Octubre 2022
LA NETEJA DEL LITORAL DE LES ILLES BALEARS (1)

LA NETEJA DEL LITORAL DE LES ILLES BALEARS (1)

Des de principis de mes, 30 embarcacions distribuïdes per totes les illes Balears calculen que recolliran 75 tones de residus

Per E.H./A.T.
Les embarcacions per a la prevenció i la neteja de les aigües de bany a platges i cales de les Illes Balears ja estan en funcionament.

 Es tracta de trenta embarcacions, vint-i-sis de platja i quatre de semilitoral, distribuïdes per totes les illes, que permetran treure de la mar setanta-cinc tones de residus aproximadament.

 Així mateix, es recuperen les barques de semilitoral, que es varen eliminar la legislatura passada, que tenen més calat, i per tant poden actuar a zones més profundes, a més que tenen més capacitat per recollir residus que les de tipus virot, que només poden actuar a la primera línia de costa. A més, també com a novetat, les quatre barques de semilitoral, una a cada illa, quedaran durant tot l’any per poder intervenir en vessaments a la mar i actuar en moments puntuals de brutor o a zones de difícil accés terrestre, una millora que no s’havia aplicat fins ara. Per tant, no es retalla el nombre de dies del servei, sinó que s’amplia a tot l’any. 

Enguany entra en vigor un nou contracte que executarà Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), i que comporta millores respecte de l’anterior, que va començar el 14 de juliol de 2014. Amb una despesa de 3,2 milions d’euros per tirar endavant aquest servei entre enguany i el 2019. El fet d’haver-se licitat el servei a una sola empresa, i no per lots diferents per a cada illa, permet una homogeneïtzació dels tipus d’embarcacions, de les necessitats tècniques del servei i del personal. Així mateix, permet adaptar i coordinar millor les jornades de feina de neteja de cada illa segons les necessitats específiques que sorgeixin, prioritzant els punts on s’hagi detectat més brutor. Aquest sistema també és important per coordinar les actuacions d’una manera més eficaç i per unificar a totes les illes el seguiment via GPS en línia de les embarcacions. 

Una altra novetat és que a partir de l’any que ve divuit de les trenta barques de neteja funcionaran amb energies renovables i netes.

Per illes, Mallorca disposarà de tretze barques, Eivissa i Menorca en tendran sis cadascuna i Formentera una. A aquestes se sumen les quatre barques de semilitoral, una a cada illa.

Les embarcacions de neteja no recullen únicament residus flotants sinó que poden ajudar a retirar troncs grans i animals morts i a donar suport en la contenció de vessaments o la neteja de zones sense accés per terra.

El 2016, el Servei de Neteja del Litoral a les Illes Balears de l’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua), únic a la Mediterrània, va recollir més de 71 tones de residus de la mar entre l’1 de juny i el 30 de setembre, només amb embarcacions de platja de tipus virot. 
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/