Desembre 2022
NEIXEN UNA SEIXANTENA DE TORTUGUES MARINES A MENORCA D'UNA POSTA QUE NO ESTAVA REGISTRADA

NEIXEN UNA SEIXANTENA DE TORTUGUES MARINES A MENORCA D'UNA POSTA QUE NO ESTAVA REGISTRADA

Per CMAT/E.H./A.T.
Més d’una seixantena de tortugues marines (Caretta caretta) han nascut aquest estiu, a cala Pilar (Ciutadella). Es tracten d’exemplars d’una posta de la qual no se’n tenia constància, per la qual cosa han nascut en l’arena i gran part dels exemplars han tornat a la mar. En rebre l’avís, personal del Consorci de Recuperació de Fauna de les Illes Balears (COFIB) i Agents de Medi Ambient es van desplaçar fins a la platja per obrir el niu i comprovar si hi havia cries que no haguessin pogut sortir, a més de calcular la mida de la posta i agafar mostres per fer-ne estudis genètics.

Una vegada obert el niu, es varen trobar 27 tortugues vives que encara no havien emergit a l'arena, i que molt probablement no haurien aconseguit fer-ho sense la intervenció del COFIB, segons va assenyalar el personal tècnic; cinc exemplars morts, sis ous inviables i vuit més de viables, que es varen traslladar a incubadora per garantir-ne la seguretat. En total, es varen trobar 62 ous desclosos, per la qual cosa s'estima que les que van anar a la mar en van ser una trentena. Els exemplars que es varen trobar al niu es varen traslladat al Centre de recuperació de fauna.

L’eclosió d’aquests ous va ser la tercera de la temporada a les Balears i la segona a Menorca, on varen néixer una cinquantena de tortugues de la posta de Punta Prima, 36 de les quals ho feren a la platja de sa Mesquida, convertint-se en el primer naixement de tortugues marines en arena documentat a les Illes Balears.

A Balears, és la cinquena nidificació que es registra d’aquesta espècie, catalogada com a vulnerable. L’any passat hi va haver dues postes a Eivissa i enguany, a més de la de Menorca, n’hi ha hagut una altra a Cala Nova, al municipi de Santa Eulària des Riu.

La Caretta caretta se sol reproduir amb èxit a la Mediterrània oriental. L’occidental, en canvi, ha estat zona d’alimentació i de pas, i fins a principis del segle XXI no hi ha hagut evidències de què s’hi reproduïssin. El canvi o expansió de l'àrea de nidificació de la tortuga marina cap a la Mediterrània occidental és conseqüència de l’augment de la temperatura de la mar provocat pel canvi climàtic.

Des de la Conselleria de Medi Ambient i Territori es demana que, en cas que una tortuga sigui vista en una platja, ningú la toqui ni s'hi acosti a menys de quinze metres. No se les ha de fotografiar amb flaix i cal trucar immediatament a l'112 perquè es pugui posar en marxa el protocol d'actuació. Es prega, a més, màxima precaució i prudència a l'hora de publicitar aquest tipus d'esdeveniments a través de les xarxes socials per tal de garantir que les tasques s'efectuïn sota la menor pressió possible.

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat