Octubre 2022
EL FENOMEN DE LA NIDIFICACIÓ DE TORTUGUES MARINES A LES ILLES BALEARS (1)

EL FENOMEN DE LA NIDIFICACIÓ DE TORTUGUES MARINES A LES ILLES BALEARS (1)

En cas de trobar una tortuga marina cal telefonar a l’112 de manera immediata i no molestar l’animal

Per E.H./A.T./C.M.A.T
Des del mes de juliol de l'any 2019, el fenomen de la nidificació de tortugues marines ja s'ha produït en fins a cinc platges o cales de les Illes Balears, i sembla que es repetirà en els pròxims estius.

Aquesta tortuga marina comuna (Caretta caretta) se sol reproduir amb èxit a la Mediterrània oriental. L’occidental, en canvi, ha estat zona d’alimentació i de pas, i fins a principis del segle XXI no hi ha hagut evidències de què es reproduïssin. El canvi o expansió de l'àrea de nidificació de la tortuga marina cap a la Mediterrània occidental, consideren els experts, és conseqüència de l’augment de la temperatura de la mar provocat pel canvi climàtic.

Per això, el Servei de Protecció d’Espècies, el Consorci per a la Recuperació de Fauna Silvestre (COFIB), la Fundació Palma Aquàrium i el Laboratori d’Investigacions Marines i Aqüicultura (LIMIA) ja es preparen per a la possible arribada de tortugues marines a les costes de les Illes Balears per nidificar, com ha passat els dos darrers anys i han activat el projecte anomenat ‘Anida’ que té per objectiu donar a conèixer aquest fenomen, perquè la gent el pugui identificar i preparar els tècnics per respondre-hi de manera adequada.

Des de la Conselleria de Medi Ambient i la Fundació Palma Aquàrium es publicaran campanyes per tal de reconèixer el rastre que deixen les tortugues després de fresar, així com informar de la forma correcta d’actuar en aquests casos amb l’objectiu d’evitar situacions inadequades amb un impacte ambiental negatiu, que poden posar en perill el desenvolupament dels ous i l’exemplar adult d’aquesta espècie protegida.

En cas de trobar una tortuga marina cal telefonar a l’112 de manera immediata i no molestar l’animal. Els tècnics recorden la prohibició de tocar-la, fer-li fotos amb flaix, enlluernar-la, fer moviments bruscos o renous, i evitar en tot moment que ens vegi i s’hi atraquin els cans, ja que es pot espantar i tornar a la mar sense realitzar la posta d’ous. Si trobem un rastre a l’arena, hem d’evitar trepitjar-lo.

En cas de trobar cries, es demana telefonar primer l’112 i, si és possible, evitar que les tortugues arribin a la mar, recollint-les i mantenint-les humides a ombra.

Com ja hem assenyalat, la Caretta caretta és la tortuga marina més abundant al litoral Mediterrani. Tot i que s’alimenta al voltant de l’arxipèlag balear, generalment no hi nidifica. Tot i això, en els darrers anys s’han produït diferents episodis de nidificació, segurament causats per l’augment de la temperatura global. Segons les prediccions d’augment de temperatura que manegen els experts, es preveu que de cada vegada les nidificacions de tortuga marina siguin més freqüents a les costes balears.

Les Illes Balears registraren els dos primers nius el juliol de 2019 a Platja d’en Bossa i a Es Cavallet. L’any passat es tingué constància de l’arribada de tres tortugues a Punta Prima, Cala Nova i Cala Pilar.


SEGUIREM ATENTS A L'EVOLUCIÓ D'AQUEST FENOMEN EN ELS PRÒXIMS MESOS...


medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat