Desembre 2022
JA PODEM TORNAR A GAUDIR DE LES ÀREES RECREATIVES GESTIONADES PER L'INSTITUT BALEAR DE LA NATURA!

JA PODEM TORNAR A GAUDIR DE LES ÀREES RECREATIVES GESTIONADES PER L'INSTITUT BALEAR DE LA NATURA!

EL conseller Miquel Mir, del Govern de les Illes Balears, demana "prudència" i recorda que hi ha 47 zones al servei de la ciutadania

Per E.H./A.T./C.M.T.
La pandèmia de la COVID-19 que patim és evident que fa mesos que condiciona les nostres vides. D'ençà que va acabar l'estiu i amb les conclusions dels experts en salut que era millor els espais oberts que els tancats per lluitar contra aquest virus, molta gent aprofita per gaudir de la naturalesa i especialment els cap de setmana, una decisió positiva, però que també ha tingut (o té) els seus efectes negatius si aquesta pressió humana sobre la naturalesa no es realitza amb respecte i amb seny. Les mesures excepcionals que vivim havien fet tancar les àrees recreatives que gestiona l'Institut de Balear de la Natura (IBANAT) un organisme depenent de la Conselleria de Medi Ambient i Territori del Govern de les Illes Balears.

Ara amb la millora de les xifres respecte a la pandèmia al nostre territori i amb un nou Pla de mesures excepcionals de prevenció, contenció i coordinació per fer front a la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19, aquestes àrees ja tornen a estar obertes a la ciutadania.
 
Així doncs, en aquest pla s’estableix que la situació sanitària prevista per als nivells 0, 1, 2 i 3 permet que les àrees recreatives estiguin obertes i se’n permeti l’ús de les infraestructures. En el cas que un territori passi a nivell 4, les instal·lacions quedarien tancades.

L’ús de les àrees recreatives s’haurà de fer seguint una sèrie de paràmetres, com ara no ocupar la taula més de sis persones. Els grups no podran estar formats per un nombre major de persones de les quals es trobin permeses per al nivell d’alerta sanitària en què es trobi la unitat territorial on s’ubica l’àrea recreativa. No estarà permès l’ús d’aquells elements que no permetin respectar la distància de seguretat entre persones no convivents. Les persones que utilitzin les taules seran les encarregades de rentar-les després del seu ús.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha demanat a la ciutadania «prudència» a l’hora d’anar a les àrees recreatives i ha recordat que n’hi ha 47 arreu de l’arxipèlag. «És important gaudir del medi natural amb seny, tenir present que hi ha moltes zones a la disposició de la ciutadania, no només les més conegudes», ha insistit. El conseller ha apuntat també que hi ha un mapa en línia on es poden consultar les diverses àrees recreatives per illes.

Cal recordar que, si no s’indica el contrari, l’ús del foc hi està permès, però que s’ha de fer a les torradores habilitades. Igualment, les taules habilitades per menjar-hi no es poden reservar i s’ha de tenir en compte que, aquelles destinades a persones amb mobilitat reduïda, només es podran ocupar si no hi ha gent que les necessiti.

Mir ha volgut agrair a la ciutadania per la seva cura envers el medi ambient durant les darreres setmanes, quan s’ha registrat un increment notable d’afluència en els espais naturals, especialment al Paratge Natural de la Serra de Tramuntana, i ha incidit en la necessitat d’evitar les actituds incíviques per conservar els espais comuns. «Gestionar bé els residus, no deixar-los a les àrees recreatives, pot semblar un gest petit, però imprescindible per garantir que els nostres espais naturals segueixen en bon estat».

Les àrees recreatives són espais d’accés lliure ubicats en el medi natural on els usuaris troben fogons, taules i altres infraestructures com banys químics i parcs infantils amb la finalitat que els usuaris puguin cuinar i menjar compartint aquests espais amb el mateix grup de persones i amb altres grups de persones desconegudes.

És per aquesta raó que el conseller ha demanat precaució i ha recordat que les mesures per evitar la propagació de la COVID-19 «també han de complir-se en els espais a l’aire lliure». «Per cuidar-nos, ho hem de fer entre tots i totes», ha assegurat.


LES 47 ÀREES RECREATIVES QUE GESTIONA L'IBANAT


A MALLORCA:

1. Estellencs (Son Fortuny).

2. Esporles (Son Tries).

3. Valldemossa (Son Moragues).

4. Bunyola (Caubet).

5. Bunyola (Comuna de Bunyola).

6. Selva (Comuna de Biniamar).

7. Selva (Es Fornassos).

8. Selva (Coveta Negra).

9. Fornalutx (Sa Bassa de Fornalutx).

10. Escorca (Sa Font des Noguer).

11. Escorca (Gorg Blau).

12. Escorca (Ca s'Amitger).

13. Escorca (Es Pixarells).

14. Escorca (Marjanor).

15. Escorca (Menut I).

16. Escorca (Menut II).

17. Pollença (Puig de Maria).

18. Pollença (Puig de Santuïri).

19. Pollença (Cala Murta).

20. Selva (Puig de Crist Rei).

21. Santanyí (Ses Fonts de n'Alis).

22. Inca (Puig de Santa Magdalena).

23. Llubí (Llubí I).

24. Llubí (Llubí II).

25. Maria de la Salut (Sa Bisbal).

26. Lloret de Vistalegre (Comuna de Lloret).

27. Sant Joan (Puig de Consolació).

28. Felanitx (Puig de Sant Salvador).

29. Sa Pobla (S'Obac).

30. Santa Margalida (Can Picafort I).

31. Alcúdia (S'Illot).

32. Santanyí (S'Amarador).

33. Petra (Puig de Bonany).

34. Artà (S'Alqueria Vella de Baix).

35. Santa Margalida (Son Real).

36. Llucmajor (Can Pancuit)

37. Consell/Alaró (Es Pont Trencat).

38. Santa Margalida (Can Picafort II)MENORCA 

39. Es Castell (Es Castell).

40. Ciutadella de Menorca (Es Pinaret).

41. Es Mercadal (S'Arangí).

42. Maó (Es Canutells).EIVISSA

43. Sant Antoni de Portmany (Sa Talaia).

44. Santa Eulària des Riu (S'Argentera).

45. Sant Joan de Labritja (Can Cosmi).FORMENTERA

46. Formentera (Can Marroig).


CABRERA

47. Palma (Sombreig  de sa Platgeta).

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/