Desembre 2022
GAUDIR DE LA NATURA MILLORA EL NOSTRE ESTAT D'ÀNIM, PERÒ RESPECTE'M-LA! (1)

GAUDIR DE LA NATURA MILLORA EL NOSTRE ESTAT D'ÀNIM, PERÒ RESPECTE'M-LA! (1)

Per E.C./E.H/A.T.
Un factor d'estil de vida, sovint subestimat, que alimenta directament la nostra salut, és la convivència amb la naturalesa. Sabies que passem el 90% de la nostra vida en interiors? Alguns beneficis de passar temps en la naturalesa són:

*Respirar millor qualitat de l'aire. La contaminació exterior també està a les nostres cases, per la qual cosa és aconsellable fer passejos recurrents per la naturalesa. 

*Carrega vitamina D. L'exposició al sol fa que els cossos produeixen vitamina D, que exerceix un paper fonamental en la salut. És vital per a regular el nostre ritme circadiari i millorar la qualitat del somni.

*Combat la depressió i ansietat. Simplement estar a l'aire lliure en contacte amb la naturalesa pot millorar el nostre estat d'ànim i reduir la depressió i l'ansietat. Ajuda a desintoxicar-nos.

*Caminar descalç ajuda a una millor qualitat de somni, una reducció de la inflamació, a més de reduir l'estrès. Ajuda a reduir els símptomes del trastorn d'hiperactivitat. Les persones sense símptomes de TDAH també poden millorar la seva atenció i concentració en interactuar amb la naturalesa.

*Redueix l'estrès. Els arbres infonen a l'aire compost que poden tenir efectes molt positius en els éssers humans. Poden disminuir els nivells de l'hormona de l'estrès, el cortisol, tant en homes com en dones. Impulsa la funció immunològica i ajuda a reduir la pressió arterial.

GAUDIR DE LA NATURALESA ARA MÉS QUE MAI, PERÒ AMB CONEIXEMENT!

En aquests temps de pandèmia s'ha incrementat la pressió humana sobre els espais naturals de les Illes Balears, per això hem d'extremar la precaució i seguir la normativa específica.
Els espais naturals protegits són de tots, com diem en el titular els hem de poder gaudir, i més en aquests moments de situació excepcional provocada per la COVID-19 quan es recomana distància social i llocs oberts, però també és el moment del seny. 

Per això, començarem recordant 6 coses molt importants que recomana la Conselleria de Medi Ambient que cal no oblidar quan anam a un espai natural protegit:

1. Si vas a passejar amb el teu ca, no el desfermis: pot fer malbé a la biodiversitat de l'indret.

2. No et surtis dels camins marcats. El pas per altres zones pot alterar els ecosistemes.

3. Molts d'indrets són propietat privada. Respecta'ls i, si hi ha tanques, fixa't que no quedin obertes. Pot sortir el ramat.

4. Els residus han de tornar amb tu i no quedar a la natura.

5. Acampar fora de les zones autoritzades o sense el permís corresponent és il·legal.

6. Abans d'anar-hi, revisa les zones d'exclusió dels espais: no està permès passar-hi.

CONTINUARÀ
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat