Octubre 2022
SENSIBILITZAR SOBRE ELS RESIDUS QUE ES LLANCEN AL MAR (3)

SENSIBILITZAR SOBRE ELS RESIDUS QUE ES LLANCEN AL MAR (3)

Per C.E./AMIC/E.H./A.T
Deu milions de tones d'escombraries acaben cada any al mar. Això és un camió sencer de deixalles per minut, 400 quilos per segon. Si no fem res per evitar-ho, el 2050 hi podria haver més plàstic que peixos als nostres oceans.

A l'article passat ja informàvem que des de la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears s'estaven fent diverses actuacions per resoldre la part que ens toca d'aquesta situació.
Avui parlam de la campanya llançada fa uns dies per la Comissió Europea on participen un centenar d'aquaris, zoològics marins, centres i museus oceanogràfics de tot el món. Amb el lema 'Aquaris contra les deixalles marines'

Milions de persones visitaran un aquari arreu del món durant aquest estiu. Aconseguir sensibilitzar aquests visitants i oferir-los informació i consells per revertir el problema de les deixalles als mars i els oceans és l'objectiu d'aquesta campanya. L'Aquarium de Barcelona i CosmoCaixa s'han afegit a la campanya i exhibiran, durant tot l'estiu, un aquari ple de plàstics i deixalles per sensibilitzar els visitants sobre l'impacte que tenen les escombraries al mar. També oferiran informació i consells sobre com evitar que els oceans es converteixin en grans abocadors i quines accions podem emprendre cadascú, en l'àmbit individual, per revertir la situació.

A la campanya s'hi han sumat un centenar de centres de tot el món, des de l'Aquamarin Fukushima, al Japó; l'Ocean Park de Hong Kong o el museu d'oceanografia de Nha Trang (Vietnam), fins al Georgia Aquarium dels EUA; el 'Zoo Mundo Arequipa' del Perú; el Moskovarium de Rússia; el Two Oceans Aquarium de Sudàfrica o el Sea Life de París. A Espanya n'hi participen una desena entre els quals, a més de l'Aquàrium de Barcelona i CosmoCaixa, hi ha el Zoo de Madrid, la Ciutat de les Arts i les Ciències de València i el Museu del Mar de Galicia.

El responsable de Medi Ambient de la Comissió ha explicat que aquesta és una campanya "urgent" que vol aprofitar la capacitat de sensibilització que tenen aquests centres per fer arribar el missatge als seus visitants: "hem de mostrar-los la realitat de la contaminació per plàstic que pateixen els nostres oceans". "Els aquaris", ha dit, són "la pantalla de televisió dels nostres oceans" i s'ha felicitat pel fet que aquests centres puguin "oferir les darreres notícies sobre l'estat dels oceans per evitar així convertir-se en un canal d'història".

L'acte de presentació de la campanya ha tingut lloc al Museu Oceanogràfic de Mònaco, en presència del príncep Albert II, a més del cap del programa de Medi Ambient de l'ONU, Erik Solheim, i el director general de l'Associació Mundial de Zoològics i Aquaris (WAZA per les sigles en anglès), Doug Cress.

La campanya s'emmarca en la iniciativa 'Our Ocean' (els nostres oceans), liderada per la Unió Europea, que culminarà amb una conferència internacional que tindrà lloc els dies 5 i 6 d'octubre a Malta. El problema dels residus marins serà un dels temes cabdals d'aquesta conferència, on s'espera que líders polítics d'arreu del món arribin a un compromís per assegurar la sostenibilitat dels ecosistemes.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/