Setembre 2019
Publicitat
FORMENTERA, UNA ILLA NATURALMENT MERAVELLOSA. NOVES ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 2018/2019

FORMENTERA, UNA ILLA NATURALMENT MERAVELLOSA. NOVES ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 2018/2019

Una petita ressenya d'aquest paradís mediambiental i paisatgístic, i continuem explicant les activitats d'educació ambiental que ofereix l'IBANAT

Per E.H/A.T./T.F./IBANAT
Formentera és l’illa habitada més petita de les Illes Balears (Espanya). Està situada al sud de l’illa d’Eivissa a tan sols 2 milles nàutiques d’aquesta (uns 3 quilòmetres), tot i que la distància entre els ports d’Eivissa i la Savina (Formentera) és de 12 milles (19,3 km).

Tot i tractar-se d’una illa petita (83,2 km2), la seva forma retallada fa que tengui una gran extensió de costa (69 km) en proporció a la seva superfície, amb moltes platges, nombroses cales i racons solitaris on poder perdre’s. L’illa és petita, però accessible i còmoda. La podem recórrer majoritàriament en bicicleta, per les rutes verdes, els boscos de pins i savines i el seu interior rural. Per a trajectes més llargs podem fer servir un cotxe o una moto.

L’illa de Formentera destaca per la seva gran bellesa mediambiental i pel seu paisatge, encara salvatge, de dunes i platges que es conserven en excel·lent estat. En desembarcar a Formentera de seguida respirarem aquest aire característic de pau i ens captivaran les seves aigües, úniques per la seva transparència i color turquesa que evoquen latituds tropicals.

PARC NATURAL DE SES SALINES

El Parc Natural de ses Salines d’Eivissa i Formentera representa un exemple de la riquesa de la biodiversitat mediterrània. La seva singularitat rau a constituir una àrea de descans i de nidificació per a les aus en les seves migracions. Com a espai natural d’especial interès engloba un conjunt d’hàbitats terrestres i marins, amb valors ecològics, paisatgístics, històrics i culturals de primer ordre a escala internacional. 

Flora i Fauna

El Parc acull una representació magnífica de la majoria d’espècies vegetals existents a les illes Pitiüses. La vegetació de Formentera es caracteritza pel predomini de pinedes i  savinars costaners, així com vegetació que envolta els estanys, els sistemes de dunes i els penya-segats on dominen les comunitats endèmiques de fonoll marí. Destaquen també la presència abundant de comunitats típiques de dunes mòbils i semimòbils.

Al Parc Natural han estat censades unes 210 espècies d’aus. Destaquen les poblacions d’aus aquàtiques, com ara els flamencs, la cigonya comuna, l’ànec blanc i el corriol camanegre, així com les poblacions d’aus marines, com la gavina d’Audouin i el virot o la baldriga balear. A l’estany Pudent hi ha una de les majors concentracions de cabussons collnegres d’Europa.

D’altres espècies animals destacables són la sargantana de les Pitiüses (Podarcis pityusensis), endèmica d’aquestes illes i que presenta subespècies distintes en els diferents illots, comprenent tota la gamma de colors possible entre el marró i el blau. Les sargantanes de Formentera no tenen por de la presència humana i campen pels paisatges més àrids i durs. A la fauna de l’illa també destaca la rata de cua blanca (Eliomys quercinus)  i diverses espècies de caragols i escarabats endèmics.

OFERTA D'ACTIVITATS D'EDUCACIÓ AMBIENTAL 
L’IBANAT presenta l’oferta educativa dels espais naturals protegits per al curs 2017-2018, oberta a tots els centres educatius i altres col·lectius interessats en la programació d'activitats ambientals. Totes les activitats són GRATUÏTES.

*Els colors de la vida
En aquesta ruta aprendrem les característiques de l’entorn de l’estany des Peix i la finca pública de Can Marroig. Veurem les espècies d’ocells que habiten a l’àrea dels Estanyets i la vegetació de les dunes des caló de s’Oli. Finalment, en la visita al centre d’interpretació de Can Marroig aprendrem altres aspectes importants d’aquest espai protegit.

Objectius:


–Donar a conèixer aquest espai natural protegit.

–Difondre els valors patrimonials dels principals ecosistemes del Parc.

–Ensenyar valors de respecte.

Nivells educatius: infantil, primària,secundària, cicles formatius i escola d’adults.

Capacitat: dos grups classe.
Lloc: es Estanyets
 • centre d’interpretació de
  Can Marroig.
  Horari: de les 10 a les 13 h.
  Durada: tres hores

  *Sent el bosc

  Activitat sensorial en la qual a través dels sentits coneixeremles plantes i altres elements presents al bosc. Farem una petita introducció i després realitzarem diferents activitats amb els ulls tapats per percebre els elements d’aquest ecosistema amb l’oïda i el tacte.

  Objectius:

  –Estimular el coneixement de la natura através dels sentits.

  –Entrar en contacte amb un espai obert.

  –Tenir una experiència afectiva amb el medi.

  Nivells educatius: 2n i 3r de primària.

  Capacitat: dos grups classe.

  Lloc: can Marroig.

  Horari: de les 10 a les 12.30 h.

  Durada: dues hores i mitja.


  *Els artistes de la mar


  Des de la finca de Can Marroig farem una petita excursió finsa es caló de s’Oli per recollir restes orgàniques que porta lamar. Una vegada identificades i descobrir-ne l’origen, les utilitzarem per crear veritables obres d’art donant-los, així, una segona vida.

  Objectius:

  –Implicar activament l’alumnat en la cura i elrespecte cap al medi.

  –Difondre els valors naturals del Parc.

  –Fomentar la creativitat i el reciclatge dematerials.

  Nivells educatius: de 3r a 6è de primària,secundària i cicles formatius.

  Capacitat: dos grups classe.

  Lloc: Can Marroig, Formentera.

  Horari: de les 10 a les 12.30 h.
Publicitat