Juliol 2020
Publicitat
../ad-63/
La vida amb un altre color

La vida amb un altre color

FA UN TEMPS ENS VAM FIXAR EN EL CURIÓS ANUNCI DE LA MARCA VOLSWAGEN ON ES CANVIAVA UN CLIP VERMELL PER UNA CASA. ARA, NO PODEM ESTAR-NOS DE COMENTAR-NE UN ALTRE: EL DEL NOI QUE VEU EL SEU COTXE VERMELL QUAN EN REALITAT ÉS VERD. EL PROTAGONISTA PATEIX ALLÒ QUE CONEIXEM COM A DALTONISME. PERÒ QUÈ ÉS EXACTAMENT AIXÒ?

Una persona daltònica és aquella que no distingeix el vermell i el verd o, en casos menys freqüents, el blau i el groc. Però, què provoca aquesta ceguera al color? Doncs molt fàcil. Tots tenim a les nostres retines unes cèl·lules que s’anomenen “cons”. N’hi ha tres de diferents i cada una s’encarrega de distingir un dels tres colors primaris de la llum: el verd, el blau i el vermell. Quan un d’aquests cons no hi és o no funciona bé, és quan es produeix el daltonisme, que variarà segons el con afectat. Com ja hem dit, quan falta un dels cons es produeix el daltonisme. Normalment els cons afectats són el verd i el vermell, cosa que provoca que la persona identifiqui els dos colors com un de sol. Si allò que passa és que el con està malmès, es podrà distingir el color però amb un espectre més reduit de tonalitats.


MÈTODES DE DETECCIÓ La manera més ràpida i fàcil per diagnosticar el daltonisme és utilitzar unes làmines tacades d’Stilling i Ishihara. Aquestes làmines consisteixen en un conjunt de punts dels diferents colors primaris sobre un fons de colors similars que per a una persona normal dibuixen números i lletres. Una persona daltònica no podrà reconèixer aquestes figures.   12 taronja sobre fons blau Un 2 blau entre tons més càlids El número 42 dins d’un variat de tons foscos 6 mig rosa entre diferents tons de verds. Un daltonià veurà els dos cotxes, vermell i verd, del mateix color.


ELS HOMES EN PATEIXEN MÉS Està comptabilitzat que un 8% dels homes pateixen daltonisme per sobre de l’1% de les dones. Aquesta gran diferència es deu al cromosoma X. Els gens que codifiquen els pigments del verd i el vermell es troben en aquest cromosoma i, quan pateix algun canvi, pot provocar que no es formin cons per a aquests colors. Com que les dones tenen dos cromosomes X, és més difícil que pateixin una doble mutació. Mentre que els homes, en tenir només un cromosoma X, és més fàcil que els afecti. Pel que fa als problemes amb el blau i el groc, els casos entre homes i dones és el mateix, ja que els gens que codifiquen els pigments d’ambdòs colors estan al cromosoma 7. A més del daltonisme, aquest cromosoma porta altres malalties com ara la diabetis .

cuidat-problemes-dels-joves
../ad-37/
Publicitat
../ad-20/