Desembre 2022
RÈCORD HISTÒRIC EN EL NOSTRE MEDI AMBIENT: S'ALBUFERETA ENGUANY ACULL EL NOMBRE MÉS ALT D'AUS AQUÀTIQUES

RÈCORD HISTÒRIC EN EL NOSTRE MEDI AMBIENT: S'ALBUFERETA ENGUANY ACULL EL NOMBRE MÉS ALT D'AUS AQUÀTIQUES

Hi ha hagut 2.670 exemplars d’aus aquàtiques hivernants de 38 espècies, el nombre més alt de la història

Per E.H./A.T./C.M.A.P. (Balears Natura)
Segons informacions de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, el nombre d'aus aquàtiques a la Reserva Natural de s'Albufereta (Mallorca, Illes Balears) és enguany el més alt de la història. Aquestes fonts indiquen que les aus aquàtiques de la zona humida de s’Albufereta han augmentat considerablement i han arribat a rècords d’aus aquàtiques hivernants, amb 2.670 exemplars de 38 espècies. També hi ha hagut un augment d’espècies que crien a la Reserva i un increment poblacional de picaplatges camanegre, que va desapareixent en molts d’indrets de Mallorca. Abans de la declaració d’aquesta zona com a reserva natural l’any 2001, el nombre d’aus aquàtiques hivernants era de dos centenars d’exemplars.

L’augment d’espècies que crien a la Reserva es deu al manteniment d’importants volums primaverals d’aigua a les principals llacunes de s’Albufereta, l’habilitació de nous espais d’alimentació o la construcció de set noves illetes de nidificació, que se sumen a les tres que ja hi havia. Entre les espècies que no eren presents a la Reserva fa una dècada cal destacar quatre espècies d’ànneres: l’ànnera blanca (Tadorna tadorna), la griseta (Anas strepera), el becvermell (Netta rufina), i el moretó (Aythya ferina), així com també una espècie d’oronella de mar, la llambritja (Sterna hirundo).

Així mateix, ha augmentat la població de picaplatges camanegre (Charadrius alexandrinus), un petit limícola que fa el niu a les platges i als illots de creació recent, que va desapareixent de molts altres indrets de Mallorca. El tancament de petits trams de platja, perquè aquestes aus puguin fer tirar endavant les seves pollades sense veure’s afectades per la presència de cans o de diferents tipologies d’esportistes nàutics, han possibilitat que dins la Reserva la seva població s’hagi duplicat fins a arribar a les 24 colles actuals.

A banda de les actuacions conservacionistes, també s’ha millorat l’ús públic de la Reserva. S’hi ha construït un nou aguait (observatori de fusta amb capacitat per a 12 persones) i diferents plataformes elevades d’observació, una de les quals accessible per a cadires de rodes, la qual cosa millora l’accés a la Reserva. Gràcies a aquestes noves infraestructures, es poden contemplar millor els esbarts de flamencs, ànneres i juies a l’hivern o les aus migratòries i reproductores durant la primavera i l’estiu. 


RESERVA NATURAL DE S'ALBUFERETA

La zona humida litoral de s’Albufereta constitueix una de les joies de la badia de Pollença tant pel seu paisatge especial com pels valors ornitològics i botànics que conté. La Reserva natural protegeix una superfície de 211 hectàrees i al seu voltant les 290 hectàrees de la seva perifèria de protecció tenen regulades algunes activitats i usos per evitar hi impactes indesitjats.

S’Albufereta fou declarada Reserva natural mitjançant el Decret 121/2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre de 2001) i quatre anys després va ser requalificada com a Reserva natural especial mitjançant la Llei 5/2005, de 26 de maig, de conservació dels espais de rellevància ambiental (LECO). El Pla d’ordenació dels recursos naturals de s’Albufereta fou aprovat per Acord del Consell de Govern el 19 d’octubre de 2001 (BOIB núm. 130, de 30 d’octubre de 2001). Malgrat tot, d’ençà de l’any 1991 ja s’havia declarat Àrea natural d’especial interès a través de la Llei 1/1991, de 30 de gener, d’espais naturals i de règim urbanístic de les àrees d’especial protecció de les Illes Balears (LEN).

A més a més, s’Albufereta també forma part de la Xarxa Natura 2000, integrada per distints espais naturals europeus l’objectiu dels quals és contribuir a la conservació de les espècies i hàbitats naturals.


Descripció general: a s'Albufereta trobam una alta biodiversitat que li confereix un elevat interès natural. La seva aigua prové de la mar, dels torrents de la zona i dels ullals. Fora de la Reserva natural s'ha establert una zona anomenada "perifèria de protecció", necessària per garantir-ne la conservació.

Superfície: 211,43 hectàrees terrestres.

Situació: està situada al nord de Mallorca, a la badia de Pollença, dins els termes municipals d'Alcúdia i Pollença.

Com arribar-hi: cal anar direcció al Port de Pollença per la carretera Ma-2220 fins arribar a la platja de sa Marina. 

Equipaments:

Oficina de gestió: horari de dilluns a divendres de 9 a 14 h. Telèfon 971 89 22 50.

Itineraris: és possible realitzar-hi els itineraris autoguiats següents:

*Itinerari amb bicicleta.

*Itinerari per a vianants.

medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/