Desembre 2022
TRUCS PER A NETEJAR LA CASA ESTALVIANT AIGUA (UN BÉ ESCÀS A LES ILLES BALEARS)

TRUCS PER A NETEJAR LA CASA ESTALVIANT AIGUA (UN BÉ ESCÀS A LES ILLES BALEARS)

Per V.H./E.H./A.T
L'aigua és un recurs valuós i limitat a les Illes Balears. A l'estiu som moltíssimes persones més, però l'aigua és la mateixa. És un deure que ens correspon a tots un consum adequat d'aquest bés escàs a Balears. Si param esment en les accions quotidianes en les que empram l'aigua veurem com amb un simple gest podem estalviar aigua.

A tots ens agrada tenir la casa neta. El pensament general és que fa falta gastar molta aigua per a netejar a fons, però no. Amb els següents trucs, podràs contribuir al fet que no es malbarati aigua, alhora que vius en un entorn higiènic i agradable.

En primer lloc, centra't en els aspectes de neteja que es poden fer en sec, és a dir, sense aigua. Això inclou escombrar, podar les plantes o treure les teranyines. Així trauràs la majoria de la pols i ja la teva casa semblarà una altra completament diferent. També encarrega't de mantenir-ho tot ordenat, perquè si no crea una sensació de brutícia.

A més, no t'oblidis de netejar la pols de les taules i els mobles, utilitzant un plomall o un drap. En aquest cas, pots usar un drap humit, però amb unes gotes serà suficient.

A l'hora de fregar, no fa falta que omplis la galleda fins als topalls, només necessites la quantitat justa per a poder mullar bé el pal de fregar.

A l'hora de rentar els plats, intentar fer servir la quantitat justa d'aigua. Mulla el fregall amb una mica d'aigua i vés ensabonant els plats i fregant per a llevar la brutícia. Deixa actuar el sabó i, per aclarir-los, posa tots els plats que puguis en la pila per a aprofitar al màxim l'aigua.


Recomanacions d'ús responsable de l'aigua per a particulars

Consells per al bany

El principal consum d'aigua de la llar és al bany. Si tens en compte els consells següents pots aconseguir un estalvi considerable d'aquest bé tan escàs.

*Disminueix el volum de les cisternes del WC afegint-hi una botella de dos litres o un altre objecte. Pots estalviar 2 litres d'aigua per descàrrega (12 litres d'aigua per persona i dia).
*Posa un poal a la dutxa per recollir l'aigua mentre no surt calenta. Pots reutilitzar entre 2 i 5 litres d'aigua per usar-la després per fregar o regar les plantes.
*Tria la dutxa en lloc de la banyera. Pots estalviar uns 200 litres d'aigua.
*Tanca l'aixeta mentre t'ensabones, t'afaites o et raspalles les dents. Una aixeta oberta pot consumir més de 12 litres d'aigua per minut.
*No facis servir el WC com a paperera. Cada descàrrega implica entre 6 i 12 litres d'aigua.

Consells per a la cuina

A la cuina es consumeix una gran quantitat d'aigua. Sitens en compte els consells següents pots aconseguir un estalvi considerable d'aquest bé tan escàs.

*Comprova que les aixetes no tenen fuites. El degoteig d'una aixeta pot malbaratar uns 30 litres d'aigua al dia.
*Utilitza els electrodomèstics a la càrrega màxima i en el programa econòmic. Una rentadora consumeix entre 60 i 90 litres d'aigua; el rentaplats, entre 18 i 30 litres.
*No passis els plats per aigua abans de posar-los al rentaplats.
*Si escures, utilitza dues piques.
*No descongelis aliments posant-los sota el doll de l'aigua.
*Renta els aliments en un recipient i reutilitza l'aigua.

Consells generals per a la llar 

*Instal•la dispositius d'estalvi, com ara reductors de cabal a les aixetes.
*Comprova que les aixetes no tenen fuites. El degoteig d'una aixeta pot malbaratar uns 30 litres d'aigua al dia, més de 10.000 litres l'any.
*Rebaixa la clau de pas. Estalviaràs molt sense perdre confort.
*Utilitza un sistema de reg eficient: aspersió, gota a gota o exsudació, millor si és amb un programador.
*Recull l'aigua de pluja manualment o amb cisternes.
*Cobreix la piscina amb una làmina flotant per evitar l'evaporació.
*Recull en un poal l'aigua condensada de l'aire condicionat. Podràs reutilitzar al voltant de 10 litres al dia per regar o per a altres usos domèstics.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/