Desembre 2021
LA PROTECCIÓ DEL FERRERET, UNA ESPÈCIE ANIMAL EMBLEMÀTICA EN MALLORCA

LA PROTECCIÓ DEL FERRERET, UNA ESPÈCIE ANIMAL EMBLEMÀTICA EN MALLORCA

Una espècie que es considerava extinta (només se’n tenia registre fòssil fins a l'any 1980), s'ha aconseguit que ara hi hagi poblacions estabilitzades al seu hàbitat natural.

Per E.H./A.T./C.M.A.T
El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie d'amfibi anur, endèmica de la Serra de Tramuntana de Mallorca i la Serra de Llevant de l'illa. Els primers animals vius van ser trobats i descrits a Mallorca l'any 1980 (uns tres anys abans s'havia fet sobre restes fòssils), a uns quants torrents de muntanya. El nom de ferreret fa referència a un petit ferrer, atès que el so que emet durant el cant reproductor, tant el mascle com la femella, recorda a un ferrer fent feina amb el ferro calent sobre una enclusa. 

Com espècie en extinció, des de l’any 1985 es porten a terme mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d’altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració d’hàbitats o creació de noves poblacions. 

El Zoo de Barcelona va iniciar un projecte de conservació del ferreret el 1993, i des de llavors hi ha nascut a les seves instal·lacions més de 1.500 exemplars, el 95% dels quals han estat lliurats a les autoritats mallorquines per a la seva reintroducció.

LA CONSELLERIA DE MEDI AMBIENT, EL ZOO DE BARCELONA I FONT MAJOR UNEIXEN ESFORÇOS PER A LA PROTECCIÓ DEL FERRERET

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, el director del Zoo de Barcelona, Sito Alarcón, i el director de Medi Ambient de Font Major, Juan Antonio López Abadía, varen visitar a finals de juliol, el Centre de Recuperació i Cria del ferreret de la finca pública de Planícia, a Banyalbufar. La visita es va emmarcar en la col·laboració que mantenen, des de fa anys, la Conselleria i el Zoo en matèria de conservació i protecció d’aquesta espècie endèmica, a la qual, enguany, s’hi ha sumat l’aigua de Font Major.

Un total de 57 exemplars de ferreret criats a les instal·lacions del Zoo varen arribar aquests dies a Mallorca per a ser amollats després d’haver estat sotmesos als tractaments necessaris que s’apliquen a qualsevol amfibi que s’allibera al medi natural: una desparasitació de grup i les proves del ranavirus i de la quitridiomicosis.

Enguany, a més, la Conselleria entrega al Zoo 24 exemplars de ferrerets recollits a diferents torrents del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana per renovar la població reproductora establerta al Zoo de Barcelona. Els exemplars que s’alliberaran descendeixen d’un grup originari de cabots que es van enviar a Barcelona el gener de 2015.

El conseller Mir es va mostrar «molt satisfet dels resultats que està donant el programa de conservació d’una de les espècies més emblemàtiques de Mallorca». En aquest sentit, va agrair la implicació i la tasca feta per tots els participants. A més, va subratllar «la importància cabdal de la col·laboració entre administració i institucions científiques per a la conservació de la biodiversitat».

Com hem dit, el Zoo de Barcelona va iniciar el projecte de conservació del ferreret el 1993, i des de llavors hi ha nascut a les seves instal·lacions més de 1.500 exemplars, el 95% dels quals han estat lliurats a les autoritats mallorquines per a la seva reintroducció. Aquestes dades mostren l’èxit del projecte, que tal com va recordar el seu director ha aconseguit que «d’una espècie que es considerava extinta i només se’n tenia registre fòssil, avui en dia hi hagi poblacions estabilitzades al seu hàbitat natural».  

Alarcón va afegir que «projectes com aquest són clau dintre del Nou Model de Zoo, que potencia la tasca executada amb la fauna autòctona, esdevenint un referent pel que fa a la conservació de la fauna mediterrània, especialment amenaçada pel canvi climàtic». El projecte de reintroducció del ferreret és un clar exemple de com el Zoo surt del Zoo per a involucrar-se, in situ, en la conservació d’una espècie endèmica de l’ecosistema mediterrani.

Per la seva banda, López Abadía va destacar que «la conservació de la biodiversitat forma part del compromís mediambiental de Font Major». I és que la biodiversitat és fonamental en la vida del planeta i en el seu benestar. És per això que «Font Major col·labora amb iniciatives que fomentin la seva conservació i preservació, com és el cas del ferreret, que resulta un clar bioindicador de la salut de l'ecosistema, així com de la qualitat de l'aigua».

CENS ACTUAL DE FERRERETS

Des de l’any 1991, i de manera ininterrompuda, es porta a terme un cens anual de larves a totes les localitats conegudes.

El darrer recompte anual de ferreret, de 2020, ha finalitzat amb un total de 30.787 larves, un nombre semblant en els dos anys anteriors, quan se’n comptaren 29.314 i 29.672. La població mostra una tendència a l’alça amb variacions degudes a factors meteorològics o a la presència de depredadors, entre d’altres.

El Servei de Protecció d’Espècies de les Illes Balears realitza el seguiment a les diferents poblacions entre els mesos de juny i agost, època en la qual hi ha més larves. Les tasques se centren en el recompte de larves als gorgs i aljubs on habita aquesta espècie.


medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/