Octubre 2022
PRENGUEM CONSCIÈNCIA PER REDUIR RESIDUS: DESFER-SE ADEQUADAMENT DE LES MASCARETES USADES I ALTRES RESTES FARMACÈUTIQUES

PRENGUEM CONSCIÈNCIA PER REDUIR RESIDUS: DESFER-SE ADEQUADAMENT DE LES MASCARETES USADES I ALTRES RESTES FARMACÈUTIQUES

Per E.H./A.T./C.M.T.
Les condicions actuals de conviure amb la pandèmia de la COVID-19, també ens han portat la producció de nous tipus de residus, a més a més amb un nou tipus de perill per a la salut: l'abandonament inadequat de les mascaretes usades.

Per aquest motiu, ja a finals d'estiu les conselleries de Medi Ambient i Territori i de Salut i Consum de les Illes Balears, el Col·legi Oficial de Farmacèutics i la Cooperativa d’Apotecaris varen iniciar una campanya per conscienciar la població sobre la necessitat de desfer-se adequadament de les mascaretes usades i les restes de materials vinculats a la COVID-19, a més de donar alguns consells per crear consciència mediambiental.

Dins aquesta campanya les farmàcies de les Illes Balears exposen cartells amb el lema “Cuida la teva salut, cuida el medi ambient” per conscienciar sobre la necessitat de llençar els guants i les mascaretes als fems de casa o al contenidor de rebuig, a més de la conveniència de reciclar els envasos de gel hidroalcohòlic, que van al contenidor groc. Finalment s’aconsella prioritzar l’ús de mascaretes reutilitzables homologades, per tal de minimitzar l’impacte mediambiental i els residus generats.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, va agrair el compromís del Col·legi de Farmacèutics de les Illes Balears i va fer una crida a la conscienciació tot recordant que les mascaretes d’un sol ús poden arribar a trigar 400 anys a desaparèixer del medi natural. «Ens ho devem com a societat, però també a les generacions futures», ha assegurat. El conseller va animar a la ciutadania a utilitzar mascaretes reutilitzables i ha recordat que «cuidar del medi ambient també és una manera de cuidar-nos».

Per la seva banda, Antoni Real, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de les Illes Balears, va assegurar que “des que és obligatori l’ús de mascaretes ha augmentat l'aparició de mascaretes abandonades en espais públics, zones urbanes i platges, amb el consegüent risc per a la salut dels ciutadans i també el greu impacte que suposa sobre el medi ambient. Davant aquest escenari, les farmàcies comunitàries volem conscienciar sobre la necessitat de rebutjar adequadament les mascaretes i resta de material derivat de la COVID-19, a més de seguir assessorant els ciutadans per protegir-se adequadament del coronavirus. Des de l’inici de la pandèmia els farmacèutics hem estat en primera línia de la lluita contra la COVID-19, atenent en tot moment als ciutadans de les Illes Balears i ara, en l’actual situació, volem insistir també en la necessitat de cuidar el nostre entorn”.


EL RECICLATGE DE MEDICAMENTS AUGMENTA GAIREBÉ UN 20% EN ELS DARRERS 5 ANYS

Per una altra banda però també apel·lant a la corresponsabilitat ciutadana per avançar en la gestió d'aquest tipus de residus farmacèutics, la Conselleria de Medi Ambient i Territori i SIGRE, l’entitat sense ànim de lucre encarregada de garantir la correcta gestió mediambiental dels envasos i restes de medicament que es generen a les llars, han posat en marxa, un any més, una campanya de sensibilització per instar la ciutadania a gestionar correctament aquest tipus de residus.

Sota el lema ‘Una passa endavant pel medi ambient’, s’apel·la a la col·laboració ciutadana en el reciclatge de medicaments domèstics, que en els darrers cinc anys ha augmentat un 18 % a les Illes Balears. L’any passat, es va incrementar un 2%, xifra que confirma la tendència ascendent de la consciència de gestionar correctament aquests residus.

Un estudi de SIGRE certifica que el 95 % de la ciutadania de l’arxipèlag està conscienciada del dany mediambiental que genera llençar els medicaments als fems o pel desguàs. Així mateix, s’ha registrat un grau de coneixement cada vegada major del punt SIGRE de les farmàcies, ja que un 92% de la població illenca sap que existeixen.

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, ha volgut agrair la implicació de la ciutadania en el reciclatge de medicaments i ha assegurat que «cal seguir avançant en la correcta gestió d’aquest tipus de residus. Tothom té el seu paper dins la cadena, però perquè un medicament no acabi contaminant les aigües o els ecosistemes, la passa primordial s’ha de fer des de casa».

Per la seva banda, el director general de SIGRE, Juan Carlos Mampaso, ha assegurat que «la tasca de SIGRE és possible gràcies a la col·laboració ciutadana i l’esforç conjunt de laboratoris, distribució i farmàcies. Tota la societat ha de donar aquesta passa endavant necessària i ajuntar els esforços en la protecció de la salut i la natura».

Cal recordar que les Illes Balears compten amb 437 punts SIGRE distribuïts per les farmàcies de l’arxipèlag. En aquests espais s’hi han de dur, especialment:

  • L’envàs buit –blíster, pot, tub, etc.– dins de la seva caixa sempre que s’acaba un medicament.

- L’envàs amb la resta de medicació que hagi pogut sobrar en finalitzar un tractament.

- En revisar la farmaciola. Es recomana revisar-la dues vegades a l’any per detectar aquells medicaments caducats o que ja no es necessiten.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat