Novembre 2019
Publicitat
Insectes a la carta

Insectes a la carta

Per Marina Guardiola
Et ve de gust una gelatina de maduixa amb formigues i groselles? O unes croquetes de bullit amb cuc de bambú? Potser una mica de peix poc fresc, amb els seus cuquets i tot? Pentura t’estimes més tastar els pebres farcits amb cucs de seda i formatge fresc. Ja sé que tot això que estic dient pot semblar-te una presa de pèl però em refereixo a un altre tipus de menjar: l’entomofagia. Aquest costum ens arriba de diverses parts del món i amb moltes variables: podem degustar els xacolins de Mèxic, insectes d’Àfrica, Àsia i Austràlia. Encara la seva extensió hi ha moltes cultures que consideren aquest costum com un tema tabú, desagradable i completament fora dels seus hàbits d’alimentació. Una data curiosa d’aquest consum poc habitual és que la majoria de nosaltres no coneixem la gran quantitat de proteïnes que ens poden donar els insectes; per exemple: les llagostes, no confoneu
  • les amb les més que desitjades llagostes de la mar, contenen un vint per cent de proteïnes en front del vint-i-set que en pot tenir un filet de carn de vaca. A més, els insectes, contenen moltes vitamines, minerals i greixos que els humans necessitem per dur una dieta sana i equilibrada. Per aquest motiu, els estudis que s’estan realitzant respecte alguns organismes diuen que, potser, menjar insectes podria ser l’alimentació humana del futur. També la seva extinció seria molt més difícil que la d’altres espècies ja que la seva capacitat de reproduir-se és major que la de resta d’éssers. Però menjar cucs i escorpins no és una cosa del futur ni una simple moda curiosa que s’ha establert en alguns restaurants de Europa: deia Aristòtil que “Les llagostes són més bones en la seva fase de nimfes, abans de la seva darrera transformació. Entre les llagostes adultes les millors per menjar són els primers mascles, però després de la còpula amb les femelles”. Així que, fàcilment i encara que ens faci una mica de fàstic, podem afirmar que els nostres avantpassats llunyans menjaven aquestes bestioles. El problema de l’entomofagia al nostre país és la mentalitat de la gent, em comenta el cuiner Tomàs Filgueira. Ell va introduir les degustacions d’insectes a Mallorca per al seu restaurant, Es Cantonet a S´Escorxador. “He tingut molts problemes amb aquesta quarta degustació a l’hora de trobar els insectes, pareix que la legislació està prohibint la venta dels productes a Espanya” confessa el cuiner. També em comenta que en les passades degustacions van servir més de mil cent tapes i que cada any hi acudeix més gent a aquesta original proposta. La idea de menjar insectes pot resultar poc agradable, fins i tot inimaginable. Però si ens fixem bé, la nostra cultura admet cuinar caragols que podem dir que igual que la resta d’insectes, s’arrosseguen pel terra. També mengem gambes, fins i tot xuclem el seu cap i, a més, ens agraden els mol·luscs d’una forma quasi fanàtica. Aquests animals no són considerats com els insectes de la mar? I què em dius dels nins petits? Molts d’ells tasten les formigues o els cucs que troben de forma innocent, encara no tenen la mentalitat doblegada a pensar que això no és un menjar sa o net, i et confessen que tenen un bon gust. Des d’aquestes línies et convido a que la pròxima vegada que sentis que qualcú ha menjat un insecte no facis cara de pomes agres i t’ho pensis dues vegades abans de exclamar això que tothom m’ha dit quan els deia de quin tema anava el meu petit reportatge: QUIN FÀSTIC!!! 

Publicitat