Octubre 2022
AJUDEM A SALVAR I RESCATAR VIROTS PETITS

AJUDEM A SALVAR I RESCATAR VIROTS PETITS

Una au marina amenaçada d'extinció

Per E.H./A.T./C.M.A.T/G.O.B
El virot petit és una au endèmica de les Illes Balears, catalogada com una espècie en perill crític a escala mundial per la UICN i llistada en perill d’extinció al catàleg nacional d’espècies amenaçades, de fet és l’au marina més amenaçada d’Europa. 

Aquesta au marina, coneguda també amb el nom científic de Puffinus mauretanicus cria als illots i penya-segats marins aïllats de nuclis poblats. Els exemplars joves comencen a fer els primers vols per abandonar el niu els vespres d’entre la darrera setmana de juny i les primeres de juliol. Alguns exemplars s’enlluernen i es desorienten a causa dels llums de vorera de mar i cauen. D’aquesta manera queden exposats a col·lisions, atropellaments i són més vulnerables als depredadors, com els moixos.

Per això, la conselleria de Medi Ambient i Territori, la Iniciativa de Recerca de la Biodiversitat de les Illes (IRBI) i l’Acord per a la conservació dels albatros i petrells (ACAP) han iniciat aquests dies una campanya de divulgació ciutadana per a recuperar virots petits que puguin caure a zones urbanes, enlluernats per les llums de la costa.

El Govern i les entitats demanen la col·laboració ciutadana per, en cas de trobar un exemplar al carrer, ajudar-los a sobreviure telefonant al telèfon d'emergències 112 per informar sobre la localització i l’estat de l’au. Si es troba en una zona de perill, cal recollir-lo amb cura amb l’ajuda d’una tovallola i deixar-lo en una capsa ventilada fins que el venguin a cercar. En cas de trobar un animal mort, també és important informar de la troballa, per tal de millorar la informació d’exemplars afectats i identificar zones crítiques.

Els llums artificials són els responsables d’una alta mortalitat en les aus marines del món. A les Illes, a més del virot petit, també es veu afectada la noneta (Hydrobates pelagicus) i el virot gros (Calonectris diomedea). Tot i que aquestes darreres realitzen els primers vols entre l’agost i setembre; i d’octubre a novembre, respectivament.

El Grup d’Ornitologia Balear (GOB) ja fa anys que insisteix en la necessitat de conservar adequadament aquesta au marina. Reproduïm a continuació una informació publicada per aquesta entitat que consideram que sintetitza molt bé aquesta preocupació: 

“Aquest és un virot petit (Puffinus mauretanicus), un aucell pelàgic, és a dir, viu tot l’any a la mar, amb desplaçaments espectaculars que van des de la Mediterrània fins a les costes atlàntiques i fins al mar del Nord, i que sols toca terra per a la cria.

Aquesta espècie, fosca i més petita que una gavina, la podem veure volant ràpidament per damunt les ones, és capaç de submergir-se a més de 20 metres baix l’aigua, amb l’ajuda de les seves ales, per pescar petits peixos i altres animals dels quals s’alimenta.

A finals d’hivern, tota la població reproductora es troba a un únic lloc, les Illes Balears. Per tant és una espècie endèmica, sí, efectivament, exclusiva de les nostres illes!!!!!!! Aquest fet la fa molt, molt especial i més ara que el seu futur depèn de tots nosaltres.

Actualment és una espècie en perill crític i els problemes que té son molts grans, especialment els derivats de la presència de depredadors a les colònies de cria i per la mort accidental en arts de pesca, tant al Mediterrani com a l'Atlàntic. El més trist de tot és que els darrers estudis sobre l'espècie ja han posat data a la seva extinció.

És la nostra obligació posar remei als problemes que l’afecten, demanar actuacions de conservació immediates a les administracions implicades i es fa més que necessari i prioritari saber com més coses millor sobre aquest aucell marí tan "nostre". Així que et convidam a conèixer-ho, a saber més d'ell. Amb just saber que és un virot petit i parlar-ne d'ell, ja tenim obert el camí de la seva conservació".


medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/