Gener 2020
Publicitat
CUIDA'T: ELS 56% DELS CASOS DE CIBERASSETJAMENT SÓN COMPANYS DE CLASSE DE L'AFECTAT

CUIDA'T: ELS 56% DELS CASOS DE CIBERASSETJAMENT SÓN COMPANYS DE CLASSE DE L'AFECTAT

Per T./AMIC/E.H./A.T.
"1 de cada 2 casos de ciberassetjament a Espanya el provoca un company de classe de l'afectat" segons es desprèn de l'última enquesta d'Ipsos Global Advisor duta a terme en 28 països del món, que analitza el problema del cyberbullying a nivell global.

A Espanya, l'estudi confirma que el 56% dels casos, l'assetjador és un company de classe, i en el 18% són joves desconeguts per a la víctima. Així mateix, el 24% dels casos els produeix un adult desconegut, i tot just un 7% és dut a terme per adults coneguts.

A nivell mundial, la incidència entre companys de classe és una mica menor (51%, 5 punts menys que la mitjana espanyola), mentre que els casos en què l'assetjador és un menor desconegut per a la víctima tenen un major pes (30%, 12 punts més que a Espanya). El 28% dels casos és produït per adults desconeguts, mentre que el 16% és dut a terme per adults coneguts.

Percentatges que confirmen que el perill rau, sobretot, en l'àmbit escolar, i on Espanya es consolida com un dels països on la població demanda més mesures per part de les autoritats responsables. Així, el 86% dels espanyols afirma que a Espanya les mitjanes anti-bullying són insuficients, ocupant el tercer lloc del rànquing mundial, només per darrere del Japó (89%) i Sèrbia (87%), i el primer lloc en el rànquing europeu. Per sobre d'altres països com França (84%), Itàlia (82%), Bèlgica (79%), Alemanya (77%) o la Gran Bretanya (72%).

Espanya és, doncs, un dels països on més conscienciació social existeix en la necessitat de lluitar contra el ciberassetjament. Dada especialment significatiu si tenim en compte que només el 9% dels pares espanyols creu que el seu fill ha patit cyberbullyng, un dels països amb menys incidència, si ho comparem amb altres com l'Índia (37%), Brasil (29%), Estats Units (26%), Suècia (23%), la Gran Bretanya (17%) o Alemanya (14%).

Segons Eva Aranda, directora adjunta de Public Affairs d'IPSOS Espanya, "la digitalització de la societat implica que fenòmens com l'assetjament escolar es realitzen també en l'àmbit d'Internet i les xarxes socials. Malauradament, hi ha persones que utilitzen els avenços tecnològics com a eina per fer mal als altres. A Espanya, s'observa que el major perill aguaita a les persones més properes, com o són els companys de col·legi".

L'smartphone, la principal via de ciberassetjament a Espanya
L'estudi internacional de IPSOS també reflecteix que el telèfon intel·ligent és la principal via d'ciberassetjament a Espanya: gairebé 1 de cada 2 casos de cyberbullying es donen a través del telèfon (47%), enfront d'altres canals com les xarxes socials (44%), sistemes de missatgeria en línia (42%), xats (29%), email (25%) i altres tipus de pàgines web (18%).

No obstant això, a nivell internacional, el major percentatge de casos d'cyberbullyng es dóna a través de les xarxes socials (65%), gairebé 20 punts per sobre del Smartphone, que ocupa el segon lloc amb un 45%, seguit per sistemes de missatgeria en línia (38%), xats (34%), email (19%) i altres tipus de pàgines web (14%).

"Espanya és el país amb major penetració de smartphones, sent aquest el dispositiu més utilitzat per accedir a Internet. A més, l'ús d'Internet entre els joves espanyols és una cosa totalment quotidià i absolutament estès, pel que quan es decideix utilitzar de manera negativa per al ciberassetjament, és una eina senzilla per al ciberacosador i molt perjudicial per a l'assetjat, doncs arriba a un ampli nombre de persones", explica Eva Aranda.

Publicitat