Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
EL SOL I LA VITAMINA D: HEM O NO DE PRENDRE EL SOL I QUANT?

EL SOL I LA VITAMINA D: HEM O NO DE PRENDRE EL SOL I QUANT?

Per Belleza Activa / AMIC/ Equip H/A.T.
Més del 50% de la població espanyola pateix dèficit de Vitamina D. Aquesta es sintetitza majoritàriament a la pell, sota la influència de la llum ultraviolada del sol. Si a Espanya tenim més de 3.000 hores de sol a l'any, com és possible que tinguem tant dèficit? Fixem la nostra atenció en el sol i la Vitamina D, per saber per què tenim dèficit i què hem de fer per augmentar aquesta vitamina, tan important per a la nostra salut.

Prendre el sol a dosis moderades és beneficiós per a la salut, ho hem explicat en més d'una ocasió (redueix la pressió arterial, sintetitza la vitamina D i millora el tractament de diverses patologies). No obstant això també som conscients dels aspectes negatius que comporta fer-ho de forma excessiva: envelliment prematur de la pell, taques, eritema solar i... càncer de pell.

Investigadors espanyols han estimat el temps necessari d'exposició a la radiació solar per obtenir les dosis recomanades de vitamina D. Mentre a la primavera i estiu són suficients de 10 a 20 minuts al sol, en els mesos d'hivern es necessitarien gairebé dues hores, per la qual cosa resulta difícil assolir valors òptims per a la gran majoria de la població.

Cada any, els estudis sobre els beneficis de prendre el sol en dosis moderades s'intercalen amb els que confirmen els riscos que comporta fer-ho de forma excessiva.

Cremades a 30 minuts
Un treball realitzat pel Grup de Recerca en Radiació Solar de la Universitat Politècnica de València (UPV) encapçalat per la científica Maria Antònia Serrano, i publicat per la revista Science of the Total Environment, va analitzar la irradiància solar ultraviolada (UVER) al voltant del migdia (entre les 12.30 hi les 13.30 h) durant quatre mesos de l'any (un de cada estació) des de 2003 a 2010. Amb aquestes xifres es va calcular el temps per produir eritema -vermellor de la pell causada per cremades-.

Així, les dades subratllen que, al juliol, un individu amb tipus de pell III (la usual en la població espanyola) no ha d'estar més de 29 minuts sota el sol si vol evitar-ho. No obstant això, al gener, el mateix individu pot romandre en el sol durant 150 minuts.

De la mateixa manera es va obtenir el temps mínim d'exposició per obtenir la dosi diària recomanada de Vitamina D. "El problema pot aparèixer a l'hivern a causa dels baixos nivells de radiació UV i al fet que la gent cobreix la major part del cos" , afegeix Maria Antònia Serrano.

En aquest sentit es va comprovar que, cap al migdia al gener, amb un 10% d'exposició corporal, es necessiten al voltant de 130 minuts per obtenir la dosi diària recomanada de Vitamina D. Com aquest temps és menor que el que produiria eritema, no hi ha risc de cremades solars.

En canvi, a l'abril i juliol, amb un 25% d'exposició corporal serien suficients uns 10 minuts per adquirir la vitamina. I a l'octubre, per exemple, es necessitarien uns 30 minuts.

"Aquests càlculs es van realitzar per al tipus de pell III, però si fos més clara o més fosca les xifres canviarien", apunta Serrano.

"També cal tenir en compte que hem considerat un percentatge de cos exposat habitual per a la temporada. Si aquest fos més gran, llavors el temps d'exposició es reduiria".

Igualment, el temps obtingut per produir eritema s'ha calculat per dies mitjans. "S'ha de prendre amb precaució. Per als dies extrems, els temps d'exposició permissibles serien molt més curts", subratlla.

Mantenir la Vitamina D a l'hivern
Els resultats mostren que, tot i que hi ha prou radiació en països com Espanya, és difícil arribar a les dosis recomanades de vitamina D a l'hivern (de novembre a febrer) a una latitud mitjana nord, ja que el temps necessari d'exposició resulta excessiu (130 minuts).

En aquests mesos, amb un 10% d'exposició corporal, durant el migdia solar es necessitarien dues hores d'exposició al sol per obtenir una dosi òptima de Vitamina D -però a les 10:00 h es requeriria aproximadament 9,7 hores i a les 16:00 unes 5,7 hores.

Per contra, en les hores centrals dels dies de primavera i estiu, amb un 25% d'exposició corporal, uns 10 minuts d'exposició solar al voltant de les 13:00 hores i uns 20 minuts des de les 15:00 fins a les 17:00 h serien suficients per satisfer les necessitats diàries de Vitamina D.

"A més, la radiació rebuda depèn de la postura, la forma del cos i la roba. També s'ha de tenir en compte que totes les àrees de la pell del cos no sintetitzen Vitamina D amb la mateixa eficiència", revela Serrano.

L'edat dels individus també té un paper important en la síntesi de Vitamina D a partir de la radiació UV, ja que amb els anys hi ha una disminució de la capacitat de produir Vitamina D, tenint els adults de mitjana edat un 66% del potencial en comparació amb els nens.

"Aquests resultats poden ajudar a l'adopció de mesures apropiades per compensar la possible deficiència, com informar el col·lectiu mèdic sobre la conveniència d'augmentar la ingesta de Vitamina D a través de la dieta o suplements", conclou la investigadora de la Universitat Politècnica de València.

cuidat-problemes-dels-joves
../ad-37/
Publicitat
../ad-20/