Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (4): CÚBER

CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (4): CÚBER

Per E.H./A.T./C.M.A.T.

La finca pública de Cúber és considerada un dels espais més valuosos de les Illes Balears, i destaca a la seva zona central l'embassament del mateix nom. El Govern de les Illes Balears la va adquirir a l'any 1989 i actualment és també mont d'utilitat pública. Al 2001 Cúber va ser declarada refugi de caça, per la qual cosa s'hi prohibeix qualsevol modalitat cinegètica.


Superfície: 362,6827 hectàrees, a les quals s'han d'afegir les 59,30 ha ocupades pel pantà de Cúber, propietat de l'Ajuntament de Palma.


Situació: la finca pública de Cúber es localitza a l'extrem sud-occidental del municipi d'Escorca, al sector nord de la Serra de Tramuntana, dins l'àmbit deL Paratge natural de la Serra de Tramuntana.


Com arribar-hi: la carretera Ma-10 Pollença/Andratx travessa la finca pel seu extrem nord-oriental, cosa que permet l'accés rodat a la finca pública des de Lluc i des de Sóller. Entre els quilòmetres 33 i 34 es troben els dos accessos principals als usuaris de la finca: el primer a l'àrea recreativa de sa font des Noguer i camí de la canal, i l'altre, a l'aparcament de l'embassament, on s'accedeix al camí cap al refugi.


Equipaments:


*Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10
  • 1º. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.
*Centre d'Informació del Paratge natural de la Serra de Tramuntana (Ca s'Amitger), carretera Lluc-Pollença, s/n, Lluc (Escorca). Telèfons 971 51 70 83 / 971 51 70 70. Horari: Dilluns a diumenge, de 9:00 a 16:30 h.
*Àrea recreativa de sa font des Noguer.
*Refugi de Cúber:  Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

Itineraris: és possible realitzar-hi els itineraris autoguiats següents :


*Volta a l'embassament de Cúber.
*Ascensió al morro de Cúber.
*Puig de sa Font.
*Volta al puig des Tossals Verds.
*Itinerari de Cúber a Biniaraix.

Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.REFUGI DE CÚBER


Construït per l'ICONA l'any 1978 com a aixopluc per als pescadors, es va reformar com a refugi els anys 90. L'edifici i els voltants disposen dels equipaments bàsics per fer-hi estades.


Localització i accès: 

El refugi de Cúber es troba en el Paratge natural de la Serra de Tramuntana, a les proximitats de l'embassament de Cúber, en el terme municipal d'Escorca, a 760m d'alçada. S'hi accedeix per un camí situat al km 34 de la carretera Andratx - Pollença (MA-10), a la vora de l'embassament. S'hi pot arribar amb transport públic. Coordenades UTM. X:481411 i Y:4403449.

DINS LA FINCA DE CÚBER...

Fins que l'any 1972 es construí l'embassament, Cúber era la típica possessió de muntanya on els conreus, juntament amb l'explotació forestal de l'alzinar i les pastures, eren la base d'una manera de subsistència tradicional. La finca és ara propietat del Govern de les Illes Balears. La pluviometria elevada i un relleu molt variable fan de la finca de Cúber un dels espais de la Serra amb major riquesa paisatgística i natural de Mallorca. Als embassaments només es permet pescar amb l'autorització de la Conselleria de Medi Ambient i Mobilitat.

Descripció i equipaments:

El refugi de Cúber té una superficie de 25 m2, amb un altell. La capacitat del refugi és de sis persones. Dins el refugi hi ha una taula amb un banc, un altell i una llar de foc. Trobareu també una farmaciola i un extintor. No disposa de llits. El refugi té llum mitjançant plaques solars. A l'exterior hi ha una taula adaptada, un fogó adaptat, un bany químic adaptat i un llenyer.

Adaptacions: 

Al refugi hi ha espai perquè una persona amb mobilitat reduïda hi pugui fer estada. Les altres cinc places es troben a un altell.

Activitats complementàries:

La finca de Cúber i el seu entorn conformen un dels espais més visitats pels excursionistes, ja sigui com a punt d'inici i final d'itineraris de muntanya o com a zona de pas d'algunes de les rutes més tradicionals de la Serra.
Des del refugi podeu fer el camí de Cúber al barranc de Biniaraix, i l'itinerari de la volta als Tossals Verds.

Reserves:

Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h. 
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/