Desembre 2021

CUIDA'T: EN QUÈ CONSISTEIX UNA REVISIÓ GINECOLÒGICA? (2)


Quan acudeixes per primera vegada a la consulta el/la ginecòleg/òloga et farà una sèrie de preguntes que li diuen història clínica. Les dades són confidencials, així que no et mengis el cap amb històries rares, estem parlant de professionals.

Et demanarà informació sobre la teva anticoncepció, sexualitat, embarassos i problemes ginecològics.

Amb aquestes dades es farà una idea d'on ha d'insistir en la prevenció o en el diagnòstic de determinades malalties, si és el cas.

Aquesta història clínica bàsicament consisteix en:

-Edat

-Antecedents mèdics de la nostra família.

-Antecedents mèdics nostres.

-Menstruacions:Edat de la primera regla.

-Cada quants dies ve i quants dies ens dura.

-Quantitat (normal, abundant, poca); dolor; data de l'última regla.

-Anticoncepció: quins mètodes hem emprat i si ens ha anat bé o no.

-Sexualitat: amb quina freqüència tenim relacions sexuals, parella estable o no, relacions sexuals satisfactòries o no...

-Nombre d'embarassos i parts.

-Motiu de la consulta: aquest és el moment en què has d'explicar clarament el que et passa, si tens algun problema o si simplement véns a fer-te una revisió.

Independentment del motiu de consulta el/la ginecòleg/òloga et demanarà que et desvesteixis i t'asseguis en una cadira d'exploració. En aquesta cadira, separes les cames, les aixeques en l'aire i recolzes els talons en uns suports.La postura no és molt còmoda, però és l'única en la qual els genitals externs estan accessibles a la vista i es pot introduir un espèculum per veure la vagina i el coll de l'úter.

És important estar relaxada i confiada, pensant que no té per què ser una exploració dolorosa o massa molesta. L'espèculum (instrument tubular que es pareix al bec d'un ànec) s'introdueix a la vagina tancada i, quan arriba al coll de l'úter, s'obre.

L'espèculum introduït amb cura no té per què fer mal.

En algunes consultes s'aprofita que l'espèculum està ja introduït en la vagina per fer una citologia vaginal, que consisteix a recollir amb una espàtula de fusta algunes cèl·lules semi despreses de la vagina, el coll de l'úter i el canal que comunica la vagina amb l'interior de l'úter. Aquestes cèl·lules es dipositen en un cristall, es tenyeixen i miren al microscopi. La informació que ens dóna aquesta prova és hormonal, infecciosa i morfològica (com estan les nostres cèl·lules). La citologia vaginal compleix tots els requisits exigibles a una prova diagnòstica en les campanyes de prevenció del càncer.

Després de tancar i retirar l'espèculum, el/la ginecòleg/òloga ens farà un tacte vaginal: introdueix en la vagina els dits i amb una altra mà pressiona sobre l'abdomen, i delimita l'úter, la seva forma, la situació, la seva consistència, si té algun problema i si és dolorós. Els ovaris no sempre es toquen.

L'exploració dels pits ha d'estar inclosa en la revisió periòdica. Per explorar el pit és millor que anem a la consulta després d'acabar la regla.

En aquest moment la glàndula mamària està en les millors condicions perquè la informació obtinguda en l'exploració sigui clara.

En l'exploració el/la ginecòleg/òloga mirarà si els pits són iguals, si hi ha alteracions en la pell, en el mugró, en l'aurèola, si hi ha secreció pels mugrons, si es toquen "bonys" i les seves característiques.

Ningú no pot conèixer el pit d'una dona millor que ella mateixa. Per això s'aconsella que sigui la mateixa dona qui s'autoexplori els pits tots els mesos després de la regla, i si apreciem qualsevol canvi, avisarem abans el nostre/a ginecòleg/òloga.

No oblidem que el diagnòstic i el tractament adequat depenen no sols del/a professional de la salut sinó de nosaltres.

Publicitat