Octubre 2022
ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS DE LES ILLES BALEARS (3): CABRERA

ELS ESPAIS NATURALS PROTEGITS DE LES ILLES BALEARS (3): CABRERA

Aquest estiu coneixerem un poc millor alguns dels ESPAIS NATURALS PROTEGITS de què gaudim a les Illes . Seguim amb el Parc nacional marítimoterrestre de l'arxipèlag de CABRERA.

Per E.H/A.T./C.M.A.P.
EL PARC NACIONAL MARITIMOTERRESTRE DE L'ARXIPÈLAG DE CABRERA

Situat enfront de les costes del migjorn de Mallorca, el subarxipèlag de Cabrera va ser protegit l’any 1991 amb la figura de protecció més important, convertint-se en el primer parc nacional maritimoterrestre de tot l’estat espanyol.

El Parc té més de 10.000 hectàrees i la seva superfície terrestre (aproximadament el 13% del total) la conformen les 18 illes i illots de l’arxipèlag, entre les quals destaquen l’illa dels Conills i Cabrera. Aquesta darrera es troba entre les illes sense urbanitzar més grans de la Mediterrània occidental i posseeix uns fons marins en un estat de conservació magnífic.

Les illes del Parc es troben entapissades principalment per una cobertura vegetal de garriga i pinar; enriquida per la presència de flora especialitzada a altres indrets. Destaquen les plantes litorals i un tipus de rogeta que constitueix l’únic endemisme exclusiu de l’illa.

Dins la fauna terrestre sobresurten els petits invertebrats, entre els quals trobam un grannombre d’endemismes; dels vertebrats destaquen l’endèmica sargantana balear (amb un total de 10 subespècies a tot el Parc) i els aucells sedentaris (com el busqueret coallarga),migradors (com el falcó marí) o nidificants (com l’àguila peixatera).

Les aigües de Cabrera constitueixen la principal raó de ser del parc; a les seves praderies deposidònia es pot trobar una de les diversitats d’espècies de peixos més altes de la Mediterrània.

Finalment, la seva història, teixida entre d’altres pels monjos bizantins, els pirates musulmans i els captius napoleònics, i els aspectes etnogràfics aportats per pescadors, pagesos i garriguers, s’afegeixen als valors naturals per donar un conjunt de notable valor patrimonial.

Descripció general: el Parc nacional està constituït per l'arxipèlag de Cabrera format per l'illa principal de Cabrera Gran, l'illa des Conills i una quinzena d'illots petits, més les aigües del seu entorn.

Superfície: 10.021,51 hectàrees (8.705,26 hectàrees marines i 1.316,25 hectàrees terrestres).

Situació: està situat al sud de Mallorca, a deu milles nàutiques del port de la Colònia de Sant Jordi (ses Salines). Pertany al municipi de Palma.

Com arribar-hi: s'hi pot arribar mitjançant les barques turístiques que parteixen des dels ports més propers a la zona. Per anar-hi amb vaixell propi s'ha de sol·licitar autorització de navegació o d'ancoratge a Espais de Natura Balear en el cas de voler passar la nit.

Equipaments:

*Oficina d'Informació al port de Cabrera: Telèfon 630 982 363. Horari d'hivern: de 8 h a 14 h i de 16 h a 18.30 h. Horari d'estiu: de 8 h a 14 h i de 16 h a 20h.*Centre de visitants de ses Salines: C/ de Gabriel Roca, s/n, cantó plaça des Dolç. 07638. Colònia de Sant Jordi. Telèfon 971 65 62 82. A partir de l'1 de maig de 2013, nou horari temporal: obert tots els dies de la setmana de 10 a 14 h i de 15 a 19 h.*Oficina del Parc nacional marítimoterrestre de Cabrera: C/ del Gremi de Corredors, 10, 1r. Polígon de Son Rossinyol, 07009 Palma. Telèfon 971 17 66 13. Horari d'atenció al públic: de les 8 h a les 15 h.*Telèfon permisos de navegació, ancoratge i busseig: 971 17 76 41 amb horari de 9 a 14 h, Fax: 971 17 66 17.*Museu Etnogràfic i Històric es Celler.*Sala d'Usos Múltiples Cas Pagès.*Excusats públics al port i a Cas Pagès.

Itineraris: és possible realitzar-hi els itineraris autoguiats següents:

*El far de l'Enciola

*El castell*El fons marí del port de Cabrera

*El museu, el jardí i el monument als francesos

*Visita arqueològica

També es poden realitzar una sèrie d'itineraris guiats. Per aquests itineraris heu de demanar informació a l'oficina de l'illa de Cabrera. Són els següents itineraris:

*Na Picamosques

*La serra des Canal de ses Figueres*Ses Sitges

*La Miranda


QUÈ S'HI POT FER?

Usos i activitats permeses:

*L'observació de la fauna i la flora.

*Realització de fotografies no professionals sense sortir dels itineraris.

*Totes aquelles que no alterin els valors paisatgístics, naturals i culturals del Parc.

*Usos i activitats que requereixen autorització escrita:

*L'activitat de professionals de filmació, fotografia, vídeo, etc.Busseig.

*La navegació i l'ancoratge.

*Els actes de caràcter multitudinari.

*Tota activitat comercial que s'hagi de desenvolupar en establiment fix.

*L'actuació com a guia interpretador, guia turístic o informador a l'interior del Parc.

Usos i activitats prohibides:

*Llençar residus i deixalles.*Extreure qualsevol tipus de material geològic.*Extreure o alterar qualsevol objecte arqueològic.*Recollir qualsevol tipus de material, viu o inert.*Amollar, sembrar, trasplantar espècies animals o vegetals.*Encendre foc i fumar.*Atracar embarcacions fora de les zones expressament autoritzades.*Acampar en tot el territori del Parc Nacional.*Fer renou.*Dur a terme qualsevol tipus d'activitat cinegètica.*Accedir a terra en qualsevol punt diferent dels molls del port de Cabrera.*Circular fora de les pistes i camins.*Bussejar en apnea durant els mesos de maig i juny a les zones de costa on l'espècie Scyllarides latus fa la seva posta.*La pesca esportiva.


medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/