: preferentment centres educatius situats en comarques forestals.

*Jugant descobrim el bosc

Mitjançant un passeig per dins els boscos de la finca,descobrirem els seus secrets. Activarem tots els sentits i jugant ens envoltarem dins la màgia de la natura.

Objectius:–Conèixer diferents espècies de flora i fauna.
–Gaudir de l'experiència d'estar envoltats de bosc.
–Conèixer el bosc per estimar-lo i respectar-lo.
Nivell educatiu: primària.
Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19.
Lloc: finca pública de Son Real. Possibilitat de fer-la presencialment en un espai forestal proper a l’escola.Horari: de dimarts a divendres entre les 9.30 i les 13.30 h.Durada: 2 o 3 hores.
Observacions: activitat a l’aire lliure.

*Observació ornitològica i passejada pel bosc

La finca pública de Son Real és un espai idoni per a l’observació d’aus. Anirem fins a l'aguait on podrem intuir el que fan els autèntics ornitòlegs, allà nosaltres mateixos farem una observació directa. Després passejarem pel bosc de Son Real i mitjançant jocs coneixerem algunes espècies i característiques de les aus que habiten per aquesta zona.

Objectius:
–Despertar els sentits (escoltar, ensumar, veure i tocar).
–Tenir una primera presa de contacte amb el món de les aus.
–Respectar el medi ambient com a font de recursos per aprendre.
Nivell educatiu: primària i 1r i 2n d’ESO. Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19.
Lloc: finca pública de Son Real.
Horari: de dimarts a divendres entre les 9.00 i les 14.00 h.
Durada: 3 hores.
Observacions: l’itinerari té 2,5 km sense desnivell.

*Tallers forestals

Els tallers forestals són activitats de caràcter pràctic adaptables a les necessitats de cada grup. Permeten tocar, ensumar, mirar, etc. en definitiva, transportar-nos al bosc mitjançant material procedent de l'àmbit forestal (plantes, troncs, llavors, insectes, terra, substrats, etc.).

Objectius: millorar el coneixement de la realitat forestalLloc: Finca pública de Son Real. Possibilitatde fer-la en línia o presencial a l’escola o en un espai adient.Durada: 50 minutsObservacions: intentarem sempre que sigui possible fornir al grup dels materials forestals necessaris per a l'activitat.

TALLERS

1. Els troncs guarden secrets.2. Les fulles, claus per identificar les espècies forestals.
3. Les llavors, unes capsetes plenes de vida.
4. Els descomponedors del sòl, els recicladors del bosc.
5. Recuperació de la memòria sobre els usos tradicionals del bosc.
6. Construcció d'un mapa forest-ambiental interactiu.

*Visites forestals

Objectius: millorar la relació de les persones amb els boscos i conèixer-los i gaudir-los.Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19Lloc: en funció de la visita elegida.Durada: mínim 2 hores.Observacions: preferentment centres educatius situats en comarques forestals. visites forestals permeten un contacte directe amb els boscos a l’entorn proper del grup que sol·licita l’activitat.

VISITES

1. Coneixes el teu bosc més proper? (Primària, 1r cicle ESO)2. El bosc RE-VIU, visita a una zona que ha patit un incendi forestal (Primària, Secundària i adults).

Bloc 3: Coneixem la feina dels pagesos

*Les plantes i els animals domèstics 

Passejarem per la finca i veurem els camps de conreu i el ramat que hi tenim, com a mostra de l’explotació agrícola que va ser.També podrem visitar el museu i conèixer com vivien els nostres padrins en la Mallorca rural d’abans del boom turístic.

Objectius:-Reivindicar la tasca dels pagesos.-Reconèixer les espècies i les varietatsvegetals i animals més comuns als camps mallorquins.-Conèixer el nostre passat més proper.
 • Conèixer les actuacions de les administracions pel manteniment de les varietats de certs cultius.Nivell educatiu: ESO, batxillerat i cicles formatius.Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19Lloc: finca pública de Son Real.Horari: de dimarts a divendres entre les 9:30 i les 13:30 h.Durada: 2 o 3 hores.

  *L'explotació agrícola en una finca pública
  Passejarem per la finca i veurem els camps de conreu i elramat que hi ha, com a mostra de l’explotació agrícola que vaser. Coneixerem els bancs de germoplasma de garrover, ametller i figuera gestionats en col·laboració amb l’IRFAP.També visitarem el museu i coneixerem com vivien els nostresavantpassats en la Mallorca rural d’abans del boom turístic.

  Objectius:-Reivindicar la tasca dels pagesos.-Reconèixer les espècies i les varietats vegetals i animals més comuns als camps mallorquins.-Conèixer el nostre passat més proper.-Conèixer les actuacions de les administracions pel manteniment de les varietats de certs cultius.Nivell educatiu: ESO, batxillerat i cicles formatius.Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19Lloc: finca pública de Son Real.Horari: de dimarts a divendres entre les 9:30 i les 13:30 h.Durada: 2 o 3 hores.
  l*Visites guiades per a públic en general.

  Aquest any us volem oferir la possibilitat de participar en una visita guiada per la Finca Pública.

  Capacitat: grups reduïts segons normativa de la COVID-19Lloc: finca pública de Son Real.Horari: de dimarts a divendres entre les 9:30 i les 13:30 h.Durada: 2 o 3 hores.

  TEMES1. Anam passejant fins a la Necròpolis.2. Ens submergim en la garriga.3. Coneixem la feina dels pagesos.

  Contacte per a informació i reserves:
  Tel.: 679 30 10 94, 686 97 71 01
  A/e: educaciosonreal@gmail.com

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/