Octubre 2022
ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 2021-2022 ALS ESPAIS PROTEGITS DE MALLORCA (7B): LA SERRA DE TRAMUNTANA

ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 2021-2022 ALS ESPAIS PROTEGITS DE MALLORCA (7B): LA SERRA DE TRAMUNTANA

A la Serra de Tramuntana teniu una bona oferta d'activitats d'educació ambiental (més d'una trentena), per això hem hagut de dividir en diversos artícles la seva difusió...

Per E.H./A.T./C.M.A.T (IBANAT)
El Servei d'Educació Ambiental de la Conselleria de Medi Ambient i Territori ofereix, un any més, la GUIA D'ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL (2021/2022), on, presenta activitats i recursos d'educació ambiental que ofereixen diverses institucions i entitats de les Illes Balears.

Segons s'explica:  La Guia de recursos i activitats d'educació ambiental per al curs 2021-2022 s'elabora amb l'objectiu de donar suport als centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. En aquesta guia podeu trobar l'oferta de diferents administracions i entitats. Totes les activitats són GRATUÏTES, tot i que no inclouen el transport quan duen implicat un desplaçament.

En els pròxims articles seguirem exposant i difonent les activitats educatives que es proposen en aquest ESPAI NATURAL PROTEGIT DE MALLORCA, oferides per l'Institut Balear de la Natura (IBANAT), organisme de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

EL PARATGE NATURAL DE LA SERRA DE TRAMUNTANA

Descripció generalLa Serra de Tramuntana és una alineació muntanyosa d'uns 90 km de llargària que s'estén al nord de l'illa de Mallorca.Es caracteritza per la diversitat  de paisatges: espais forestals formats per alzinars, pinars, carritxars i d'altres espècies, s'alternen amb els agrícoles  com són els oliverars. A més, cal destacar la gran quantitat d'espècies endèmiques de flora i fauna. Del seu relleu cal destacar més d’una dotzena de cims d’alçàries superiors a mil metres i constitueix un dels espais més emblemàtics de l’illa. Els materials predominants són els calcaris, que per interacció amb l’aigua han donat lloc a un paisatge singular i infinitat de formacions càrstiques.Aquest paratge natural protegit ocupa part dels municipis d'Alaró, Andratx, Banyalbufar, Bunyola, Calvià, Campanet, Deià, Escorca, Esporles, Estellencs, Fornalutx, Lloseta, Mancor de la Vall, Palma, Pollença, Puigpunyent, Santa Maria, Selva, Sóller i Valldemossa.

ACTIVITATS QUE S'OFEREIXEN (SEGONA PART)
* Sa Cometa des morts i el Centre d'Interpretació i Informació del Paratge Natural de la Serra de TramuntanaAquest itinerari ens permet descobrir els valors naturals, paisagístics i culturals del Paratge Natural de la Serra Tramuntana. També guaitarem a la prehistòria de la nostra illa, visitant una cova d'enterrament talaiòtica.Objectius:
-Visitar el Centre de d'Interpretació i Informació de Ca S'Amitger.-Descobrir les principals característiques físiques de la Serra.-Descobrir el modelat de la Serra i la importància dels processos naturals en la formació i la transformació del paisatge.-Valorar la importància de les nostres accions per a la conservació del patrimoni natural.-Gaudir de l'ambient propi d'una zona boscosa.-Conèixer el patrimoni arqueològic i cultural de la Serra.Nivell educatiu: a partir de 3r de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, adults i grups organitzats.
Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: Cas S'Amitger, Lluc Horari: entre les 8.30 i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima. Dur llanternes i quadern de camp.

*Sa bassa de BinifaldóItinerari per la finca pública de Binifaldó que ens acosta les principals característiques físiques, naturals i etnològiques de la serra de Tramuntana. Coneixerem també l’àrea recreativa de Menut i observarem un petit ecosistema aquàtic a sa Bassa.Objectius:–Conèixer els valors naturals i patrimonials del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.
–Identificar les comunitats vegetals de l’alzinar i la garriga, i les espècies més representatives.–Descobrir la vida a una bassa.–Conèixer l’antic ofici dels carboners.–Entendre la importància de l’aprofitament de l’aigua.–Relacionar la dinàmica dels torrents amb el clima mediterrani.–Participar en una experiència de descoberta de la natura.Nivell educatiu: a partir de 3r de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: àrea recreativa de Menut (Escorca).Horari: entre les 8.30 i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima. Dur quadern de camp.

