Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (5): ALBARCA-ES VERGER

CONEIX LES FINQUES PÚBLIQUES DE LES ILLES BALEARS ON GAUDIR DE LA NATURA (5): ALBARCA-ES VERGER

Per E.H./A.T./C.M.A.T.

Les finques d'Albarca i es Verger foren adquirides pel govern de les Illes Balears l'any 1999. Des d'antic han anat sempre molt lligades i han format part de la mateixa propietat complementat-se, ja que Albarca ha tingut sempre un caràcter agrícola, amb conreus cerealístics i de l'olivera; mentre que es Verger ha tingut un important aprofitament ramader, perquè a la finca predominen les zones muntanyoses, aprofitades tradicionalment com a pastures per als bestiars oví i equí.

 

Els voltants de les cases d'Albarca, les més importants del conjunt, mostren un intensiu aprofitament humà (eres, rotlles de sitja, forns de calç, marges, una tafona, i diversos jaciments arqueològics). Actualment a la casa dels senyors d'Albarca trobam un refugi de muntanya amb capacitat per a deu persones. Ja dins els límits des Verger, en la zona costanera, trobam dues construccions més (l'antiga caseta d'estiueig dels senyors d'Albarca i una caseta d'ús ramader) reconvertides en refugis de muntanya.Quant als valors naturalístics d'aquestes finques, és a es Verger on podem fer les més destacables apreciacions, ja que aquesta finca inclou tota la zona costanera del Parc natural de la península de Llevant (des de s'Arenalet des Verger fins a cala na Picarandau) i els cims de major altitud de la Serra de Llevant. Dins les terres des Verger es localitzen abundants coves i avencs, nombrosos endemismes vegetals rupícoles, així com les principals àrees de nidificació de rapinyaires del Parc natural.


Superfície: 1.127,9 hectàrees.

Situació: es localitza al nord del municipi d'Artà al  Parc natural de la Península de Llevant.

Com arribar-hi: s'hi pot arribar des de la carretera d'Artà en direcció a l'ermita de Betlem (Ma- 3333) i girant a la dreta al quilòmetre 4.7.

Equipaments:

*Oficina d'Ibanat (CAIB): C/ Gremi de Corredors, 10
  • 1º. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 76 45. Fax 971 17 76 47. Horari: de dilluns a divendres de 8 a 15 h.

*Refugi de s'Alzinas'Arenalet i els Oguers: Telèfon d'informació: 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

*Zona d'acampada devora la platja de s'Arenalet: Reserves en el telèfon 971 17 76 52. Horari: de dilluns a divendres de 10 a 14 h.

Itineraris: és possible realitzar-hi els itineraris autoguiats següents:


*Itinerari des Verger a Albarca.
*Camí d'en Mondoi.
*Camí dels Presos.
*Camí de s'Esquena Llarga.
*Camí dels Horts Vells d'Albarca..
* De s'Alqueria Vella a es Verger.
*Itinerari de la font de la Penya Roja.
Accessibilitat: no està adaptada a persones amb mobilitat reduïda.


REFUGI DE S'ARENALET


El refugi de s'Arenalet s'ha habilitat on va ser la casa d'estiueig dels antics senyors de la possessió d'Albarca.  Es troba situat a tocar de la platja de s'Arenalet des Verger, al Parc Natural de la Península de Llevant. Coordenades UTM. X:532401 i Y:4401718. L'accés al refugi és a peu, pel camí dels Presos (Itinerari 3) i el camí d'en Mondoi (Itinerari 6) o el camí de s'Esquena Llarga (Itinerari 5). Durada aproximada 3 hores. Una altra possible ruta d'accés, però per fora del Parc, és pel camí dels Carabiners, des de Cala Mitjana, seguint la costa en direcció oest. Durada aproximada 1 hora i mitja.Situat al Parc Natural de la Península de Llevant, al nord-est de l'illa, en el terme municipal d'Artà, i comprèn el territori de les finques públiques d'Albarca, es Verger i s'Alqueria Vella.


Descripció i equipaments:
El refugi de s'Arenalet té una superfície de 190 m2, distribuïts en dues plantes. La capacitat del refugi és de 22 persones, allotjades en tres habitacions dobles i quatre habitacions quàdruple, totes elles tenen el seu bany amb dutxa. Es lloga per habitacions. Disposa d'electricitat, provinent de plaques fotovoltaiques, per la il·luminació i els electrodomèstics. No disposa d'endolls habilitats per als usuaris. Disposa d'aigua, no potable, amb un escalfador de butà per a l'aigua calenta. Zones comunitàries: sala amb estufa de llenya i xemeneia habilitada per torrar (durant l'època de risc d'incendi la prohibició de fer qualsevol tipus de foc s'aplicarà també a l'estufa i la xemeneia del refugi), rebost, cuina totalment equipada (fogons, forn, dues geleres sense congelador, etc) i terrasses. Mobiliari: totalment moblat (taules, cadires, llits, etc). Material disponible: estris de cuina (olles, paelles, coberts, vaixella, etc), productes de neteja, farmaciola, extintors i mantes per als llits. Disposa de contenidors per a la recollida selectiva de residus.

Serveis generals:

*Servei de transport cap al refugi (no de tornada) pels queviures i l'aigua. Per poder fer ús d'aquest servei és indispensable contactar amb els guardes dels refugis, entre 5 i 2 dies, abans de l'entrada al refugi al telèfon 679 01 03 40, per concretar l'hora de la recollida.
*Servei de bressols.*Servei de llenya (no disponible durant l'època de risc d'incendis).
*Servei de llençols (segons tarifes).

Adaptacions: 

El refugi no està adaptat a persones amb mobilitat reduïda.

Activitats complementàries:

Dins el Parc Natural de la Península de Llevant hi ha una xarxa d'itineraris que es poden realitzar de forma autoguiada o també amb educadors ambientals (cal concertar la visita prèviament al centre d'informació/oficina del Parc, telèfon de contacte: 606 096 830 de dilluns a divendres de 9 a 16 hores).

Reserves:

Telèfon d'informació: 971 17 76 52. De dilluns a divendres de 10 a 14 hores.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/