Desembre 2022
ELIMINACIÓ DE MICROPARTÍCULES PLÀSTIQUES EN ELS COSMÈTICS. AVANCEM ADEQUADAMENT!

ELIMINACIÓ DE MICROPARTÍCULES PLÀSTIQUES EN ELS COSMÈTICS. AVANCEM ADEQUADAMENT!

Un pas més per aturar la proliferació de plàstics. En el nord-est de Mallorca s'arriben a acumular fins a 4 milions de plàstics per quilòmetre quadrat.

Per B. A. / AMIC. Equip H i A/T
En l'actualitat, un total de quasi 1.500 tones de plàstics flotants, segons els experts, es localitzen a la mar Mediterrània, arribant a una mitja de 147.500 partícules per kilòmetre quadrat. D'aquestes partícules, el 97% del total tenen una grandària menor a 5 mm, per tant són considerades microplàstics.

A les Illes Balears, a la zona del nord i nord-est de Mallorca i a Eivissa els corrents marines arriben a acumular fins a 4 milions de plàstics per quilòmetre quadrat.

Avui parlarem d'un sector que ha aconseguit avançar de formar important en l'eliminació d'una de les amenaces més importants que tenen mars i oceans: el de la cosmètica.

ELIMINACIÓ DE MICROPLÀSTICS

El 2015, l'associació Cosmetics Europe va recomanar que el 2020 s'haurien d'haver eliminat les micropartícules plàstiques dels cosmètics de neteja, com els que s'utilitzen en els exfoliants i en altres productes de neteja de la pell. Aquests dies, tres anys després, Cosmetics Europe ha anunciat que la producció d'aquest tipus de cosmètics amb micropartícules plàstiques s'ha reduït en un 97,6%. Bé!

Les empreses cosmètiques s'"han posat les piles" i han substituït aquestes partícules per altres alternatives, encara que són conscients que les micropartícules plàstiques en productes cosmètics i de cura personal representen una proporció molt petita respecte a totes les escombraries de plàstic que hi ha al fons del mar. Tot sigui per un oceà més net!

On es poden trobar les micropartícules plàstiques?

Com ens explica el cosmetòleg Pere Català, fundador de Twelve Beauty, les micropartícules plàstiques "predominen en productes de neteja facial, gels de dutxa, exfoliants (facials i corporals) i pastes dentals. Però també es poden trobar en productes per a la llar i en algunes màscares de pestanyes Les pastes dentals són un motiu gran de preocupació, i em va sorprendre molt trobar micro perles al xiclet. No hi ha dubte que les hem ingerit. També és fàcil trobar-les en maquillatge (especialment en barres de llavis), desodorants, gels per al cabell, protectors solars, cremes per a mans i locions per al cos", detalla el doctor Pere Catalá.

Pots saber si un cosmètic inclou micropartícules plàstiques llegint les etiquetes al detall. Els ingredients més comuns de les micro perles són el polietilè (PE) i el polipropilè (PP). Altres ingredients a tenir en compte són el niló, l'àcid polilàctic (PA), el polimetilmetacrilat (PMMA) i el tereftalat de polietilè (PET) ", explica el cosmetòleg Pere Català.

En principi els productes orgànics, vegans o naturals estan lliures de micro partícules. Les microesferes haurien de reemplaçar-se per alternatives naturals com flocs de civada, closques de nous en pols, sucre, sal o perles de jojoba. No obstant això, convé revisar la llista d'ingredients si es tenen dubtes.

Per què s'han prohibit?

Després d'utilitzar un producte que les contingui, i en rentar-se, aquestes esferes de plàstic se'n van pel desguàs. El problema és que són tan petites que les nostres plantes de tractament d'aigua no poden filtrar, i com a resultat, acaben contaminant els nostres oceans, rius i llacs. Per agreujar el problema, no només contaminen físicament els nostres ambients marins en el sentit que no es degraden, sinó que també estan recoberts de productes químics tòxics. Les microesferes sovint són ingerides per la vida marina, peixos, aus i altres criatures. Encara no comprenem del tot les implicacions d'això en els animals, o fins i tot en els humans, però és just suposar que no és bo", adverteix el nostre expert.

Què diu la llei?

Els Estats Units va ser el primer país a implementar la prohibició, Canadà els prohibirà també aquest any igual que Regne Unit, i la Unió Europea ja ha emès la recomanació de la qual ja t'hem parlat al principi d'aquesta entrada, per l'eliminació de micro partícules, però encara no ha entrat en vigor. Actualment, els fabricants de tot el món estan buscant alternatives, però en moltes regions i països es tracta d'un treball encara en progrés. El Govern del Regne Unit acaba de presentar la prohibició més estricta sobre micropartícules que s'hagi vist després de veure molta campanya en contra per part de consumidors i grups ambientalistes. A partir d'ara, les empreses manufactureres al Regne Unit no poden incloure micro esferes en les seves formulacions. 

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/