Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (3): SON MORAGUES

CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (3): SON MORAGUES

Per E.H./A.T./C.M.A.T.

La finca pública de Son Moragues, mont d'utilitat pública, va ser adquirida per l'Estat i posteriorment va ser transferida a la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Dins els seus límits es troben el puig Caragolí, el puig des Boixos i el puig Gros, tots ells de més de 900 m.


Superfície: 579,96 hectàrees.


Situació: es localitza al sector occidental del massís del Teix al municipi de Valldemossa, dins l'àmbit del Paratge natural de la Serra de Tramuntana.


Com arribar-hi: l'accés principal a la finca és pel camí de Valldemossa a Son Gallard.


Equipaments:


*Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10
  • 1º. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
*Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.

*Àrea recreativa de sa Font des Polls.: Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

*Refugi de Son Moragues: 

Itineraris: és possible realitzar els següents itineraris autoguiats:


*Camí de s'Arxiduc.

*Camí de la coma des Cairats.

*Camí de Ses Fontanelles.

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.REFUGI DE SON MORAGUES


Reformat en diferents etapes, sembla que en el seu origen era un porxo utilitzat pels nevaters que treballaven a la casa de neu situada uns metres més amunt.


Localització i accès:


El refugi de son Moragues es troba en el Paratge natural de la Serra de Tramuntana, dins el terme municipal de Valldemossa. L'accés al refugi es fa a través d'un camí que comença a la urbanització de s'Arxiduc (500 m abans  d'arribar al poble de Valldemossa) i enllaça amb el camí del comellar des Cairats. El darrer tram del camí presenta desnivells importants. En el cas que els usuaris es desplacin amb vehicles, aquests s'hauran d'estacionar o bé al poble de Valldemossa o bé a la urbanització. La dificultat de l'accés i de l'entorn immediat al refugi fa que sigui poc recomanable per a usuaris poc acostumats a la muntanya. El darrer tram del camí presenta desnivells importants.

DINS LA FINCA DE SON MORAGUES...

Actualment Son Moragues, propietat del Govern de les Illes Balears, és una de les finques de la Serra més utilitzades pels excursionistes que realitzen alguns dels nombrosos itineraris que la travessen. La vegetació predominant de la finca són els boscs d'alzines, en els quals trobam una quantitat important d'elements etnològics com sitges de carboner, forns de calç o forns de pa. Aquests elements patrimonials, juntament amb els elements naturals de l'entorn, conformen un paisatge d'una bellesa excepcional.  Un altre dels elements patrimonials més significatius de la finca és la casa de neu que es troba a pocs metres del refugi.


Descripció i equipaments:

El refugi té una superfície útil de 80 m2. La capacitat de refugi és de quinze persones. A l'interior del refugi hi ha una taula i un banc, una llar de foc, una farmaciola i un extintor. El refugi no té ni llum ni aigua. Fora del refugi hi ha un bany químic i un llenyer.


Adaptacions:


El refugi no està adaptat per a persones amb mobilitat reduïda.


Activitats complementàries:


Pel refugi passen el camí de s'Arxiduc i el camí de sa coma des Cairats. No gaire lluny es pot seguir el camí de ses Fontanelles.Cal considerar les múltiples possibilitats lúdiques que ofereix el poble de Valldemossa.


RESERVES:


Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat