Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (2): BINIFALDÓ

CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (2): BINIFALDÓ

Per E.H./A.T./C.M.A.T.

La finca pública de Binifaldó, Mont d’Utilitat Pública, va ser adquirida per l'Estat i posteriorment va ser transferida a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Es tracta de la primera finca pública de la comunitat autònoma, declarada l’any 1927, juntament amb la finca pública de Menut. La finca es troba declarada refugi de caça, per la qual cosa s’hi prohibeix qualsevol modalitat cinegètica.

Superfície377,06 hectàrees.


Situació: es troba ubicada al municipi d’Escorca, al sector central de la Serra de Tramuntana, dins la vall de Lluc, a l’àmbit del PARATGE NATURAL DE LA SERRA DE TRAMUNTANA.


Com arribar-hi: l’accés a la finca és des de la carretera Ma-10, de Lluc a Pollença.


Equipaments:

*Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ del Gremi de Corredors, 10, 1r. Polígon de Son Rossinyol. 07009. Palma. Telèfon 971 17 76 39. Fax 971 17 66 15. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.

*Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.

*Centre d’Educació Ambiental de Binifaldó. Reserva als telèfons 971 51 70 74 i 971 51 70 83 de dilluns a divendres de 8 a 15 h.


Itineraris: és possible realitzar els itineraris autoguiats següents:


*Volta a sa moleta de Binifaldó.

*Pujada al puig Tomir.

* Camí de la coma de Binifaldó


Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.LES CASES DE BINIFALDÓ

Les cases de Binifaldó són un centre d’educació ambiental des de l’any 1985 que s’empra també com a refugi. Per arribar a les cases cal passar per la finca pública de Menut.

 Aquestes dues finques foren els primers monts d'utilitat pública declarats a les Illes Balears. S’accedeix a les cases de Binifaldó des de la carretera de Lluc a Pollença (Ma-10), seguint el tram asfaltat del camí de Menut que arriba fins a les cases de Binifaldó i continua fins el coll des Pedregaret. El recorregut és d’aproximadament 3,5 km. Coordenades UTM. X:492273 i Y:4409880.


DINS LA FINCA PÚBLICA DE BINIFALDÓ...

La vegetació predominant de la zona és l'alzinar, en part a causa de l'abundància d'aigua, que també es veu reflectida en la destacada quantitat de fonts i avencs que hi ha als voltants. A banda de la riquesa natural de l'espai, destaquen els nombrosos elements patrimonials relacionats amb la utilització del bosc com a font de recursos. És el cas de forns de calç, barraques i sitges de carboners o parets seques.

Descripció i equipaments:

Les cases de Binifaldó tenen una superfície aproximada de 653 m2 construïts distribuïts en dues plantes.
La capacitat màxima del refugi és de 20 persones distribuïdes en 3 habitacions.
Les cases compten amb un porxo, una cuina amb gelera, banys i dutxes, una sala amb foganya, electricitat, calefacció i un forn de pa.

Adaptacions: 

Les cases no estan adapdes a persones amb mobilitat reduïda.

Activitats complementàries:

Des de les cases es pot seguir el camí de la coma de Binifaldó i el camí de sa Moleta de Binifaldó. A les proximitats del refugi hi ha el camí de sa cometa des Morts, el camí del puig Tomir, el camí Vell de Lluc a Pollença, el puig d'en Galileu i el camí vell de Lluc a Caimari.

A la finca pública de Menut hi ha tres àrees recreatives: Menut I, Menut II i es Pixarells, gestionades pel Govern de les Illes Balears. 

RESERVES: 

Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/