Octubre 2022
ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS DE LES ILLES BALEARS (10): SES SALINES D'EIVISSA I FORMENTERA

ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS DE LES ILLES BALEARS (10): SES SALINES D'EIVISSA I FORMENTERA

Per E.H/A.T./Balears Natura (IBANAT)


EL PARC NATURAL DE SES SALINES D'EIVISSA I FORMENTERA

El Parc natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera i les reserves marines i terrestres vinculades al Parc estan situats entre les dues illes Pitiüses.

S’estenen des del sud d’Eivissa fins al nord de Formentera, inclouen el braç marí que les separa i ocupen un territori d’unes 2.752,5 ha terrestres (1.776,3 de les quals pertanyen al Parc i 106,8 a la Reserva) i 14.028 ha marines (13.610,5 de les quals corresponen al Parc i 416,9 a la Reserva).

Ses Salines d’Eivissa i Formentera constitueixen un exemple paradigmàtic de la riquesa de la biodiversitat mediterrània. La seva singularitat rau en el fet que constitueixen una àrea de descans i de nidificació per a les aus en les seves migracions. Com a espai natural d’especial interès engloba un conjunt d’hàbitats terrestres i marins, amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre a escala internacional.


Descripció general: aquest espai engloba un conjunt d'hàbitats terrestres i marins, amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre. Una de les seves principals característiques és l'acollida d'importants poblacions d'aus aquàtiques i marines nidificants, hivernants i migrants, a més d'un important nombre d'espècies de flora i fauna endèmiques de les Illes Balears.

Superfície: 15.396,90 hectàrees (13.610,58 hectàrees marines i 1.786,32 hectàrees terrestres).

Situació: està situat entre el sud de l'illa d'Eivissa i el nord de l'illa de Formentera, als termes municipals de Sant Josep de sa Talaia i de Formentera.

Equipaments:

*Oficina del Parc: C/ Múrcia, 6. 07800, Eivissa. Telèfon 971 17 76 88. Fax 971 39 47 95. Horari: de 8 a 15 h

*Àrea recreativa de Can Marroig

Itineraris: és possible realitzar-hi els itineraris autoguiats següents:

*Camí de sa Guia

 • Es Trucadors

  *Camí de s'Estany des Peix

  *Camí des Brolls

  *Can Marroig - Torre de la Gavina


  QUÈ VEURE:

  El medi marí representa aproximadament el 85% del territori del Parc i es caracteritza per la importància ecològica de les praderies submarines de Posidonia oceanica. Aquesta planta marina, exclusiva de la nostra mar, afavoreix el manteniment de les poblacions de peixos i organismes marins; oxigena les aigües i les manté netes i transparents; preserva les platges de l’efecte erosiu de l’onatge i manté la dinàmica natural dels sistemes dunars.Aquestes praderies, les més ben conservades de tota la Mediterrània, estan incloses en la Directiva d’Hàbitats (92/43/CEE) i declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

  En l’àmbit terrestre el Parc natural acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les Illes Pitiüses (178 espècies en total). Hi apareixen representades les pinedes mediterrànies, els savinars costaners, els salicornars i la vegetació halòfila que envolta els estanys, els sistemes dunars i la vegetació litoral de penya-segats.Al Parc natural han estat censades unes 210 espècies d’ocells. Hi destaquen les poblacions d’aus aquàtiques, com els flamencs (Phoenicopterus roseus), el xerraire (Himantopus himantopus), l’ànnera blanca (Tadorna tadorna), el picaplatges camanegra (Charadrius alexandrinus); i les d’aus marines, com la gavina de bec vermell (Larus audouinii) i el virot (Puffinus mauretanicus). A l’Estany Pudent de Formentera hi ha una de les majors concentracions de cabussoneres d’Europa (Podiceps nigricollis). Altres espècies animals destacables a l’àmbit terrestre són la sargantana pitiüsa (Podarcis pityusensis), endèmica de les Pitiüses, i que es presenta amb subespècies diferents als illots; la rata de coa blanca (Eliomys quercinus ophiusae), a Formentera, i diverses espècies de caragols i escarabats endèmics.


  QUÈ S'HI POT FER?

  Usos i activitats permeses:

  *L'observació de la fauna i la flora.

  *La realització de fotografies no professionals sense sortir dels itineraris.

  *Totes aquelles que no alterin els valors paisatgístics, naturals i culturals del Parc.


  Usos i activitats que requereixen autorització escrita:

  *Els projectes d'investigació.

  *El busseig esportiu.

  *Les filmacions i sessions fotogràfiques.

  *Encendre foc.


  Usos i activitats prohibides:

  *La circulació amb motos aquàtiques.

  *La pesca submarina.

  *El bany i la utilització dels fangs de la llacuna de s'Espalmador.

  *L'ús públic als illots i farallons, per tant el desembarcament en aquestes zones i la seva freqüentació.

  *L'extracció o recollida de fauna i flora tant en l'àmbit terrestre com en el marí.

  *La freqüentació o ús dels estanys o àrees d'explotació salinera, fora de les visites o activitats degudament autoritzades.

  *La pernoctació en acampada lliure o mitjançant caravanes.

  *Qualsevol tipus de circulació motoritzada fora de camins i vials.

  *La circulació a peu pels sistemes dunars o hàbitats d'interès o interès especial, fora de les passarel·les o de les sendes i camins senyalitzats.

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/