*El camí de cala BóquerComençarem l’activitat amb una interpretació del paisatge davant les cases de Bóquer, una possessió tradicional de muntanya just a la vora d’un nucli turístic com és el port de Pollença, i a continuació realitzarem un itinerari interpretatiu fins a cala Bóquer, amb l’objectiu d’afavorir la descoberta del patrimoni natural, cultural i paisatgístic d’aquesta zona de la serra de Tramuntana.Objectius:–Conèixer el paisatge costaner del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.–Descobrir alguns dels elements naturals que fan de la península de Formentor un autèntic tresor en l'àmbit ecològic.–Entendre la importància de la climatologia i de l’activitat humana sobre la configuració del paisatge mediterrani.–Descobrir alguns elements de la prehistòria i del patrimoni cultural de la Serra.–Valorar la importància d’una actitud responsable i compromesa per a la conservació d’aquest espai natural.Nivell educatiu: de 3r a 6è de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 alumnes en 2 grups.Lloc: Al Port de Pollença.Horari: entre les 8.30 h i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima. Dur quadern de camp.

*El camí des CorreuEl camí des Correu és un antic camí reial que permetia lacomunicació i el transport de mercaderies i dels treballadorsd'aquesta comarca de la serra de Tramuntana com carboners, calciners i collidores d'oliva entre Banyalbufar i Esporles, i després cap a Palma. Actualment aquest camí de carro forma part del GR (gran recorregut) que ens permetrà gaudir d'uns paratges magnífics tant de la muntanya com de la costa nord de la nostra illa.Objectius:–Descobrir el paisatge humanitzat de la muntanya mallorquina i els elements més característics de la pedra en sec.–Conèixer els oficis antics destinats a aprofitar els recursos forestals (carboners i calciners).–Observar la garriga i l'alzinar i les seves diferències.–Entendre el problema dels incendis forestals i la seva relació amb la vegetació mediterrània.–Gaudir d’un dels paisatges més representatius de la costa nord de Mallorca.–Valorar la figura de l'Arxiduc Lluís Salvador, els seus camins i miradors, i la seva influència sobre el paisatge de la Serra de Tramuntana.Nivell educatiu: de 3r de primària a adults i grups organitzats.Capacitat: 30 alumnes en 2 grups.Lloc: trobada amb l’autocar al km 1,9 de la ctra d'Esporles a Banyalbufar.Horari: entre les 8.30 i les 14.00 h.Observacions: Dur quadern de camp.

*El paisatge del P.N. de la Serra de Tramuntana des del teu municipi
El paisatge és el resultat de l’evolució natural però sobretot de la relació de les persones amb el medi al llarg de la història. Durant l’activitat coneixerem quins són els elements que constitueixen el paisatge, les transformacions produïdes degut a l’activitat humana i alguns dels problemes ambientals que ha generat, així com comprendre la importància de la conservació del medi per a la vida.Objectius:–Descobrir el paisatge del PN de la Serra de Tramuntana.–Saber quins elements modelen el paisatge. –Conèixer i identificar els components del paisatge.–Identificar els accidents geogràfics del relleu. –Identificar els ecosistemes naturals i humanitzats.–Entendre la relació entre la transformació del paisatge i les     activitats humanes.–Indagar en alguns problemes ambientals del paisatge.–Entendre la importància de la protecció dels espais naturals, i del medi en general.Nivell educatiu: de 3er a 6è de primària, secundària, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: en funció del municipi.Horari: entre les 9.30 i les 12.30 h. Observacions: Dur quadern de camp i llapis.

*D'Esporles a Son Malfertit
L’itinerari interpretatiu s’inicia al poble d’Esporles i des d’aquí per antics camins empedrats arribarem a la possessió de Son Malferit. Durant el recorregut descobrirem el paisatge de muntanya, l’ecosistema natural de la garriga de pins, els ecosistemes humanitzats marjats i com era la vida a la possessió de Son Malferit.Objectius:–Comprendre la importància del la conservació dels espais naturals i el món rural.–Conèixer els ecosistemes naturals i humanitzats.–Identificar els components del paisatge i entendre com les activitats econòmiques transformen el paisatge.–Descobrir com vivia la gent de la pagesia a la muntanya.Nivell educatiu: de 3r a 6è de primària, secundària, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: aparcament de la ctra. Esporles a Banyalbufar (davant CEIP Miquel Comes).Horari: entre les 8.30 h i les 14.00 h.Observacions: dificultat baixa. Dur quadern de camp.

*Sa Comuna de Bunyola
L’itinerari interpretatiu s’inicia al poble de Bunyola i des d’aquí pel camí des Grau arribarem a la seva Comuna, un espai públic forestal on podrem valorar tot allò que fa possible la seva conservació, a més de permetre a l’alumnat una experiència de contacte amb el medi natural i una experiència sensitiva amb el bosc de la Serra de Tramuntana. També descobrirem com era la vida a la muntanya a través de les restes etnològiques dels carboners i calciners, i com es va treure històricament profit dels seus recursos.Objectius:–Conèixer Bunyola i la seva Comuna.–Identificar els elements propis del paisatge de muntanya i les seves transformacions. –Descobrir com era en el passat l’activitat a la muntanya   mallorquina i l’aprofitament dels seus recursos forestals.–Conèixer l’alzinar i els beneficis del bosc. –Realitzar una experiència sensitiva del bosc i apropar a   l’alumnat a un major contacte amb el medi natural.–Entendre la importància del nostre comportament per a la conservació de la natura. Nivell educatiu: de 3r a 6è de primària, secundària, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: aparcament de l’autobús de línia a la plaça de Bunyola.Horari: entre les 8.30 h i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima. Dur quadern de camp.

*La font de s’Obi
La font de s’Obi està situada a la finca pública de Planícia (Banyalbufar). Aquest itinerari ens permetrà descobrir elpaisatge i l’aprofitament dels recursos naturals, agrícoles i forestals d’aquesta finca tradicional del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.Objectius:–Descobrir els valors paisatgístics, naturals i patrimonials del Paratge.–Conèixer una explotació olivarera tradicional.–Identificar les conseqüències de l’abandonament del món rural.–Identificar els ecosistemes.–Valorar la protecció dels espais naturals.Nivell educatiu: de 3r a 6è de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: aparcament de davant l’entrada de la finca pública de Planícia (ctra. de Banyalbufar-Estellencs).Horari: entre les 8.30 h i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima. Dur quadern de camp.

*Els Pixarells
Aquest itinerari interpretatiu ens permet descobrir l’ús públic de les àrees recreatives, l’alzinar i les seves amenaces, l’antic ofici dels carboners, el paisatge de muntanya, el modelatge de les seves roques i la cova dels Pixarells.Objectius:–Conèixer els valors naturals i patrimonials del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana.–Descobrir els elements que configuren el paisatge i les seves relacions.–Entendre l’evolució del paisatge de la Serra com a resultat de la transformació de l’activitat humana.–Observar el modelatge de les roques calcàries.–Conèixer l’ofici tradicional dels carboners.–Promoure actituds de respecte i de conservació del medi.Nivell educatiu: de 3r a 6è de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius, adults i grups organitzats.Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: segons l’itinerari (Lluc-Escorca).Horari: entre les 8.30 h i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima. Dur llanternes i quadern de camp.
*Volta a sa moleta de Binifaldó
Itinerari pel Bosc Gran, un vell alzinar on encara són visibles les empremtes d’antics oficis com el de carboner o de calciner. Durant el recorregut també podrem observar el paisatge de la vall de Lluc i coneixerem les finques públiques de Menut i Binifaldó.Objectius:–Descobrir els elements més característics del paisatge de la vall de Lluc.–Conèixer les principals característiques físiques de la Serra.–Reconèixer la influència humana en la muntanya mallorquina.–Conèixer algunes de les finques públiques de la Serra.–Descobrir els aprofitaments dels recursos naturals del bosc.–Fomentar actituds responsables i compromeses amb l’espai natural.Nivell educatiu: de 3r a 6è de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius , adults i grups organitzats.
Capacitat: 30 participants en 2 grups.Lloc: segons l’itinerari (Lluc-Escorca).Horari: entre les 8.30 h i les 14.00 h.Observacions: dificultat mínima; el desnivell és moderat. Dur quadern de camp.

PODEU CONTINUAR LLEGINT ACTIVITATS A L'ARTICLE (7C)

Contacte per a informació i reserves:Centre d’Informació de la Serra deTramuntana (Ca s’Amitger, Lluc).Tel.: 971 5170 83 / 971 51 70 74 / 608 73 21 45.educacioambientaltramuntana@gmail.com
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/