Desembre 2022
GAUDIR DE LA NATURA MILLORA EL NOSTRE ESTAT D'ÀNIM, PERÒ RESPECTE'M-LA! (2)

GAUDIR DE LA NATURA MILLORA EL NOSTRE ESTAT D'ÀNIM, PERÒ RESPECTE'M-LA! (2)

En aquests temps de pandèmia s'ha incrementat la pressió humana sobre els espais naturals de les Illes Balears, hem d'extremar la precaució i seguir la normativa específica de cada lloc

Per E.H./A.T./C.M.A.T
Davant l'increment de la pressió humana als espais naturals protegits que s'ha produït en els darrers temps, la Conselleria de Medi Ambient va iniciar una sèrie de campanyes informatives, per revertir episodis puntuals de conductes inadequades.

Per la seva banda, el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, enviava un missatge d’agraïment a la ciutadania una vegada constatat, a partir d’informació de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat, el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i els Agents de Medi Ambient, que l’increment de la pressió humana a la Serra registrat els caps de setmana, fruit de la situació excepcional motivada per la COVID-19 i per la meteorologia favorable, no s’estava traduint en un increment equivalent de les conductes incíviques.

Amb tot, la conselleria va preparar un seguit d'accions comunicatives per posar a l’abast de la ciutadania la informació necessària per no posar en perill l’equilibri ambiental del Paratge Natural perquè sí que s’han detectat comportaments puntuals que cal evitar en un dels espais naturals més emblemàtics de Mallorca. Aquestes accions seguien la línia de la campanya «Els espais naturals són per a tu. Gaudeix-los amb seny» llençada en col·laboració amb el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca.

En aquest sentit, es recalcava que la Serra té la condició de Paratge Natural i que, per tant, tots els seus visitants han de complir amb el que estableix el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN). Un dels comportaments que més va preocupar va ser la infracció de la prohibició de pas per les anomenades Zones d’Exclusió. En aquest sentit, es va recordar que es tractava d’aquelles àrees amb una major qualitat biològica o que contenen els elements biòtics o abiòtics més fràgils, amenaçats o representatius.

Es va instar els interessats en conèixer els racons més excepcionals de la Serra o dels espais naturals protegits, a informar-se prèviament de les rutes accessibles i que ho faci a través de pàgines oficials una vegada s’han detectat diverses pàgines amb informació incorrecta que pot dur els visitants a cometre infraccions. Algunes d’aquestes pàgines oficials són www.balearsnatura.com, www.xarxanatura.es, www.serradetramuntana.net o www.caminsdepedra.consellmallorca.cat.

També es van detectar casos de visitants que desfermaven els cans en aquestes finques, produint-se situacions potencials de conflicte relacionades amb la ramaderia, però que també suposaven un perill per a la resta de visitants. En aquest sentit, es recorda la prohibició de desfermar els cans en els espais naturals protegits.

Finalment, es va detectar també un increment important de les acampades il·legals. En aquest sentit, els Agents de Medi Ambient varen aixecar desenes d'actes, una xifra que gairebé triplicava la dels mateixos mesos d'anys passats.

Tot i aquestes incidències puntuals, es va insistir a qualificar de “correcte” el comportament general de la ciutadania a la qual s'instava, en línia amb les recomanacions de la Conselleria de Salut i Consum, d’evitar els espais tancats i ventilats per tal de mitigar els contagis de COVID-19. En aquest sentit, s'apunta que  “la natura és segura tot i que fràgil” i per això s'insta a “cercar la informació disponible als llocs oficials per descobrir la gran quantitat de rutes existents” per tal d’evitar aglomeracions que puguin generar efectes ambientals negatius.

Tot això segueix vigents en aquests moments en què la pandèmia encara perdura i és molta les persones que volen gaudir de la natura, però, per favor des d'aquí us demanam que gaudiu tot el que pugueu, els efectes positius són múltiples, però no deixem en cap moment de RESPECTAR-LA!

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat