Novembre 2020
Publicitat
../ad-71/
GAUDIR DE LA NATURALESA ARA MÉS QUE MAI, PERÒ AMB CONEIXEMENT!

GAUDIR DE LA NATURALESA ARA MÉS QUE MAI, PERÒ AMB CONEIXEMENT!

En aquests temps de pandèmia s'ha incrementat la pressió humana sobre els espais naturals de les Illes Balears, la Conselleria de Medi Ambient demana extremar la precaució i seguir la normativa específica.

Per E.H./A.T./C.M.T.
Els espais naturals protegits són de tots, com diem en el titular els hem de poder gaudir, i més en aquests moments de situació excepcional provocada per la COVID-19 quan es recomana distància social i llocs oberts, però també és el moment del seny. 

Per això, començarem recordant 6 coses molt importants que recomana la Conselleria de Medi Ambient que cal no oblidar quan anam a un espai natural protegit:

1. Si vas a passejar amb el teu ca, no el desfermis: pot fer malbé a la biodiversitat de l'indret.

2. No et surtis dels camins marcats. El pas per altres zones pot alterar els ecosistemes.

3. Molts d'indrets són propietat privada. Respecta'ls i, si hi ha tanques, fixa't que no quedin obertes. Pot sortir el ramat.

4. Els residus han de tornar amb tu i no quedar a la natura.

5. Acampar fora de les zones autoritzades o sense el permís corresponent és il·legal.

6. Abans d'anar-hi, revisa les zones d'exclusió dels espais: no està permès passar-hi.

Davant l'increment de la pressió humana als espais naturals protegits que s'ha produït en els darrers mesos, la Conselleria de Medi Ambient iniciarà una sèrie de campanyes informatives, que us anirem explicant, per revertir episodis puntuals de conductes inadequades.

Per la seva banda, fa uns dies el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, enviava un missatge d’agraïment a la ciutadania una vegada constatat, a partir d’informació de la direcció general d’Espais Naturals i Biodiversitat, el Paratge Natural de la Serra de Tramuntana i els Agents de Medi Ambient, que l’increment de la pressió humana a la Serra registrat els darrers caps de setmana, fruit de la situació excepcional motivada per la COVID-19 i per la meteorologia favorable, no s’està traduint en un increment equivalent de les conductes incíviques.

Amb tot, va anunciar que la conselleria prepara accions comunicatives per posar a l’abast de la ciutadania la informació necessària per no posar en perill l’equilibri ambiental del Paratge Natural perquè sí que s’han detectat comportaments puntuals que cal evitar en un dels espais naturals més emblemàtics de Mallorca. Aquestes accions seguiran la línia de la campanya «Els espais naturals són per a tu. Gaudeix-los amb seny» llençada fa un parell de setmanes en col·laboració amb el Departament de Sostenibilitat i Medi Ambient del Consell de Mallorca.

Mir ha recalcat, en aquest sentit, que la Serra té la condició de Paratge Natural i que, per tant, tots els seus visitants han de complir amb el que estableix el Pla d’Ordenació dels Recursos Naturals (PORN). Un dels comportaments que més preocupa, en aquests moments, és la infracció de la prohibició de pas per les anomenades Zones d’Exclusió. En aquest sentit, Mir ha recordat que es tracta d’aquelles àrees amb una major qualitat biològica o que contenen els elements biòtics o abiòtics més fràgils, amenaçats o representatius.

El conseller insta els interessats en conèixer els racons més excepcionals de la Serra o dels espais naturals protegits, a informar-se prèviament de les rutes accessibles i que ho faci a través de pàgines oficials una vegada s’han detectat diverses pàgines amb informació incorrecta que pot dur els visitants a cometre infraccions. Algunes d’aquestes pàgines oficials són www.balearsnatura.com, www.xarxanatura.es, www.serradetramuntana.net o www.caminsdepedra.consellmallorca.cat.

Altres problemes puntuals que s’estan detectant estan relacionats amb els accessos a les finques privades, així com al respecte a tancaments i cercats. En aquest sentit, el conseller ha subratllat l'obligació de seguir les indicacions que es trobin pels camins o recorreguts i ha recordat que no tots els camins són públics o tenen dret de pas. Ha afegit, a més, que a la Serra hi ha moltes finques que disposen de petits ramats de bestiar que poden patir perjudicis o escapar-se si la gent no fa ús correcte dels punts de pas.

Relacionat amb aquest aspecte, també s’han detectat casos de visitants que desfermen els cans en aquestes finques, produint-se situacions potencials de conflicte relacionades amb la ramaderia, però que també poden suposar un perill per a la resta de visitants. En aquest sentit, es recorda la prohibició de desfermar els cans en els espais naturals protegits.

Finalment, s’ha detectat també un increment important de les acampades il·legals. En aquest sentit, els Agents de Medi Ambient han aixecat 23 actes entre els mesos de setembre i octubre, una xifra que gairebé triplica la dels mateixos mesos de l’any passat, quan se’n van aixecar 9.

Tot i aquestes incidències puntuals, Mir ha insistit a qualificar de “correcte” el comportament general de la ciutadania a la qual ha instat, en línia amb les recomanacions de la Conselleria de Salut i Consum, d’evitar els espais tancats i ventilats per tal de mitigar els contagis de COVID-19. En aquest sentit, ha assegurat que “la natura és segura tot i que fràgil” i ha instat a “cercar la informació disponible als llocs oficials per descobrir la gran quantitat de rutes existents” per tal d’evitar aglomeracions que puguin generar efectes ambientals negatius.

Finalment, Mir ha demanat seny, tot i no ser competència de la conselleria, en relació amb la massificació de vehicles en alguns indrets de la Serra. El conseller ha recordat, en aquest sentit, que els vehicles només es poden estacionar als indrets autoritzats pels ajuntaments i que infringir aquesta norma pot suposar un risc per a la seguretat.

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat