Desembre 2022
ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL (2021/2022) A FORMENTERA

ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL (2021/2022) A FORMENTERA

Una petita ressenya d'aquest paradís mediambiental i paisatgístic, i continuem explicant les activitats d'educació ambiental que ofereix l'IBANAT

Per E.H./A.T./C.M.A.T (IBANAT)
Formentera és l’illa habitada més petita de les Illes Balears (Espanya). Està situada al sud de l’illa d’Eivissa a tan sols 2 milles nàutiques d’aquesta (uns 3 quilòmetres), tot i que la distància entre els ports d’Eivissa i la Savina (Formentera) és de 12 milles (19,3 km).

Tot i tractar-se d’una illa petita (83,2 km²), la seva forma retallada fa que tengui una gran extensió de costa (69 km) en proporció a la seva superfície, amb moltes platges, nombroses cales i racons solitaris on poder perdre’s. L’illa és petita, però accessible i còmoda. La podem recórrer majoritàriament en bicicleta, per les rutes verdes, els boscos de pins i savines i el seu interior rural. Per a trajectes més llargs podem fer servir un cotxe o una moto.

L’illa de Formentera destaca per la seva gran bellesa mediambiental i pel seu paisatge, encara salvatge, de dunes i platges que es conserven en excel·lent estat. En desembarcar a Formentera de seguida respirarem aquest aire característic de pau i ens captivaran les seves aigües, úniques per la seva transparència i color turquesa que evoquen latituds tropicals.

PARC NATURAL DE SES SALINES D'EIVISSA I FORMENTERA

Als termes de Sant Josep de sa Talaia, al migjorn d’Eivissa, i Sant Francesc de Formentera, al nord d’aquesta illa, les terres baixes transformades en salineshan propiciat una fauna d’aiguamolls i un estil de vida singular. Els Freus, el braç de mar que separa les dues illes, contenen una constel·lació d’illots amb una gran quantitat d’espècies úniques. Al litoral, sota les aigües transparents, s’estenen les praderies de posidònia millor conservades de la Mediterrània.

*A causa de la crisis sanitària esdevinguda per la Covid-19, aquestes activitats poder patir modificacions en funció de les recomanacions per part de la Conselleria de Salut.
Flora i Fauna

El Parc acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de Formentera es caracteritza pel predomini de pinedes i  savinars costaners, així com vegetació que envolta els estanys, els sistemes de dunes i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també la presència abundant de comunitats típiques de dunes mòbils i semimòbils.

Al Parc Natural han estat censades unes 210 espècies d’aus. Destaquen les poblacions d’aus aquàtiques, com ara els flamencs, la cigonya comuna, l’ànec blanc i el corriol camanegre, així com les poblacions d’aus marines, com la gavina d’Audouin i el virot o la baldriga balear. A l’estany Pudent hi ha una de les majors concentracions de cabussons collnegres d’Europa.

D’altres espècies animals destacables són la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis), endèmica d’aquestes illes i que presenta subespècies distintes en els diferents illots, comprenent tota la gamma de colors possible entre el marró i el blau. Les sargantanes de Formentera no tenen por de la presència humana i campen pels paisatges més àrids i durs. A la fauna de l’illa també destaca la rata de cua blanca (Eliomys quercinus)  i diverses espècies de caragols i escarabats endèmics.

ACTIVITATS QUE S'OFEREIXEN

*Els colors de la vidaEn aquesta ruta aprendrem les característiques de l’entorn de l’estany des Peix i la finca pública de Can Marroig. Veurem les espècies d’ocells que habiten a l’àrea dels Estanyets i la vegetació de les dunes des caló de s’Oli. Finalment, en la visita al centre d’interpretació de Can Marroig aprendrem altres aspectes importants d’aquest espai protegit.

Objectius:–Donar a conèixer aquest esspai natural protegit.–Difondre els valors patrimonials dels principals ecosistemes del Parc.–Ensenyar valors de respecte.

Nivells educatius: infantil, primària, secundària, cicles formatius i escola d’adults.Capacitat: un grup classe.Lloc: es Estanyets, centre d'interpretació de Can Marroig.Horari: de les 10 h a les 13 h.Durada: tres hores.

*Un ventall de plomesDes del port de la Savina, farem el camí des Brolls, al voltant de S’estany des Pudent. Es un itinerari guiat que vol apropar els alumnes al món dels ocells i als seus costums i moviments migratoris. Durant el trajecte, amb l’ajut de telescopis i prismàtics, descobrirem les espècies que habiten al Parc Natural.

Objectius:–Acostar l’espai natural protegit als alumnes.–Conèixer les aus del Parc Natural.–Valorar la necessitat de tenir espais protegits.–Conèixer les principals aus dels estanys.

Nivells educatius: de 4r a 6è de primària, secundària i cicles formatius.Capacitat: un grup aula.Lloc: S’estany des Pudent, Formentera.Horari: de les 10 a les 13 h.


*La mar de les tortuguesAquests darrers anys, les nostres platges han sigut el lloc escollit per diverses tortugues babaus (Caretta caretta) per fer el seu niu. Perquè han decidit venir ara? Com són les tortugues quan neixen? Què hem de fer si veiem una tortuga a la platja? Aquestes i altres preguntes les respondrem duran la presentació a l’aula del centre.

Objectius:–Donar a conèixer els valors naturals del Parc Natural.–Donar a conèixer la biologia de la tortuga babau i conèixer els efectes del canvi climàtic.–Explicar el protocol a seguir en cas de trobar una tortuga a la platja.
Nivells educatius: segoni tercer cicle de primària, secundària, batxillerat, cicles formatius i escoles d’adults.Capacitat: un grup aula.Lloc: l’aula de l’escola.Horari: entre les 9 i les 14.30h.Durada: una hora.

PER A TOTES LES ACTIVITATS

Contacte per a informació i reserves:
A/e: eaespaisnaturals@gmail.comTel.: 971 17 76 88, ext. 1


medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat