Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (1): S'ALQUERIA VELLA

CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (1): S'ALQUERIA VELLA

Per E.H./A.T./C.M.A.T.

Les finques públiques propietat de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears, han estat adquirides amb l'única intenció de gestionar-les a fi de preservar i restaurar els seus valors naturals, paisatgístics i culturals, inclosos els de caràcter etnològic, patrimonial i agrari, a l'hora de posar-les a l'abast de tots aquells que cerquin el contacte directe amb la natura, sempre que això sigui compatible amb aquesta conservació.


La disposició addicional quarta de la Llei 25/2006, de 27 de desembre, de mesures tributàries i administratives (BOIB núm. 188, de 30 de desembre de 2006), traspassà a Espais de Natura Balear la gestió de les finques públiques de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears.

Actualment la Conselleria de Medi Ambient gestiona i/o administra les finques públiques següents:


* Finca pública de s'Alqueria Vella

* Finca pública de Menut

* Finca pública de Binifaldó

* Finca pública de Son Moragues

* Finca pública de Mortitx

* Finca pública de Cúber

* Finca pública de sa coma des Prat

* Finca pública de Gabellí Petit

* Finca pública de Planícia

* Finca pública de Míner Gran

* Finca pública de ses Figueroles

* Finca pública d'Albarca-es Verger


Començarem donant a conèixer un poc millor la finca pública de S'Alqueria VellaFINCA PÚBLICA S'ALQUERIA VELLA:Descripció generall'any 2000 el Govern de les Illes Balears adquirí les terres de s'Alqueria Vella. Aquesta finca ens dóna la benvinguda al Parc natural de la península de Llevant, ja que ben a prop de l'accés a la finca des de la carretera de l'ermita de Betlem (MA-3333) s'hi localitza l'aparcament i el centre de visitants d'aquest espai natural protegit.


S'Alqueria Vella destaca per l'intens aprofitament humà de què ha estat objecte des d'antic. Hi trobam dos importants jaciments d'origen talaiòtic; dos conjunts de cases de pagès que inclouen, entre altres elements, una tafona, sestadors, corrals i dues eres de batre; camps de conreu, zones de pastura, zones boscoses i de garriga; un campament de reclusió militar originari de la guerra Civil Espanyola, i altres construccions militars que sorgiren arran dels treballs forçats que hi feren els presos republicans a principis de la dècada de 1940; a més d'una important zona parcel·lada, els Establits, on a mitjan segle XIX s'intentà constituir una nova colònia agrícola que havia d'impulsar el sorgiment d'un nou nucli de població.

De l'aparcament de s'Alqueria Vella hi sorgeixen diversos recorreguts per a vianants en direcció a Albarca i es Verger, al puig de sa Tudossa, i a l'ermita de Betlem. Passejant per aquesta finca hi podem observar el majestuós vol dels esparvers i dels falcons, però també podrem trobar-hi pasturant els ramats d'ovelles, de vaques mallorquines, i de bestiar equí.


Superfície: 373,7 hectàrees.


Situació: es localitza al nord del municipi d'Artà al Parc natural de la península de Llevant.


Com arribar-hi: s'hi pot arribar des de la carretera d'Artà en direcció a l'ermita de Betlem (Ma- 3333) i girant a la dreta al quilòmetre.


Equipaments:


* Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10

 • 1º. Polígon de Son Rossinyol. 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h. 

  *Centre d'informació i oficina del Parc natural: S'Alqueria Vella de Baix. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h. Telèfon 971 83 68 28. Fax 971 83 58 03. Apartat de correus núm. 76, 07570, Artà. 

  *Aparcament de s'Alqueria Vella de Baix. *Centre d'informació s'Alqueria Vella de Baix.


  Itineraris: és possible realitzar els itineraris autoguiats següents:


  *Camí dels Presos

  *De s'Alqueria Vella a es Verger


  Accessibilitat: no està adaptada per a persones amb mobilitat reduïda.


medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/