Desembre 2022
L'AIGUA ÉS UN BÉ ESCÀS A LES ILLES BALEARS: CAMPANYES I CONSELLS D'ESTALVI D'AIGUA

L'AIGUA ÉS UN BÉ ESCÀS A LES ILLES BALEARS: CAMPANYES I CONSELLS D'ESTALVI D'AIGUA

Per E.H./A.T./C.M.A.T.


Una curiosa campanya amb lema "Pot una maleta fer-te reflexionar", un any més el Govern de les Illes Balears, ha cercat conscienciar sobre la limitació que patim a la nostra terra d'aquest bé natural. Aquesta és la seqüència:


"A les cintes de recollida d'equipatge esperes la teva maleta. El que no esperes és que, de sobte, es capgiri la teva percepció sobre el consum d'aigua. I és que, a vegades, per entendre s'ha de comparar. I això és el que vam fer a l'aeroport per conscienciar turistes i residents sobre la importància d'estalviar aigua. Perquè a aquestes illes tenim moltes coses, però poca aigua".


El vídeo de la campanya reflectia com la diferencia d'aigua és que més impacta tant a turistes com a residents. Turistes que no saben que a les Balears no hi ha rius i tampoc hi ha llacs. Emprant una fórmula comparativa per les cintes, sortien diferents maletes comparant l'aigua que hi ha a les Balears amb la que hi ha altres països durant els mesos d'estiu.


Si tu també vols ajudar a estalviar-la, segueix els consells que et facilitem a continuació:Recomanacions d'ús responsable de l'aigua per a particulars

Consells per al bany

El principal consum d'aigua de la llar és al bany. Si tens en compte els consells següents pots aconseguir un estalvi considerable d'aquest bé tan escàs.

*Disminueix el volum de les cisternes del WC afegint-hi una botella de dos litres o un altre objecte. Pots estalviar 2 litres d'aigua per descàrrega (12 litres d'aigua per persona i dia).
*Posa un poal a la dutxa per recollir l'aigua mentre no surt calenta. Pots reutilitzar entre 2 i 5 litres d'aigua per usar-la després per fregar o regar les plantes.
*Tria la dutxa en lloc de la banyera. Pots estalviar uns 200 litres d'aigua.
*Tanca l'aixeta mentre t'ensabones, t'afaites o et raspalles les dents. Una aixeta oberta pot consumir més de 12 litres d'aigua per minut.
*No facis servir el WC com a paperera. Cada descàrrega implica entre 6 i 12 litres d'aigua.

Consells per a la cuina

A la cuina es consumeix una gran quantitat d'aigua. Sitens en compte els consells següents pots aconseguir un estalvi considerable d'aquest bé tan escàs.

*Comprova que les aixetes no tenen fuites. El degoteig d'una aixeta pot malbaratar uns 30 litres d'aigua al dia.
*Utilitza els electrodomèstics a la càrrega màxima i en el programa econòmic. Una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d'aigua; el rentaplats, entre 18 i 30 litres.
*No passis els plats per aigua abans de posar-los al rentaplats.
*Si escures, utilitza dues piques.
*No descongelis aliments posant-los sota el doll de l'aigua.
*Renta els aliments en un recipient i reutilitza l'aigua.

Consells generals per a la llar

*Instal•la dispositius d'estalvi, com ara reductors de cabal a les aixetes.
*Comprova que les aixetes no tenen fuites. El degoteig d'una aixeta pot malbaratar uns 30 litres d'aigua al dia, més de 10.000 litres l'any.
*Rebaixa la clau de pas. Estalviaràs molt sense perdre confort.
*Utilitza un sistema de reg eficient: aspersió, gota a gota o exsudació, millor si és amb un programador.
*Recull l'aigua de pluja manualment o amb cisternes.
*Cobreix la piscina amb una làmina flotant per evitar l'evaporació.
*Recull en un poal l'aigua condensada de l'aire condicionat. Podràs reutilitzar al voltant de 10 litres al dia per regar o per a altres usos domèstics.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/