Octubre 2022
UNA FITA HISTÒRICA: ES TRENC (MALLORCA) JA ÉS PARC NATURAL

UNA FITA HISTÒRICA: ES TRENC (MALLORCA) JA ÉS PARC NATURAL

El Parlament de les Illes Balears va aprovar fa uns mesos la declaració de Parc Natural Maritimoterrestre es Trenc-Salobrar de Campos (Mallorca). La presidenta del Govern de les Illes, Francina Armengol, va assegurar que aquesta declaració constitueix una "fita històrica" que "respon a una demanda social" expressada des de fa quasi quaranta anys, que "venia marcada també per la Llei d'espais naturals i estava recollida en els Acords pel Canvi" (entre els grups d'esquerra: PSIB-PSOE, MÉS i Podem), la qual cosa confirma "el bon ritme de compliment que estem assolint envers allò que vàrem acordar" ara fa dos anys.

Armengol (PSIB-PSOE) va ressaltar "l'alt valor ecològic i paisatgístic des Trenc-Salobrar de Campos, un dels espais més emblemàtics de les Illes Balears i de tota la Mediterrània", motiu pel qual "era necessari impulsar definitivament la protecció, per garantir la sostenibilitat i l'equilibri de la flora, la fauna, els elements que fan únic aquest indret i la seva realitat econòmica".

Remarcant les paraules de la presidenta, el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló (MÉS per Mallorca), va explicar que va ser un "gran dia per a tots els mallorquins i les mallorquines i també per a tots els ciutadans de les Illes Balears". El vicepresident va explicar també que "a la fi ha arribat aquesta declaració, que representa un avenç molt important per a la protecció del nostre territori". Barceló va voler contextualitzar, hi ha dos projectes finançats per l'impost de turisme sostenible que "avui mateix ja afecten el Parc Natural": un projecte de senyalització dels espais que es troben a la Xarxa Natura 2000 i una convocatòria que beneficiarà explotacions agràries que es trobin en espais naturals protegits com aquest.

La presidenta, Francina Armengol; el vicepresident i conseller de Turisme, Biel Barceló, i el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Vicenç Vidal, varen fer una visita guiada pels estanys de la salinera del Parc i el tècnic de la Comissió de Medi Ambient i biòleg de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, Joan Carles Salom, els va explicar les diferents espècies de flora i fauna que varen anar trobant al llarg de la visita i que s'han adaptat a aquests ambients extrems.

Durant la visita el conseller Vidal (MÉS per Mallorca) va aclarir que "així es va tancar l'etapa de les reivindicacions, i ara toca treballar en els reptes que representa aquest nou espai", un dels quals serà "planificar-ne i regular-ne l'ús públic, i, per tant, cercar l'equilibri entre l'activitat econòmica i la conservació, i destinar-hi els mitjans humans i tècnics necessaris perquè no sigui un parc de paper, sinó un parc real". Vidal també va afegir que "cal treballar a les zones que estan degradades i recuperar-les".

El conseller va explicar també la presència de dos informadors que són al Parc des de l'1 de juny i s'hi quedaran fins al 15 de setembre per sensibilitzar els usuaris sobre l'abandonament de residus i també de la instal·lació de cartells informatius amb el lema "Respecta la natura. Els fems no tornen sols a casa; torna els fems a casa". Aquests cartells són figures clau en la tasca de conscienciació i divulgació vers la conservació dels valors naturals de la zona. A més, Vidal ha informat que una de les deu barques que preveu el contracte de vigilància i assistència al fondeig sobre posidònia es destinarà a les aigües del Parc Natural, la qual també repartirà material divulgatiu a les embarcacions que fondegin en els límits del Parc.

Pel que fa als aparcaments, la Llei fixa un màxim de mil cinc-cents vehicles simultàniament, que es distribuiran a tres zones habilitades i dissuasives. En aquest sentit, el conseller Vidal va declarar que "quan parlem d'aparcaments volem parlar de la capacitat de càrrega d'aquest espai; estam a un espai natural protegit que té una capacitat de càrrega limitada, i en la qual hem de protegir uns valors ambientals". Un dels instruments de gestió són els aparcaments, "que ens han de servir de porta d'entrada i que regulen i controlen el nombre de visitants, i per tant l'afluència que aquest espai natural rep cada dia". Vidal ha ressaltat que "fins ara ha estat una gestió desordenada i amb aparcaments il·legals amb una capacitat de més de cinc mil vehicles a aquesta zona". Finalment, hi haurà dos aparcaments a la zona perifèrica terrestre i un a l'actual aparcament conegut com na Tirapèl, el qual s'haurà d'ajustar a les prescripcions tècniques que estableix la Llei. Aquests aparcaments, en el moment d'execució hauran de passar els tràmits d'avaluació d'impacte ambiental que corresponen.
medi-ambient-i-solidaritat
../ad-62/
Publicitat
../ad-20/