Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/

SEXE SEGUR AMB BONA INFORMACIÓ (2): MÈTODES PREVENTIUS

La reproducció és una de les finalitats de la sexualitat humana. Per tant, quan una parella no desitja tenir fills a causa de la situació personal, l’edat, la salut i altres motius, caldrà actuar adequadament per tal d’evitar l’embaràs. És convenient conèixer l’existència dels mètodes anticonceptius i el seu ús. Aquests ens permeten decidir quants de fills volem tenir i en quin moment. Alguns d’aquests mètodes a més també eviten el contagi de les MTS.

Per CUIDA'T. A.LL.(PSICÒLOGA). E.H./A.T.
Per triar el mètode que sigui més adequat és important l’assessorament de professionals sanitaris. No hi ha un mètode perfecte que vagi bé a tothom i durant tota la vida.

A continuació resumim en trets bàsics alguns del mètodes més utilitzats, però no és tot el que es pot trobar en referència al tema. A més, també hi ha els mètodes permanents, com la lligadura de trompes, i dos mètodes totalment ineficaços per a la prevenció de l’embaràs i de les MTS, tot i que han estat sempre molt populars. Un d’ells és la marxa enrere, on l’home es retira abans d’ejacular. L’altre és el mètode Ogino, on se segueix un calendari depenent del cicle menstrual de la dona, segons el dia d’ovulació, i es planifiquen els coits.

Mètode: 1. Què és?. 2 Funcionament. 3. Eficacia MTS. 4. Eficàcia embaràs.


PRESERVATIU: 1. Funda de làtex o de poliuretà en el femení. 2. Posa una barrera a l’esperma. 3. Alta, és la millor opció. 4. 88% (masculí)  90% (femení).

DIAFRAGMA  (AMB ESPERMICIDA): 1. Disc de goma pel coll uterí. 2. Bloqueja el pas de l’esperma. 3. Baixa. 4. 82%.

CAPUTXA CERVICAL: 1. Diafragama més ajustat al coll. 2. Bloqueja el pas del semen. 3. Baixa. 4. 82%.

PÍNDOLA: 1. Píndola d’hormones diària. 2. Fa creure al cos que està embarassat. 3. Cap. 4. 99%.

INJECTABLES: 1. Injecció de progestina cada 3 mesos. 2. Reprimeix l’hormona interrompent la producció d’òvuls. 3. Cap. 4. 99%.

IMPLANTS: 1. Càpsules (6) insertades al braç. 2. Hormona que impedeix l’ovulació. 3. Cap. 4. 98
 • 99%.

  DIU: 1. T de polietilè amb coure dins l’úter. 2. Impedeix l’arribada d’espermatozoides i la implantació de l’òvul. 3. Cap. 4. 98-99%.

  ESPONJA: 1. Esponja de poliuretà amb espermicida. 2. Bloqueja el pas d’esperma pel coll uterí i el mata. 3. Cap. 4. 74%.

  PEGATS (ORTHO-EVRA): 1. Sobre la pell en llocs concrets. Un cada setmana. 2. Allibera hormones al flux sanguini impedint ovular. 3. Cap. 4. 99%.

  La píndola de l’endemà no és un mètode anticonceptiu i la seva utilització requreix sempre assessorament mèdic. Es pot utlitzar davant d’una situació de risc d’embaràs no desitjat quan no s’han pres les mesures correctes per a la seva prevenció, o quan han fallat. Es tracta d’un preparat hormonal que es pot prendre dins de les 72 hores posteriors.

  En la nostra societat encara existeix molta ignorància sexual, per això encara es mouen entre els joves, i no tan joves, molts de mites relacionats tant amb els mètodes anticonceptius com amb les MTS. Són errors que poden propiciar els embarassos no desitjats que tant han augmentat aquests anys, i també el contagi de les malalties esmentades. Per evitar-ho, a part de seguir totes les recomanacions anteriors, convé conèixer aquelles errades per no caure-hi (a les pàgines web dels centres joves trobaràs llistats de mites que és necessari eliminar).

  RECORDA: no et quedis amb cap dubte. Val més informar-se que lamentar-se.

  Qui et pot orientar sobre el tema?

  Programa d’Atenció a la Dona (PAD).

  Centres de planificació familiar.

  Centres d’MTS.

  Especialistes en ginecologia, dermatologia, urologia i en malalties infeccioses.

  Especialista en pediatria o metge/metgessa de capçalera.

  Professors.

  Farmacèutic/a.

  Llevador/llevadors i personal d’infermeria qualificat.

  Família.

Publicitat
../ad-20/